CAN TANRIKULU
Take a fresh look at your lifestyle.

En İyi Demir İlacı Hangisi? Demir Eksikliğinizi Giderecek 10 Tavsiye

En iyi demir ilacı hangisi? Demir eksikliği için ilaç kullanmak durumunda kalanlar için müthiş bir rehber hazırladım. Demir eksikliği ilaçları, akciğerlerdeki oksijeni dokulara taşıyan bir protein olarak bilinen hemoglobinde ve kaslarınız için oksijen taşıyan ve depolayan diğer bir protein olan miyoglobinde bulunmakta olan bir mineraldir. Aynı zamanda beyin hücresi gelişimi, fiziksel büyüme ve hormon sentezi için de gereklidir ve kas metabolizmasını destekler.


Kan ilaçları, demir ilaçlarının yanı sıra demir eksikliğinden korunmak için alınacak ilaçların yanı sıra sakatat, kırmızı et, pekmez gibi gıdalar ve C vitamini içeren besinler tüketmek de faydalıdır.

Demir eksikliği, yaklaşık 2 milyar insanı etkileyen, dünyadaki en yaygın beslenme eksikliklerinden biridir. Kısa süreli demir eksikliği, vücudun zaten depolanmış olan demiri kullanması nedeniyle fark edilmeyebilirken, demir vücuttan tükendiğinde belirtiler ortaya çıkabilir.

Yaygın semptomlar aşırı yorgunluk, soluk cilt, kırılgan tırnaklar, baş dönmesi, soğuk ayaklar veya eller ve nefes darlığıdır. Hızlı ya da düzensiz kalp atışı olarak kalp sorunları da demir eksikliği olası bulgulardır.

En İyi Demir İlacı Hangisi? Demir Takviyesi Tavsiyeleri

1. Solgar Gentle Iron 17 mg

en iyi demir ilaci markalari
en iyi demir ilaci markalari

Mide ve bağırsak hassasiyeti yaratmayan, emilimi yüksek, şelatlanmış demir takviyesidir. Demir kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin normal oluşumuna katkıda bulunur. Demir vücutta normal oksijen taşınımına ve normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.

Düşük demir durumu, özellikle kadınlar ve yaşlılar olmak üzere insanların neredeyse %80’ini etkiler. Demir, enerji metabolizmasını destekleyen temel bir mineraldir. Hemoglobinin hayati bir bileşenidir.

Solgar’ın patentli Gentle Iron formülü aşağıdakilere yardımcı olur:

  • Enerji kullanımını teşvik eder
  • Demir durumunu iyileştirir
  • Yeni kırmızı kan hücreleri oluşturun ve oksijenin vücudunuzda taşınmasına yardımcı olur

Adet gören kadınlar, anneler ve sporcular, sağlıklarını ve aktif bir yaşam tarzını korumalarına yardımcı olmak için bu takviyeden yararlanabilir.

Patentli şelatlı formül kabızlık yapmaz ve midenize karşı naziktir. Artık sert yan etkiler olmadan bu takviyenin tadını çıkarabilirsiniz.


2. Nature’s Supreme Iron 17 Mg

Diğer demir takviyelerine göre biyoyararlanım oranı daha yüksek olan bu takviye ihtiyacınız olan demiri karşılama konusunda kusursuz bir iş çıkartmaktadır. İçeriğinde AB- FORTIS marka demir ham maddesi bulunur.

Yan etkileri en aza indirebilmek için mikron kapsülasyon yöntemi kullanılmaktadır. Ağızda herhangi bir metal tadı bırakmayan bu takviye oldukça iyi ve kaliteli bir üründür. Kararlılık düzeyi oldukça yüksektir.

3. Ocean Microfer Damla 30 ml

demir hapi markalari
demir hapi markalari

Ocean Microfer Damla çocukların kullanımı için uygun hale getirilmiş bir demir takviyesi ürünüdür. Damla şeklinde kullanılmaktadır. Her bir servis ölçeğinde yaklaşık olarak 8.5 mg demir bulundurmaktadır. Bu da günlük demir ihtiyacının %61’ini karşıladığı anlamına gelmektedir.

Mikroenkapsülasyon teknolojisiyle geliştirilip üretilmesi sebebiyle olası yan etkiler en minimal seviyeye indirilmiştir. Bu şekilde vücut tarafından daha hızlı bir şekilde emilir. Diğer gıdalarla birlikte rahatlıkla kullanılabilen bu ürün çocuklar için oldukça güvenli ve kullanışlıdır.

4. Flora Floradix Sıvı Demir Takviyesi

Demirin sıvı halde alınması mide için daha kolay olabilir. Floradix, bitki özleri, meyve suları ve C ve B vitamin kompleksinin yanı sıra organik demir içeren, kolayca emilebilen, bitki bazlı, sıvı bir demir takviyesidir.

#İlginizi Çekebilir: En İyi Su Markaları | En Sağlıklı Su Hangisi?

Önerilen doz günde iki kez 10 mililitredir ve 15 miligram elementer demir sağlar. Aşırı derecede anemik iseniz, bunun muhtemelen demir seviyenizi eski haline getirmek için yeterli olmayacağını unutmayın.


5. Nature’s Bounty Gentle Iron

nature s bounty gentle iron 17 mg kan ilaci
nature s bounty gentle iron 17 mg kan ilaci

Bu harika ürün Nature’s Bounty Gentle Iron, kandaki oksijenin taşıyıcısı olarak görev yapan hemoglobinin gerekli bir bileşeni olarak bilinir ve enerji kullanımını desteklemektedir. Nature’s Bounty Gentle Iron, normal kırmızı kan hücresi üretimini de destekler ve kadınların beslenme sağlığı için önemlidir.

  • Kırmızı Kan Hücresi Üretimini Destekler
  • Midenize nazik davranır ve yan etki göstermez
  • Nature’s Bounty Gentle Iron, Folik Asit ve Vitamin B-12 içerir.
  • Bu kapsüller GDO içermez.
  • Glütensizdir.

Demir eksikliği nedir?

demir eksikligi ilaclari

Toplumda kansızlık olarak bilinen demir eksikliği anemisi, kandaki kırmızı kan hücrelerinin yapısında oksijenin taşınması ve bu hücrelerin kırmızı olmasını sağlayan hemoglobin miktarının azalmasıdır. Demir eksikliği, öncelikle mide kanseri ve bağırsak kanseri olmak üzere pek çok önemli hastalığın da belirtisi olabilir.

Demir eksikliği belirtileri nelerdir?

demir eksikligi belirtileri

Demir eksikliğine bağlı kansızlık bazı durumlarda belirti göstermez. Demir eksikliği rutin sağlık kontrollerinde yapılan kan tahlillerinde teşhis edilebilir. Demir eksikliğinin belirtileri arasında;

Cilt solgunluğu,
Vücutta güçsüzlük, yorgunluk,
Konsantrasyon bozukluğu,
Baş ağrısı,
Ellerde ve ayaklarda uyuşma,
Sinirlilik hali,
Kulakların uğuldaması,
Dudaklarda çatlaklar ve ağız kenarında yaralar,
Tırnakların çabuk kırılması,
Saçlarda dökülme sayılabilir.

Demir eksikliğinin ileri derece belirtileri arasında; çarpıntı, toprak veya buz yeme, yavaşlayan tiroit fonksiyonları ve huzursuz bacak sendromu gibi durumlar da görülür. Çocuklarda demir eksikliği belirtilerinde ise karşımıza çocuklarda yürüme-oturma-konuşmasında gecikme, öğrenmede güçlük ortaya çıkabilir.

Demir eksikliği neden olur?

demir eksikligi neden olur

Demir eksikliğinin birçok nedeni vardır. Kansızlık, demir, folik asit ve B12 vitamıni eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar ve tedavi edilmediğinde büyük sorunlara neden olabilir. Demir eksikliğinin nedenlerinden biri olan demirin yetersiz alımı, yanlış diyet programları nedeniyle yetersiz kalabilir. Ayrıca gebelik, emzirme, büyüme çağındaki çocuklar, düşük doğum tartılı ve erken doğan bebeklerde de demire olan ihtiyaç fazladır. Çocukların anne sütü yerine demir desteği olmayan mamalarla beslenmesi, inek sütünde 1 yaşından önce geçilmesi, hazır gıdalarla beslenme ve hayvansal gıdaların yeterli alınmaması demir eksikliğine neden olabilir. Yetişkinlerde demir eksikliğinin en belirgin sebepleri ise; çay, kahve tüketiminin fazla olması, etin kavrularak ya da fırında fazla pişirilmesi ile sosis, salam gibi işlenmiş besinlerin sık tüketilmesidir. Bazı kişilerde demir bağırsak tarafından yeterince emilemez. Bu da demir eksikliğine neden olan bir başka etkendir. Kadınlardaki aşırı adet kanaması, sık ve fazla sayıda doğum, düşükler, kürtaj yaptırmış olmak, mide-bağırsak sistemindeki iyi ya da kötü huylu tümörler de demir eksikliğinin sebeplerindendir.

Demir eksikliğine ne iyi gelir? Demir eksikliği nasıl tedavi edilir?

demir eksikligine ne iyi gelir

Demir eksikliği tedavisinde doğru tanı çok önemlidir. Doğru tanı için hastanın şikayetleri ve demir eksikliği belirtilerinin nasıl ilerlediği konusu iyi bilinmelidir. Değerlendirme sırasında özellikle hastanın daha önce yaşadığı önemli sağlık sorunları, aile öyküsü, kullanmış olduğu ilaçlar ve mevcut hastalıkları da ele alınır. Gerekli tetkikler ile demir eksikliğine bağlı aneminin neden oluştuğu belirlenir. Demir eksikliği tedavisinde aneminin türüne göre kemik iliği naklinden, kan veremeye kadar pek çok yöntem bulunmaktadır. Tedavinin en etkili kısmında demir eksikliğine neden olan etkenin tedavi edilmesi yer alır. Eğer hastanın ülseri var ise, bunun tedavi edilmesi kanamayı durduracağı için aneminin tekrar etmesini engeller. Adet sürecinin kontrol altına alınması da demir eksikliği tedavisinde çok önemlidir. Adet kanaması yoğun olan kadınların hormonal destek alıp, adet dönemlerin düzenlemeleri önerilir. Aynı zamanda kanda eksik olan maddeler ve mineraller de takviye edilmelidir. Demir eksikliğinde demir, vitamin B12 eksikliğinde vitamin B12, folik asit eksikliğinde folik asit, kronik börek yetmezliğinde eritropoietin verilir. Eğer demir eksikliğine bağlı anemi yaşam kalitenizi düşürecek kadar ciddi bir boyutta ise kan nakli de tedavinin diğer seçeneklerinden biridir. Demir eksikliği tedavisinde bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da kullanılır. Özellikle bağışıklık sisteminin alyuvarlar yapımı nı durduruğu ya da parçaladığı durumlarda bu ilaçlara başvurulur. Ayrıca kemik iliğinin hastalıklarına bağlı kansızlıklarda kemik iliği nakli de seçenekler arasındadır.

Demir eksikliği ilaçları nelerdir?

demir eksikligi kan ilaclari

Demir eksikliği tedavisinde dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli ilaç kullanımı başarı şansını arttırmaktadır. Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir. Demir ilaçları doktor önderliğinde kullanılmalı ve yine doktora danışılmadan bırakılmamalıdır. Demir eksikliğinden korunmak için alınacak ilaçların yanı sıra sakatat, kırmızı et, pekmez gibi gıdalar ve C vitamini içeren besinler tüketmek de faydalıdır.


Demir eksikliğinde ne yemeli, ne yememeli?

demir eksikligi ilaclari

“Demir eksikliği için ne yemeliyiz?” sorusu toplumda en çok merak edilen konulardan biridir. Demir eksikliğinden korunmak için kayısı, kuru baklagiller, taze sebze ve meyve bolca tüketilmelidir. Demir eksikliğinde ne yenmeli konusunda yapılabilecek en doğru davranışlardan biri de C vitaminini sık tüketmektir. Çünkü C vitamini demirin bağırsaklardan emilimini artırır. Demir eksikliğinde ne yenmemeli sorusu da oldukça önemlidir. Kafeinli içecekler, süt ve kepek demir emilimini azalttığı için sık tüketilmemelidir. Ayrıca B 12 vitamini alımı da demir eksikliğinde oldukça önemlidir. Çünkü B12 kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesini sağlar ve kansızlığa yol açabilir.

Kadınlarda demir eksikliği

demir eksikligi neden olur

Demir eksikliği erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülür. Özellikle doğurganlık çağında olanlar, demir ihtiyacı artmış olan hamile ve emziren anneler ilk sırayı alır. Demir eksikliği kadınlardan sonra en çok çocukları ve uzun dönem asprin ve ağrı kesici kullanan kişilerde de görülür. Kansızlığın %90 oranında en sık nedeni demir eksikliği olsa da kadınları ve çocukları daha fazla etkilediği görülmektedir. Dünyada demir eksiklği kadınlarda %30-40, erkeklerde ise yaklaşık %20 gibi bir oranda rastlanmaktadır. Kansızlık bazı durumlarda kadınlarda rahim kanserinin de belirtisi olarak kabul edilir. Bu nedenle kansızlık önemsenmeli ve mutlaka altındaki nedenler araştırılmalıdır. Erişkin erkeklerde 13gr/dl, kadınlarda 12gr/dl, 6ay-6yaş arası çocuklarda 11gr/dl ve 6-14 yaş arası çocuklarda 12gr/dl’nin altındaki hemoglobin değerleri anemiye işaret etmektedir. Kadınların kullandığı spiral de de demir eksikliğine neden olan bir başka etkendir. Doğum kontrol hapları ise adet kanamalarında kaybedilen kan ve demiri %50-60 oranında azaltır. Bu nedenle demir eksikliğine karşı uzman bir jinekolog önderliğinde kullanılabilir.

Hamilelikte demir eksikliği

hamile elbiseleri

Demir eksikliği hamilelerin yüzde 50’sinde görülür. Demir eksikliği gebelerde halsizliki çarpıntı, nefes darlığı, uykuya meyillilik gibi şikayetler yaratabilir. Hamile kalmadan önce demir eksikliği tedavisi olunması gebelik sürecinin çok daha sorunsuz geçmesini sağlar. Aynı zamanda demir eksikliğine karşı “kan yapıcı’’ ve demirden zengin gıdalar tüketmeleri de tavsiye edilmektedir. 4. aydan itibaren folik asit kullanımı da olukça önemlidir. Çünkü bu aydan itibaren demir eksikliğine bağlı kansızlığa rastlanabilir. Eğer demir eksikliği ileri seviyelerdeyse hamileliğin erken dönemlerinde demir ilaçlarına başlanabilir. Demir ilaçlarının kesinlikle sütle veya çayla birlikte içilmemelidir. Çünkü bu ürünler demirin emilimini azaltarak etkisizleştirmektedir. C vitamini ile alınması emilimini artıracaktır. Hamilelikte demir ilacı kullanımı mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.

Bu içerikte ki bazı konular Memorial Tıbbi Yayın Kurulu kaynak olarak kullanılmıştır.

Not: Demir takviyesi almadan önce, doktorunuzun muayenehanesinde yapılacak basit bir kan testi ile tespit edilebilecek demir eksikliğiniz olup olmadığını öğrenmelisiniz.

INTERNATIONAL
Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap