CAN TANRIKULU
Take a fresh look at your lifestyle.

Blog Nasıl Açılır? | Para Nasıl Kazanılır?

Blog nasıl açılır? 5 dakikada blog açmak için devasa ve mükemmel bir rehbere adım attınız. Blog yazmak isteyen her kesimin derdine derman olacak bir yazı hazırladım. Ücretsiz blog açma işleminden kişisel blog oluşturma işlemine kadar her şeyi A’dan Z’ye öğrenebileceksiniz. Para kazandıran blog konuları ile ilgili bütün detayları bu rehberime serpiştirdim.


Blog oluşturma aşamasını adım adım kaleme aldım. Her püf noktasına tek tek değindim. Emin olun daha önce hiçbir rehberde bulamadığınız bilgileri blog nasıl açılır? adlı bu rehberde bulacaksınız.

Bu yılın en iyi blog açma, nasıl blog açılır? rehberi diyebilirim. Blog açarak para kazanmak isteyen herkese müthiş bir kaynak olacak. WordPress blog açma aşamalarını resimli ve videolu bir şekilde görebileceksiniz.

Neden mi?

Çünkü ben size diğer rehberlerde olduğu gibi sadece blog açmayı göstermeyeceğim.

Blogunuzu hobi olarak değil, pasif gelir kaynağı olarak nasıl oluşturacağınızı tek tek anlatacağım.

Blog nasıl açılır? sualinin en kapsamlı cevabını veriyorum. Sadece blog açmak size bir kazanç sağlamaz. Ayrıca günümüzde blog oluşturmak çok basit bir hale geldi.

Kod bilgisine, uzun uğraşlara gerek yok. 1, 2 tıklamayla blogunuz hazır bir hale geliyor. Web sitesi kurma hayali olanlar için müthiş bir kaynak.

Blog sahibi olmak isteyenler için bulunmaz bir nimet. Üstelik bunun için teknik bilgi bilmeniz gerekmiyor.

Nasıl blog oluşturacağım? Blog nasıl açılır?


Blog kurmak için üç seçeneğiniz var:

bloggerwordpress.com ve wordpress.org. Blogger ve wordpress.com üzerinden ücretsiz blog oluşturmak mümkün fakat en büyük dezavantajları, her ikisinde de blog adreslerinin alttaki gibi olmasıdır;

blogadresiniz.blogger.com veya blogadresiniz.wordpress.com

Normal bir blog adresi tıpkı bende olduğu gibi cantanrikulu.com şeklinde olmalıdır. İnsanlar bu tarz alan adlarına daha çok tıklama eğiliminde bulunacaklardır. Artık yukarıda ki gibi adreslere sahip blog sitelerine kimse itibar etmiyor.

Ücretsiz blog açmak para kazandırır mı? Kesinlikle HAYIR!

Sakın zamanınızı, emeğinizi bu tarz ücretsiz blog açma platformlarına harcamayın.

Peki blog açmak için ne kullanacağım? Blog nasıl açılır?


Blog açmak ve blogcu olmak için benim ve milyonlarca kişinin kullandığı Türkçe ve ücretsiz profesyonel bir blog altyapı sistemi olan wordpress’i kullanacaksınız.

İnternet sitesi kurma hayalinizi wordpress ile bir kaç tıklamayla gerçekleştirebiliyorsunuz.

Oldukça basit, birkaç tıklamayla her şeyi ayarlayabileceğiniz dünyanın en yaygın ve gelişmiş blog oluşturma sistemidir.

Blog sitelerinin %90’ı wordpress kullanır. Web sitesi açmak için en çok kullanılan içerik yönetim sistemidir.

WordPress blog açmak için ücret ödeyecek miyim?

Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez hesabı evet yıllık 150-200 TL arası bir maliyeti vardır.

Gözünüzde bu maliyeti kesinlikle büyütmeyin. Çünkü 4-5 ay içerisinde bu paranın 6-7 katını kazanacaksınız.

Nereden biliyorum?


2015 yılından beri birçok blog oluşturup sattım. Aynı bende sizin gibi ilk etapta ödeme yaptım fakat 4-5 ay içerisinde blogumu 8.000 TL’ye sattım.

Hızlıca blog nasıl açılır? sualine cevaben bilmeniz gereken terimleri açıklayalım.

Domain (alanadı): blogunuzun ismini oluşturur. Örneğin: cantanrikulu.com

Blog isimleri Türkçe karakter içermez. En yaygın (.com) – (.net) – (.org) şeklinde kullanılır.

Hosting (barındırma): Blog sayfanızın dosyalarının barındırılacağı yerdir. 7/24 açık kalan sanal bilgisayarlardır. Bu şekilde blog sitenizde 7/24 açık kalmış olur.

Bunları öğrendiğimize göre hemen kuruluma geçelim. Domain ve hosting alımını da blog nasıl açılır? rehberinde adım adım resimli bir şekilde öğrenmiş olacaksınız.

Aşağıdaki madde madde sıraladığım adımları blogunuzu açmadan önce iyice incelemenizi tavsiye ediyorum.

Çünkü bu adımlarla para kazanmanızı sağlayacak blogu nasıl oluşturacağınız gösteriyorum:

Blog Nasıl Açılır? 5 Dakikada Ücretsiz Blog Açmak

1. Blog Sayfanızın Konusunu Belirleyin (Niş Seçin)

Blogunuzun bir konuya ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz. Pazarlama, yemek pişirme, crossfit egzersizleri, vegan köpek kıyafetleri, migren tedavisi, internetten para kazanma yolları, konu ne olursa olsun, bloglanacak birçok şey var.

Yalnız şunu unutmayın. Birçok platformda size beceri, deneyim ve sıkılmayacağınız bir konu seçmenizi isterler.

Bu doğrudur fakat burada eksik olan bir şey var. Oda para kazanma bileşenidir. Becerilerinize ve yeteneğinize göre blog oluşturdunuz peki para kazanma faktörü ne olacak? Bununla ilgili hiçbir şey söylemezler çünkü insanları yanlış yönlendiriyorlar.

Mesela şöyle düşünün. Bir blog açıp tutkularınız, hobileriniz ve becerileriniz hakkında yazı yazmaya başlayıp bu şekilde devam ederseniz kesinlikle para kazanamazsınız.

Bunun için senaryoyu değişip en başından beri blogunuzu bir iş gibi inşa edeceğiz. Birlikte internetten para kazanmanızı sağlayacak bir blog oluşturacağız. Blog nasıl açılır? sorusuna en kapsamlı cevabı vermiş olacağız.

>>> Ben bunları biliyorum kuruluma geç.

Peki bunu nasıl yapacağız?

Bunu yapmak için blog konunuzu 3 ana başlık altında belirleyeceğiz.

  • Gelir potansiyeli
  • Satış ortaklığı potansiyeli
  • Anahtar kelime araştırması

Blog nasıl açılır? Blog açmak için konu ve sektör belirlemek son derece önemli bir çalışmadır. Tavsiyem iyice odaklanın.

Gelir Potansiyeli

Blog nasıl açılır? rehberindeki önemli diğer bir husustur. Yeni bir blog oluştururken kendinize şu soruyu sormalısınız.

Blog konum ne olacak?

Blog konum bir kitlenin sorununu çözebilecek potansiyele sahip olacak mı?

Blogunuzda değerli bir içerik sunarak bir topluluğun kronikleşmiş sorununu çözebilmeniz gerekir. Blog yazarı olarak onların sorunlarını derinlemesine analiz etmelisiniz.

Mesela benim blogumu ele alalım.

Blogculuk, internetten para kazanma, pasif gelir, wordpress ve benzeri alanlarda bilgi birikimine hakimim ve insanların bu konulardaki sorunlarını çözebilirim.

İkinci bir önemli nokta ise insanların sorunlarının çözülmesi için ne kadar harcama yapmak istediklerini anlamaktır. Aşağıda en çok para kazandıran blog fikirlerinin analizini inceleyebilirsiniz.

blog niche populerligi
blog niche populerligi

Satış Ortaklığı Potansiyelini Belirleyin

Satış ortaklığı, blogdan para kazanma konusunda benim en çok sevdiğim yöntemlerden biridir. Google gibi arama motorlarında üst sıralara yerleşmeye başladıktan sonra uyurken bile para kazanabileceğiniz bir sisteme sahiptir.

İngilizce Affiliate Marketing olarak ifade ediliyor.

Satış ortaklığı, diğer firmaların ürün ve hizmetlerini tavsiye etme ve her satışta komisyon alma işlemidir. Çoğu büyük firmanın satış ortaklığı programı mevcuttur.

Programa başvurup onay aldıktan sonra size verilen bağlantı ile firmanın ürünlerini tanıtacaksınız. Bir müşteri sizin bağlantınız ile firmadan alışveriş yaptığında sizde bundan komisyon alırsınız.

Örneğin; %20 komisyon aldığınızı düşünürsek. 800 TL’lik bir satıştan tek seferde 160 TL kazanabilirsiniz.

Üstelik, bağlantınıza tıklayan kişi hemen alışveriş yapmasa bile 30-60-90 gün boyunca alışveriş yapmaya karar verdiğinde yine komisyon alırsınız.

Satış ortaklığı geliri elde edebilmek için blogunuzu ziyaretçilerin gezmesi gerekir.

Ziyaretçi elde etmek için en çok satış ortağı geliri sağlayan anahtar kelimeleri belirlemeniz lazım. Blog nasıl açılır? rehberindeki önemli diğer bir husustur.

Peki bu anahtar kelimeler nelerdir?

Cevap: içinde ‘’en iyi’’ kelimesi olan anahtar kelimelerdir.

Birkaç örnek:

  • En iyi kredi kartları, en iyi otomobil kredileri veya en iyi ev sigortası
  • 2024’ün en iyi dizüstü bilgisayarı, en iyi VR kulaklıkları veya en iyi Mac aksesuarları
  • En iyi e-posta pazarlama yazılımı, en iyi hosting veya en iyi web sitesi oluşturucu

İnsanlar ürünleri satın almadan önce derinlemesine araştırma yapmak istiyorlar. Mesela bir bilgisayar alırken markasına, donanım parçalarına ve kaliteli olup olmadığına bakmak isteriz.

İşte insanların bu ihtiyacını blogunuz ile karşılayabilirsiniz. Teknoloji alanında bir blog açıp teknolojik ürünlerin incelemesini yaparak satış ortaklığından gelir elde edebilirsiniz.

Bunu kanıtlamak için Google’a ‘’en iyi kredi kartı’’ yazıyorum. Çıkan sonuç aşağıda;

Gördüğünüz gibi sonuçlarda çıkan sitelerin çoğu arama motorlarının sevdiği uzun makalelere sahip bloglar. Elinizde bulunan her avantajı kullanarak sizde böyle bir blog oluşturabilirsiniz.

Blog konuları seçerken iyi bir araştırma şarttır. Blog nasıl açılır? rehberinde anahtar kelimenin önemi çok fazladır.

Anahtar Kelime Analizi

Bana göre anahtar kelime analizi blogunuzun konusunu seçerken oldukça önemlidir .

Bunun sebebini açıklamak çok basit. İnsanlar yazmak istediğiniz konuları Google gibi arama motorlarında arıyor mu?

Eğer insanlar blogunuzun konusuna ilgi duymuyorsa o blogu çöpe atmak en iyi karar olacaktır.

Gerçek şu: Blogunuzun organik hit alabilmesi ve arama motorlarında üst sıralara çıkabilmesi için anahtar kelime analizi ve SEO (arama motoru opmizasyonu) konusunu bilmelisiniz. Blog nasıl açılır? rehberindeki önemli diğer bir husustur.

Neden? İnsanlar Google’da saniyede 63.000 kez arama yapıyor . Bu dakikada 3,8 milyon arama, saatte 228 milyon arama ve günde 5,6 milyar arama demektir. Ayrıca, organik hit sosyal medya hitinden daha değerlidir.

Size çok iyi bir haberim var. Tüm bunları yapabileceğiniz SEO araçları bulunmaktadır. SEMRush ve Ahrefs gibi araçlarla , aşağıdakiler dahil olmak üzere ayrı ayrı anahtar kelime metriklerini görüntüleyebilirsiniz:

Aylık arama hacmi: belirli bir ayda bir anahtar kelimenin kaç kez arandığı

Anahtar kelime zorluğu: 0’dan 100’e kadar bir ölçekte, rekabete dayalı olarak bu anahtar kelime için sıralama yapmak ne kadar zor?

Ortalama tıklama başına maliyet (TBM): anahtar kelime için bir PPC reklamı oluşturup tıklama için ödeme yapıyorsanız, anahtar kelimenin değeri budur. Anahtar kelimenin değerinin iyi bir göstergesidir.

Aşağıda ise bulacağınız kelimelerin sonuçlarına göre zorluk derecelerinin ifadesi yer alıyor. Kullanacağınız araçlar yabancı dilde olacağı için işinize yarayacaktır.

Aylık Arama Hacmi:

  • 0-1.000: Düşük
  • 1.000-5.000: Düşük / Orta
  • 5.000-20.000: Orta
  • 20.000-100.000: Yüksek
  • 100.000+: Çok Yüksek

Anahtar Kelime Zorluğu:

  • 0-20: Düşük
  • 21-50: Orta
  • 51-75: Yüksek
  • 76+: Çok Yüksek

Yukarıda gösterdiğim çizelgeye istinaden ”teb kredi kampanyaları” kelimesinin sonuçlarına baktığımızda düşük / orta aranma hacimli, orta zorlukta bir kelime olduğunu anlıyoruz.

blog nasil acilir anahtar kelime analizi
blog nasil acilir anahtar kelime analizi

Ben genellikle yüksek aranma hacimli, yüksek rekabetli kelimeleri tercih ediyorum. Çünkü Türkiye’de düşük rekabetli, yüksek TBM anahtar kelimeler bulmak çok zor.

Örneğin: internetten para kazanma

  • Hedef anahtar kelime: internetten para kazanma
  • Aylık arama hacmi: 33.1K
  • Anahtar kelime zorluğu: 84
  • Ortalama TBM: 0,40 TL

Bu tarz anahtar kelimeler kullanacaksanız yazacağınız makale en az 1.500 kelimelik olmalıdır. Uzun makaleler yazmalısınız.

Blogunuz için bu tür bir anahtar kelime nasıl bulunur:

  • SEMrush
  • Ahrefs
  • Google Anahtar Kelime Planlayıcı
  • Neilpatel

Yukarıda ki araçlardan herhangi biriyle anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz. Ben SEMrush kullandım. Ücretli bir araçtır.

Fakat Neilpatel ve Google Anahtar Kelime Planlayıcı ücretsizdir. Bunlar üzerinden anahtar kelime analizi yapabilirsiniz.

2. Blogunuz için çalışma planı oluşturun

Blogunuza başlamadan önce kendinize bir planlama belirleyin. Aynı öğrencilerin ödev programına benzetebiliriz.

Örnek bir planlama:

  • 20 Mayısa kadar 2.000’den fazla kelimeden oluşan ilk beş blog yazım yayınlayacağım
  • Hakkımda sayfamı 25 Mayısa kadar tamamlayacağım
  • 15 Ağustosa kadar 1000 ziyaretçisi edineceğim
  • 15 Ağustosa kadar e-posta listeme 250 kişi kazandıracağım
  • 1 Eylüle kadar 100 backlink edineceğim

Gördüğünüz gibi bunların hepsi kısa vadeleri olan ve halledilebilir işlemler. Blog nasıl açılır? sorunsalına bende kısa bir cevap verebilirdim. Fakat gördüğünüz gibi bu işin temeli çok önemli..

Ayrıca anahtar kelimelerinizi bir kenara not edin. Hangi anahtar kelimeler üzerine yazacağınıza karar verip bunlar hakkında tek tek özgün makaleler yazın. Blog nasıl açılır? rehberindeki önemli diğer bir husustur.

3. Domain ve Hosting Alın

Her web sitesinin 7/24 açık kalabilmesi için hostinge ihtiyacı vardır. Blogunuzun hızlı açılması ve düzgün bir şekilde çalışması için en iyi hosting firmasını seçmelisiniz.

En iyi hosting firmasını seçmenizin size birçok artısı vardır. Maliyet, performans, güvenlik, hız, destek ve benzeri alanlarda problem yaşamazsınız.

Hem fiyat hem de performans konusunda gayet iyi bir firma olan, Turhost hosting firmasını tavsiye ederim. Binlerce kişi bu firmayı tercih ediyor. Bu firma hakkında şikayet oranları oldukça azdır. Çünkü destek sistemleri mükemmel.

Yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler nezdinde size Türkiye’de en iyi hosting hizmeti veren 5 adet firmanın bilgilerini paylaşıyorum. Bu firmalar fiyat, performans ve destek sistemleriyle oldukça popülerler. Blog nasıl açılır? rehberimde ben Turhost’u tercih ettim.

  1. Turhost
  2. Hostlab
  3. Fibuhosting
  4. Güzelhosting
  5. Odeaweb

Blog nasıl açılır? sorusuna güzel bir yanıt: Turhost ile hosting ve domain alabilmek için hazırlamış olduğum resimli adım adım rehberi inceleyin:


Yukarıdaki linke tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa açılacaktır.

# Bireysel Başlangıç paketlerinden herhangi birini seçebilirsiniz. Tavsiyem ilk etapta en düşük paketi almanız.

Not: Bireysel Başlangıç paketi aldığınızda domaini ücretsiz olarak alabiliyorsunuz.

wordpress kurulumu turhost
wordpress kurulumu turhost

# Almak istediğiniz alan adını yazıp Domain Sorgula butonuna basıyorsunuz. Eğer istediğiniz alan adı başkası tarafından daha önce alınmadıysa uygunluğuna dair size uyarı verecektir. Uygunsa Kaydet ve Kullan butonuna tıklıyoruz.

Domain seçerken dikkat edilecekler;

  • Kolay anlaşılır bir alan adı almaya özen gösterin.
  • Karmaşık alan adları seçmekten uzak durursanız, ziyaretçileriniz site adresinizi bulmakta zorlanmazlar.
  • Alan adınızda Türkçe karakter (ç, ş, ı, ğ, ü ve ö) harflerini kullanmayın.
  • Alan adında .net veya .org uzantılarını kullanabilirsiniz. Fakat .com uzantısı daha akılda kalıcı olduğundan, bunu tercih etmeye özen gösterin.

Geçmişte bu adımda oldukça fazla zaman harcadım. Yani blog açarken ne tür bir isim kullansam diye kıvrandım durdum. Çoğu blogcu niş kelimeler tercih ediyor.

Mesela blogacmak.com gibi.

Bende zamanında böyle direk konuyla alakalı isimler kullandım. Araştırmalarım sonucunda SEO’ya etkisi olduğu bulgusuna ulaştım fakat tecrübe kazanınca hiçte öyle olmadığını anlıyorsunuz.

Mesela blog açmak kelimesinden sıkıldıktan sonra farklı bir konuya yönelmek istediğinizde blogunuzun amacı değişmiş oluyor. Bu psikolojik ve yapısal olarak rahatsız ediyor. O sebeple kendi ismimi kullandım.

Bu şekilde her konuda yazmakta özgür olacağım. Hangi kategoride para kazanma potansiyeli varsa o konu hakkında makaleler yazacağım. Blog nasıl açılır? rehberindeki önemli diğer bir husustur.


# Satın alma işlemini tamamlayabilmek için hizmet süresini seçmeniz istenir. Yıllık, 2 yıllık veya 3 yıllık paketlerden birini seçin.

wordpress site kurma turhost
wordpress site kurma turhost

# Karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa açılacaktır. Kontrol ettikten sonra Devam Et butonuna tıklayın.


# Eğer üyeliğiniz varsa üyeliğinizle giriş yapın. Üyeliğiniz yoksa sol tarafta gösterdiği gibi Bireysel veya Kurumsal Müşteri Kaydı oluşturun.

wordpress site acma turhost
wordpress site acma turhost

# Sipariş özetiniz karşınıza gelecektir. Aşağıda bulunan Kullanım Sözleşmesi ve Gizlilik Politikası kutucuğunu işaretleyerek Ödemeye Geç butonuna tıklayın.


# Hesabınız varsa giriş yapın yoksa karşınıza çıkan ekrandaki bilgileri doldurup kayıt olun.

turhost odeme yontemleri
turhost odeme yontemleri

# İlk açılan ekran kredi kartı ödeme ekranı, ama sadece kredi kartı ile değil, ATM’den, Garanti internet şubesinden, Havale-EFT ile ödeme yapabilirsiniz. Hemen ödeme yaptıktan sonra kurulum işlemlerine geçebilirsiniz.


4. WordPress Site Kurma Adımları, WordPress Nasıl Kurulur?

# WordPress site kurma işlemini Turhost üzerinden yapmalısınız. Bunun için domain ve hosting hizmetlerini satın alırken kullandığınız hesap bilgileriyle siteye giriş yapmanız gerekiyor. Ardından ‘Hesabıma Git’ seçeneğine tıklayın.

Hizmetler > Hizmet Listesi > Yönetim butonuna tıklayınız:


# Uygulama Kurulumu sekmesinde wordpress uygulamasının karşısında yazan Şimdi Kur butonuna tıklayınız.

wp kurulumu turhost otomatik kurulum
wp kurulumu turhost otomatik kurulum

# Açılan sayfada gerekli alanları doldurunuz. Web sitenizin www.alanadiniz.com şekilde açılmasını istiyorsanız Protokol kısmında “http://www.” seçeneğini işaretleyiniz. Kurulumu ana dizine gerçekleştirmek için Yükleme Dizini kısmını boş bırakınız:


# Admin Account başlığı altındaki bilgiler WordPress yönetim paneline giriş için kullanılacaktır. Admin Username ve Admin Password Yönetici kullanıcı adı ve parolasıdır, güçlü bir parola oluşturduğunuzdan emin olunuz. Admin E-mail kısmında web sitesi yöneticisinin e-posta adını giriniz. Select Language kısmından kurulum dilinizi seçiniz:

wordpress kurulumu nasil yapilir
wordpress kurulumu nasil yapilir

# Sayfanın alt kısmında yer alan Yükle butonuna tıklayarak kurulum işlemini başlatabilirsiniz. Kurulum bilgilerini iletmek istediğiniz e-posta adresini Yükle butonu altındaki kısma girebilirsiniz:

Bir süre bekledikten sonra blogunuz hazır olacaktır. Hayırlı olsun.

# Tema yüklemeyi bilmiyorsanız >> WordPress Tema Nasıl Yüklenir? (3 Adımda Kurulum)

# Eklenti yüklemeyi bilmiyorsanız >> WordPress Eklenti Nasıl Kurulur? (3 Adımda Kurulum)

blogadresiniz.com/wp-admin yazarak admin paneline giriş yapabilirsiniz.

5. Temanızı Seçin

WordPress teması, WordPress destekli web sitenizin görünümünü ve tasarımını belirleyen şablonlar, dosyalar ve stil sayfaları topluluğudur.

Blog nasıl açılır? rehberinin önemli yapı taşlarından biridir.

Şu anda blogunuz şöyle görünebilir:

wordpress kurulumu ilk blog goruntusu
wordpress kurulumu ilk blog goruntusu

Bu varsayılan WordPress temasıdır. Bu tema üzerinde değişiklik yapabilirsiniz ama pek kullanışlı bir tema değildir ve sizi çok uğraştırır.

Akılda tutulması gereken bazı blog tasarım ilkeleri vardır. Blog nasıl açılır? rehberimde bu konu oldukça önemlidir.

Örneğin, yazı tipleri okunaklı ve okunması kolay 14 ila 17 punto arasında olmalıdır. Ayrıca mobil ve masaüstünde iyi görünen bir temaya sahip olmalısınız.

Düzeni kötü web sitelerinde gezinmek istemezsiniz.

Unutmayın, beğendiğiniz ücretsiz wordpress teması bulursanız ücretli bir tema yüklemek için para harcamanız gerekmez. Bununla birlikte, güzel göründüğünden, hızlı yüklendiğinden ve okuyucuların bilgilere kolayca erişebildiğinden emin olun.

Son olarak, tasarımı abartmayın – bir blog son derece işlevsel olmalı, karmaşık olmamalıdır.

Eğer ücretli bir wordpress tema almayı düşünüyorsanız benim size önerim kesinlikle MyThemeShop firmasıdır.

Oldukça hızlı ve SEO uyumlu temalara sahipler. Bende blogumda bu firmanın temasını kullanıyorum. Blog nasıl açılır? rehberindeki önemli diğer bir husustur.

Blogunuz için WordPress Tema Yükleyin

WordPress blogunuz için yeni bir temanın nasıl yükleneceğini açıklayalım.

İlk olarak, WordPress hesabınıza (yönetici sayfası) giriş yapın.

WordPress giriş sayfanıza her zaman alanadiniz.com/wp-admin adresine giderek erişebilirsiniz.

Bilgilerinizi yazdıktan sonra ‘’Giriş’’ butonuna tıklayın.


Burada, kenar çubuğu menüsünden “Görünüm” seçeneğini tıklayın.

Ardından, “Görünüm” bölümünden “Temalar” seçeneğini belirleyin.

wordpress tema yukleme blog acmak
wordpress tema yukleme blog acmak

WordPress’in sunduğu tema seçeneklerini aramak için sayfanın üst kısmındaki “Yeni Ekle” düğmesini tıklayın.


Aşağıda görebileceğiniz gibi, seçebileceğiniz bir ton ücretsiz tema var.

Blogunuz için bir tane seçmeden önce sayfayı aşağı kaydırabilir ve istediğiniz sayıda temanın önizlemesini yapabilirsiniz.

ucretsiz wordpress temalari blog acmak
ucretsiz wordpress temalari blog acmak

Temaları üç kategoriye göre de filtreleyebilirsiniz: “Konu”, “Özellikler” ve “Düzen”.

Filtre seçeneği şöyle görünür:


Belirli bir temayı beğendiyseniz, “Yükle” düğmesine tıklayabilirsiniz.

wordpress ucretsiz tema kurma blog acma
wordpress ucretsiz tema kurma blog acma

Doğru Temayı Seçmek İçin Ekstra İpuçları.

  • Özellikleri hakkında fikir edinmek için çeşitli WordPress temalarının açıklamalarını okuyun. Bu, temanın nişinizle uyumlu olup olmadığı hakkında bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır.
  • Hem masaüstü hem de mobil cihazlarda iyi çalışan duyarlı bir tema seçin (çoğu).
  • WordPress, ayrıca kullanıcıların temalarına derecelendirme yapmasına izin verir – temanın kalitesi hakkında fikir edinmek için incelemelere göz atmayı unutmayın.
  • Bir temayı yüklemeden önce, nasıl görüneceğini öğrenmek için demo veya önizlemesini kontrol ettiğinizden emin olun.

Ayrıca, aşağıdakiler gibi diğer popüler sitelerden çok sayıda WordPress teması yükleyebilirsiniz:

  • MyThemeShop
  • ThemeForest.
  • StudioPress.
  • Elementor.

Blog nasıl açılır? öğrendikten sonra iş görselliğe önem vermeye gelir. Şimdi temanız hazır olduğuna göre, blogunuzun işlevselliğini WordPress eklentileri ile genişletmeye devam edelim.

6. WordPress Eklentilerinizi Yükleyin.

WordPress açık kaynak kodlu olduğundan dolayı blogunuzu istediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz. İsterseniz e-ticaret sitesi haline bile getirebilirsiniz. Siz yeter ki isteyin.

Birçok güzel eklenti bulunur ancak çok fazla eklenti yüklemek blogunuzun yavaşlamasına sebebiyet verebilir. Ayrıca çeşitli bozulmalarda meydana gelebilir. Blog nasıl açılır? rehberindeki önemli diğer bir husustur.

Peki hangi eklentileri yüklememiz gerekir?

Yeni blogunuz için en önemli ve en iyi WordPress eklentilerini sıraladım. Bende bu eklentileri kullanıyorum. Blog nasıl açılır? yazımda bu eklentilere yer verdim fakat hepsini kullanmanıza gerek yok. İşinize yarayacak olanları kullanın.

1. Asset Cleanup: Page Speed Booster

Bu eklenti, her sayfaya yüklenmesi gerekmeyen belirli kod öğelerini kaldırmanıza olanak tanır. Örneğin, E-ticaret eklentisini kullanıyorsunuz diyelim.

Bu eklentinin HTML ve CSS dosyaları blogunuzun her sayfasında gerekmese bile çalışır. Bu eklenti sayesinde sadece E-ticaret kullandığınız sayfalarda çalışmasını sağlıyorsunuz. Oldukça verimli bir eklentidir.

2. Bigcommerce For WordPress

Bu, dijital ürünlerimi satmak için kullandığım e-ticaret aracı. Önce WooCommerce’i test ettim, ancak dört uzantı yükledi, sitemi yavaşlattı ve çirkin bir ödeme deneyimi yaşadım. 

WordPress için BigCommerce Aralık 2018’de piyasaya sürüldü ve bir API aracılığıyla çalışıyor – böylece WordPress’teki tüm içeriğinizi ve BigCommerce’deki arka uç e-ticaretinizi yönetebiliyorsunuz.

4. Easy Table Of Contents

Bu eklenti, herhangi bir sayfaya veya yayına kolayca İçindekiler Tablosu eklemenizi sağlar. Eklenti sayfalarınızın / yazılarınızın altında görünecektir ve her H2, H3 veya başka bir başlığın İçindekiler Tablosuna otomatik olarak eklenip eklenmeyeceğini seçebilirsiniz.

İçindekiler birkaç nedenden ötürü önemlidir: kullanıcıları sayfayla (etrafa tıklayarak) meşgul tutar ve kullanıcı deneyimine yardımcı olur. Sıklıkla her bölüme giden yeni gönderilerimin üst kısmında bir İçindekiler Tablosu bulunur.

6. Extended Widget Options

Widget’lar WordPress sitenizde sayfa veya yayın olmayan alanlardır. Örneğin, kenar çubukları, altbilgiler ve ana sayfa bölümleri widget olarak düşünülebilir. 

Extended Widget Options, widget’larınızın işlevselliğini daha kullanışlı hale getirmek için kullanılır.

Örneğin, bu aracı kenar çubuğu bannerlarımdan bazılarını yapışkan yapmak için kullanıyorum, böylece sayfa okuyucuyla birlikte aşağıya kayıyor.

7. Thirstyaffiliates

Bu benim favori satış ortaklığı araçlarımdan biri. ThirstyAffiliates rastgele bağlı kuruluş bağlantılarınızı alır (rastgele sayılar, harf dizeleri vb. İle dolu) ve güzel görünmeleri için temizler. Örneğin, hangisi daha hoş görünüyor:

A: https://thirstyaffiliates.com/?aff=29e1c59be616c852

B: https://cantanrikulu.com/tavsiye/thirstyaffiliates

İkincisi daha tıklanabilir, daha yüksek dönüşüm oranlarına yol açar ve kötü niyetli bilgisayar korsanları tarafından çalınamaz.

8. Wp Last Modified Info

Arama motoru sıralamasında bir faktör içeriğin yeniliğidir – özellikle yeni bilgilerle nişlerde bulunuyorsanız. Bu eklenti, arama motorlarının en son ne zaman değiştirildiğini anlayabilmeleri için her sayfada / yayında tarihi kolayca göstermenizi sağlar. 

Örneğin, WordPress ile bir tarih göstermek kolaydır, ancak son düzenleme tarihini değil, genellikle Yayınlama Tarihini gösterir.

Arama motorlarına Güncelleme Tarihini çekmek için kolay bir yol sunarak, bu tarihin arama sonuçlarınızda görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu SEO açısından önemli bir işlemdir.

9. Rank Math SEO

Rank Math SEO pazara yeni yeni dahil olan bir SEO eklentisidir. WordPress SEO için birçok kullanıcı Yoast kullanıyor. Ancak sizi temin ediyorum ki Rank Math SEO tüm tabuları yıkabilecek özellikleriyle şimdiden oldukça popüler bir hale gelmeye başladı.

Ben blogumda Yoast SEO yerine Rank Math SEO kullanıyorum. Size de tavsiye ediyorum.

10. LiteSpeed Cache

Bir cache eklentisidir. İçerisindeki etkin ayarlar sayesinde sitenizin hızlı açılmasını sağlar. Resim sıkıştırma ve database optimizasyon özellikleri bulunur.

Blogunuzda mutlaka kullanmanız gereken bir eklentidir. Bende blogumda LiteSpeed Cache eklentisini tercih ediyorum.

Çünkü hosting firmamın LiteSpeed altyapısı ile koordineli bir şekilde çalışma sağlıyor.

Blog nasıl açılır? rehberinde paylaştığım wordpress eklentileri gerçekten kullanılması gereken eklentilerden oluşmaktadır.

7. Blogunuzun Seo Ve Kalıcı Bağlantı Yapısını Ayarlayın

Blogunuzun sayfa ve yazılarında bulunan URL yapısını ayarlamanızı sağlar. Blog nasıl açılır? rehberindeki önemli diğer bir konudur.

Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi deneme bir yazı yayınladım. Bu yazının kalıcı bağlantı ayarlar okla gösterdiğim şekildeki gibidir. Bu doğru bir kullanım biçimi değildir.


Bunu hemen değişmelisiniz. Çünkü SEO açısından iyi bir seçim değildir.

Bunu değiştirmek için:

WordPress kontrol panelinizden ‘’Ayarlar’’ -> ‘’Kalıcı Bağlantılar’’ a gidin.

wp kalici baglanti ayarlari blog acmak
wp kalici baglanti ayarlari blog acmak

Birkaç seçenek arasından seçim yapabilirsiniz. Çoğu üst düzey blog, aşağıdaki gibi “Yazı ismi” veya “Özel” yapı kullanır.

Bilmeniz gereken en önemli şey, her yazı veya sayfanın nokta com’dan hemen sonraki alanda olması gereken bir hedef anahtar kelimeye odaklanması gerektiğidir.

En iyi kalıcı bağlantı ayarları bu şekildedir. Kısa ve öz.

Blog gönderileri için bu kalıcı URL, değişmeden kalması gereken tek şeydir. Bir sayfayı veya yayının başlığını, meta açıklamasını, içeriğini ve başlıklarını değiştirebilirsiniz, ancak URL’nin aynı kalması gerekir. 

Bunun nedeni, bu URL’ye gelen bağlantılar alırsanız, bunu değiştirmek 404 hatasına neden olur ve bu bağlantı değerini kaybeder. 

Son olarak, sayfadan çıkmadan önce ayarları kaydettiğinizden emin olun.

SSL Kullandığınızdan Emin Olun

Hemen hemen her hosting firması ücretsiz SSL desteği sunmaktadır. Ben size Turhost firmasını tavsiye etmiştim ve onlarda ücretsiz SSL hizmeti sunuyorlar. Blog nasıl açılır? rehberindeki önemli diğer bir konudur.

Peki SSL aktif olup olmadığını nereden anlayacağız?

Blogunuzun ana sayfasına girdiğinizde URL kısmının yanında ‘’Güvenli Değil’’ ibaresi görüyorsanız SSL hizmetiniz henüz aktif edilmemiş demektir. Bu SEO açısından oldukça önemli bir özelliktir ve aktif etmeniz gerekir.

wordpress ssl blog acmak
wordpress ssl blog acmak

Nasıl aktif edeceğim?

Öncelikle hosting satın aldığınız firmanın cpanel’ine girin. Ardından ‘’Güvenlik’’ sekmesi altında ‘’SSL/TSL Status’’ ibaresine tıklayın.


Açılan sayfada ‘’Run AutoSSL’’ butonu göreceksiniz. Bu butona tıklamanız yeterli olacaktır.

blog nasıl açılır? | para nasıl kazanılır?
blog nasıl açılır? | para nasıl kazanılır?

Başarılı bir işlemden sonra URL görüntünüz aşağıdaki gibi olacaktır.

Ayrıca blogunuzu Google Search Console, Google Analytics, Yandex, Bing gibi arama motorlarına kayıt etmeyi sakın unutmayın. Bu SEO açısından oldukça önemlidir.

>>> Başa dön.

8. Makale Nasıl Yazılır?

Blogunuzun teknik ayarlarını yaptıktan sonra sıra ilk yazınızı yazmaya geldi. Makale yazarken belirli bir periyot üzerinden gitmelisiniz. Blog nasıl açılır? rehberindeki önemli diğer bir husustur.

Yukarıda anahtar kelime analizinden bahsettim. Makale yazmadan önce kendinize birkaç tane aynı konuyla alakalı anahtar kelime belirleyin.

Anahtar kelimenin yer alması gereken yerler;

  • Blogun kalıcı URL’si.
  • Yayınınızın başlığı.
  • İlk paragrafta.
  • H2 başlıklarınızda.
  • İçeriğin içinde, gönderinin uzunluğuna bağlı olarak 5-8 kez.
  • Meta açıklamanızda (isteğe bağlı).

Yani bir makale yazarken anahtar kelimeniz makalenizin başlığında, URL’sinde, ilk paragrafında, H2 başlıklarınızda, içeriğin içinde belirli bölgelerde, meta açıklamanızda olmalıdır.

Artık oldukça çekici ve görsel anlamda güzel içerikler hazırlamanız gerekiyor. Çünkü rakipleriniz olacak.

Makalelerinizin içerisinde resim, video ve benzeri görsel şölene yer vermelisiniz.

Eğer iyi bir makale oluşturmazsanız inanın bana sonuçları kötü olacaktır. Çünkü ziyaretçilerin sitenizde vakit geçirmesi önemlidir.

Google gibi arama motorları bunu ölçümleyebilir. Bir ziyaretçi blogunuzu ziyaret edip anında çıkış yapıyorsa bu size sıralama kaybı olarak geri dönüyor.

Blogunuz için içerik oluşturmadan önce, kendinizi okuyucularınızın yerine koyun ve kendinize şu soruları sorun:

  1. Okuyucularım hangi anahtar kelimeleri arıyor?
  2. Potansiyel okuyucularımı ne heyecanlandıracak ve ilgilendirecekti?
  3. Okuyucumun karşılaştığı genel zorluklar nelerdir ve bunları blogum aracılığıyla nasıl ele alabilirim?
  4. Hedef kitlemin altında yatan karakter özellikleri nelerdir?
  5. Okurlarım nişimde en çok neyi severdi?
  6. Sorunlarını çözecek hangi işlemleri yapmalarını istiyorum?

Yukarıdaki sorulara verdiğiniz cevapları yazın.

Bu, daha fazla blog yazısı fikri bulmanıza yardımcı olabilir. Zaten bir blogunuz varsa, e-posta listenizi inceleyebilir ve onlara ne hakkında yazmanızı istediklerini sorabilirsiniz. 

Bu, hayranlarınızla etkileşim kurmanın, mücadelelerini daha iyi anlamanın ve onları sürecinizin bir parçası haline getirmenin harika bir yoludur.

İlk Blog Yazılarınızı Yazın

WordPress admin panelinde sol kenar çubuğundaki ‘’Yazılar’’ a tıklayın. Ardından ‘’Yeni Ekle’’ ibaresine tıklayın.

Karşınıza bir editör açılacaktır. Bu editör sayesinde blog yazılarınızı yazabileceksiniz.

Not: Rank Math SEO eklentisini yüklediğinizden emin olun.

Aşağıdaki resimde sağ tarafta oklarla gösterdiğim alanlar Rank Math SEO eklentisinin bileşenleridir.

Siz makale yazarken anahtar kelimenizi belirlemenize ve makaleyi nasıl SEO uyumlu yazacağınıza kadar size yardımcı olacak uyarılar verir.

rank math seo blog nasil acilir
rank math seo blog nasil acilir

Mesela makale içerisinde H2 başlıkta anahtar kelime kullanmadığınız taktirde eklenti uyarı verecektir. Buda SEO puanınızın düşmesine neden olacaktır. Blog nasıl açılır? öğrendikten sonra diğer öğrenmeniz gereken en önemli hususlardan biride SEO uyumlu makale yazabilmektir.

Yararlı Sayfalarınızı Oluşturun

Hakkımızda, İletişim, Ana Sayfa ve daha fazlası gibi blogun statik sayfalar olmalıdır. Güzel olan şey, Sayfa Düzenleyicinin Yazı Düzenleyici ile tamamen aynı olmasıdır . Blog nasıl açılır? rehberimdeki önemli diğer elementlerin bazılarını içerir.

1-Ana Sayfa

Ana sayfa çoğu blog sitesinde temada nasıl geliyorsa öyle bırakılıyor. Üste bir manşet alt taraflarda en son yazılar.

Koyun sürüsü gibi aynı şeyleri yapıp durmak size bir fayda sağlamaz. Özgün, ilgi çekici ve blogunuzun ne olduğunu anlatan bir ana sayfa oluşturmak çok daha faydalı olacaktır.

Ana Sayfanız statik bir sayfada olabilir. Tıpkı benim blogumda olduğu gibi. Sizde böyle bir Ana Sayfa oluşturmak isterseniz Elementor eklentisini kullanabilirsiniz. Blog nasıl açılır? rehberinin belki de en can alıcı unsurlarından biridir.

2-Hakkında Sayfası

Blogunuzun Hakkında Sayfası sizinle ilgili her şey: kim olduğunuzu, neyi temsil ettiğinizi ve blogunuzun neyle ilgili olduğunu anlatmalıdır. Blog nasıl açılır? rehberindeki önemli diğer bir husustur.

Bu bölüm, okuyucularınızla daha derin bir düzeyde bağlantı kurmanıza yardımcı olacaktır, bu yüzden hakkında sayfanızı oluşturun.

‘’Hakkında’’ sayfanızda aşağıdakileri kapsadığınızdan emin olun:

  1. Sen kimsin
  2. Blogunuzu başlatmanıza ne sebep oldu?
  3. Neden bu nişi seçtiniz?
  4. Bu blogdaki amacınız nedir
  5. İnsanlar neden seni dinlesin
  6. Kitlenizin yaşadığı aynı mücadelelerle nasıl başa çıktınız
  7. Başarı hikayeniz
  8. Harekete geçirici mesaj

Birisi içeriğinizi beğendiğinde, sizinle ilgili daha fazla bilgi edinmek için Hakkında sayfanızı inceler. Bunu yapmak için Hakkında sayfamı bir hikaye gibi hazırladım. İnsanlar kim olduğunuzu gerçekten anlamak istiyorlar. Blog nasıl açılır? rehberimde buna yer verdim çünkü Adsense başvurusu yaparken bu sayfayı oluşturmuş olmanız oldukça işinize yarayacaktır.

Kendinizi iyi göstermeye çalışmayın – sadece hayatınız ve kim olduğunuz hakkında yazın.

3- İletişim Sayfası

Okuyucuların sizinle iletişim kurmalarını sağlayacak bilgileri paylaşacağınız alandır.

Burada iletişim formu, telefon numarası, sosyal medya hesaplarınız gibi unsurları yayınlayabilirsiniz. Blog nasıl açılır? rehberinde dikkat etmeniz gereken önemli bir unsurdur.

4- Widget’lar – Kenar Çubukları, Altbilgiler ve Bloklar

Bunlar sayfa değil. Ancak kenar çubuğunuz, blog yayınlarınızın ve sayfalarınızın sağında veya solunda görünebilecek bir sütundur. 

Kenar çubuğu, blog kategorilerini, son yayınları, reklamları, kaydolma formlarını ve tüm okuyucularınızın görmesini istediğiniz her şeyi göstermek için kullanılır. Blog nasıl açılır? içeriğinde bu tür unsurları iyi konumlandırmak gerekir.

9. İçerik Stratejisi Oluşturun

İlk makaleyi yayınladıktan sonra, zaman içinde gelir elde etmek için kullandığım strateji: 

  • Sıralamak istediğiniz yüksek hacimli anahtar kelimeler için anahtar kelime araştırması yapın
  • Hedef anahtar kelime için rekabetçi araştırma yapın, ardından içerik uzunluğunun daha uzun ve kaliteli olduğundan emin olun
  • Makale, Google arama motorunun ilk 4-5 sayfasında sıralanmaya başladığında, LSIGraph ve Clearscope gibi araçlarla anlamsal anahtar kelimeler ekleyerek içeriğin uzunluğunu ve kalitesini artırarak içeriği güncelleyin
  • Makale ilk 2-3 sayfada sıralandığında, geçerli herhangi bir satış ortaklığı programına katılın ve satış ortaklığı bağlantılarını ekleyin.
  • Organik sıralamanızı korumak için içeriği güncelleyin ve backlink almaya çalışın.
  • Makale ilk sayfada ve markalar için iştirak geliri elde ettikten sonra, komisyon oranlarını artırabilir miyim diye anlaşma yaptığınız firmalarla tekrar kontak kurun.

Bu stratejiyle, daha üst sıralarda yer almaya, daha fazla ziyaretçi ve sonuçta daha fazla gelir elde etmeye başlayacaksınız.

Blog nasıl açılır? sualinde tüm bu strateji unsurları oldukça elzemdir.

Ziyaretçilerinizin Sorunlarını Çözün ve Değer Sağlayın

Blogunuzun kitlesine hitap etmeniz gerekir. Hitap şekliniz kronikleşmiş bir sorunu çözmelidir. Mesela blog açmak isteyen kitlenin sorununu ben devasa bir rehber hazırlayarak çözüyorum. Sizde buna benzer sorunları çözebilecek faydalı makaleler hazırlamalısınız.

Kitlelerinizin karşılaştığı sorunlara ve aradıkları anahtar kelimelere dokunmanız gerekir.

Örneğin ben blog nasıl açılır? başlığı altında ziyaretçilerimin sorunlarını derinlemesine çözüme kavuşturuyorum.

İçeriğinizi Sürekli Güncelleyin

Google’da içeriğinizin üst sıralara çıkması zaman alır, bu nedenle yayınla düğmesine basmaktan ve yayınınızı daha sonra düzenlemekten çekinmeyin.

Genellikle bir makale yayınlarım ve Google Search Console’a gönderirim.

Ardından, bir hafta sonra geri döner  ve MarketMuse veya ClearScope gibi bir araçlarla anlamsal anahtar kelimeler eklerim. Bu araçlar, arama motoru tarayıcılarının bir sayfada görmeyi bekledikleri anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olur.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler eklemek de harika bir fikirdir.

Hedef anahtar kelimenizin yakın varyasyonları olan alakalı anahtar kelimeleri bulmak için Ahrefs gibi bir araç kullanın. Bunlar başlıklarınızda kullanılmalıdır.

Örneğin, ana anahtar kelimeniz e-posta pazarlamasıysa , makalede bulunabilecek diğer H2 başlıkları şunlar olabilir:

  • E-posta Pazarlamanın Faydaları Nelerdir?
  • E-posta Pazarlama İpuçları
  • E-posta Pazarlama Yazılımını Kullanma

Uygun uzun kuyruklu anahtar kelimeleri ücretsiz bulmak için Google Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanabilirsiniz . Blog nasıl açılır? içeriğinde içerik güncellemenin SEO açısından ayrı bir önemi vardır.

Rakiplerinizi Analiz Edin

Seçtiğiniz herhangi bir kategoride oluşturacağınız blogunuzun bir çok rakibi olacak. Fakat bunu kendi lehinize çevirmeniz mümkün.

Örneğin, bir seyahat blogu işlettiğinizi varsayalım. Doğal olarak, sektördeki diğer bazı seyahat bloglarının kitlesi de potansiyel kitlenizdir.

Böylece, rakiplerinizin paylaştığı içerik türünü ve bunların erişimini artırmak için kullandıkları yöntemleri analiz edebilirsiniz. 

Tüm stratejilerini analiz ettikten sonra, yararlı bulduğunuz şeylerden bazılarını da benimseyebilirsiniz.

Birçok site, rakiplerinizin paylaştığı yayın türlerini ve bunların rekabetçi metriklerini görmenizi sağlar.

Buna harika bir örnek SimilarWeb’dir .

Ancak bu, rakiplerinizi taklit ettiğiniz anlamına gelmez.

Bunun yerine, aşağıdaki soruları yanıtlamak için zaman ayırın:

  • Rakiplerinizin ele alamadığı boşluklar nelerdir?
  • İçerikleri ne kadardır ve daha uzun hale getirebilir misiniz?
  • Makaleye kaç tane gelen bağlantı gidiyor?
  • Yayınlarında videolar veya infographics gibi etkileşimli medya var mı?
  • Alan Adı Derecelendirmeleri nedir?
  • Yazıları doğru biçimlendirilmiş mi?

Bu soruların cevaplanmasıyla, rekabeti geride bırakmak için ne gerektiğini anlamaya başlayacaksınız. Blog nasıl açılır? konusunda rakip analizi oldukça önemlidir.

>>> Başa dön.

İlerlemenizi Analiz Edin

Ölçmediğiniz şeyi geliştiremezsiniz. Blogunuzun analizini yapmalısınız.

Günde kaç ziyaretçi geliyor?

Bu ziyaretçiler bir dahaki ay arttı mı? Yoksa kayıp mı yaşandı?

Tüm bunları bilirseniz ne gibi farklı yollara başvuracağınızı anlamış olursunuz.

Blogunuzu analiz etmek için raporlama araçlarından yararlanmalısınız.

Gibi araçlar Ubersuggest , Google Analytics ve Semrush bu işi iyi yapar. Blog nasıl açılır? içeriğinde bu tür araçlara yer veriyorum çünkü analiz için oldukça önemliler. Blog nasıl açılır? aşamalarını geçtikten sonra makale yazarken en çok dikkat edeceğiniz hususlardan biridir.

Blog Nasıl Açılır?: SSS.

Blog nasıl açılır? hususunda en çok sorulan soruları sizler için derledim. Kafanıza takılan, cevabını merak ettiğiniz birçok sorunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz.

1. Blog nedir? Nasıl blog açılır?

Blog, bir kişi veya grup tarafından işletilen, öncelikle gayri resmi, konuşma tarzında yazılı metinlerden oluşan, düzenli olarak güncellenen bir web sitesidir.

İstediğiniz herhangi bir konu için bir blog açabilirsiniz. Yeni insanlarla bağlantı kurmak ve internetten para kazanmak için harika bir yoldur.

2. Neden Blog Oluşturmalısınız?

Blog başlatmak için pek çok neden var.

En önemli nedenlerden biri, çevrimiçi okuyucuları etkilemek ve ilham vermektir. 

Çalışma alanınız hakkında derinlemesine bilgi sahibiyseniz ve iyi yazma kabiliyetiniz varsa, başkalarına gerçekten yardımcı olabilirsiniz.

Blogunuzdan nasıl para kazanacağınızı biliyorsanız, iyi bir pasif gelir elde edebilirsiniz.

3. Bir Blog Sayfası Açmanın Maliyeti Nedir?

Bir blog açmak için, ücretsiz veya ücretli bir blog platformu kullanma seçeneğiniz vardır. Her ikisinin de artıları ve eksileri var.

Bir acemi iseniz ve peşin ödeme yapmadan bloglamada denemek istiyorsanız, Ghost veya Blogger bunu yapmanıza izin veren ücretsiz platformlardır. 

Ancak, ücretsiz araçlarla ilgili birçok kısıtlama vardır. Örneğin, daha iyi temalara, reklamlarda kısıtlamaya ve daha fazlasına erişemezsiniz.

Hazır web sitesi oluşturucuları Squarespace ve Wix gibi, sitenizi kısıtlama olmadan istediğiniz şekilde özelleştirmenize yardımcı olan mükemmel ücretli planlar sunar. 

Ayrıca, bu tür platformlar sitenizi arama motorları için optimize etmenize, çevrimiçi mağaza, sürükle ve bırak editörleri ve daha fazlası gibi gelişmiş özellikler eklemenize olanak tanır.

Blog açmak için yıllık olarak vereceğiniz para 100 TL’yi geçmez.
Eğer ben ücretli tema alacağım, özel ip adresi alacağım diyorsanız bu maliyet 400 TL’yi bulabilir.

Yukarıda belirttiğim gibi blog açmak 100 TL’yi geçmez.

4. Blogdan Para Kazanılır mı?

Evet blogdan rahatlıkla para kazanılır. Ayda 5-10 bin TL arasında kazanabilirsiniz. Tabi bunun için blog yazarlığı konusunda gerçekten alanınızda uzman olmalısınız.

Blogdan para kazanabileceğiniz alanlar:

– Reklamlar
– Affiliate pazarlama
– Online kurslar
– Sponsorlu yayınlar
– Ürün satış
– Danışmanlık

Blog yazarak para kazanmak için iyi bir blogcu olmanız gerekir.

5. Ücretsiz Blog Sayfası Açılabilir mi?

 Yeni başlayanların çoğu, Tumblr veya Blogger gibi ücretsiz, kendi kendine barındırılan platformları tercih ediyor.

Ücretsiz blog açmak mümkündür fakat bu tarz bloglardan para kazanmak çok zordur. Emeğinize ve harcadığınız zamana yazık olur.

Ben deneyeceğim diyorsanız tabi ki bu platformları deneyebilirsiniz. Ayrıca sponsor bularak ücretsiz domain ve hosting hizmeti alabilirsiniz.

6. Yemek Blogu Nasıl Açılır?

Yemek ve tarifler, insanların aradığı en popüler şeylerden biridir. Bugünlerde her şey hazır olduğundan, gıda uzmanları farklı mutfakları ve lezzetleri denemek istiyorlar.

İşte sadece bunu yapmak için bazı adımlar:

– Web hosting şirketinizi seçin.
– Blogunuz için nişinizle alakalı mükemmel bir ad seçin.
– Yemek blogunuz için mükemmel temayı seçin. Doğru tema çok önemlidir ve abone sayınızı artırmanıza yardımcı olabilir.
– Anahtar kelime araştırması yapın ve yiyecek alanında bir alt niş seçin.
– Yayınlamaya başlayın ve SEO dostu bir şekilde tarif yazmayı öğrenin.
– Diğer gıda bloglarından geri bağlantılar alın.
– Blogunuzu sürdürmek için, blogdan para kazanmanın yollarını da öğrenmek isteyebilirsiniz. Reklamlar, satış ortaklığı ve özel tarifler satmak bunu yapmanın bazı yollarıdır.

7. Seyahat Blogu Nasıl Açılır?

Seyahat etmek çoğu insanın tutkulu olduğu bir iştir. Siz de seyahat konusunda bloglama yolculuğunuza başlayabilir ve önerilerinizden para kazanabilirsiniz.

Oteller, seyahat malzemeleri, seyahat sigortası, vb. Gibi bir şey önerdiğinizde ödeme yapan çok sayıda seyahat ortaklığı programı vardır.

Şimdi bir seyahat blogu ile nasıl başlayacağınız aşağıda açıklanmıştır:

– İlk adım, Blogunuz. Yalnız seyahat, lüks seyahat, ucuz seyahat, aile seyahati ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok seçenek vardır.
– İkinci adım, hedef kitlenizle anında adapte olacak bir isme karar vermektir.
– Web hosting alın
– Seyahat blogunuz için mükemmel bir tema bulun
– Anahtar kelime araştırması yapın ve seyahat alanında bir alt niş seçin.
– Uzmanlığınıza göre seyahat makaleleri yayınlayın ve SEO için uygun hale getirin.

8. Moda Blogu Nasıl Oluşturabilirim?

Güzellik ürünleri ve en son trendler için bir tutkunuz varsa, bir makyaj blogu başlatmak sizin için uygun olabilir. Bu blog türü en iyi bir YouTube kanalı ve Instagram hesabıyla uyum sağlar.

Bir makyaj blogunu nasıl oluşturacağınız aşağıda açıklanmıştır:

-Makyaj blogunuzda ne hakkında konuşmak istediğinizi düşünün. Yağlı mı kuru cilt mi? Açık mı koyu tenli mi? Liste sınırsızdır ve odak alanınıza karar vermek size bağlıdır.
-Blogunuzun adını seçin. Güzelliğe gelince, akılda kalıcı, unutulmaz bir isim doğru kitleyi çekebilir.
-Yine, bir wordpress hosting firması seçin ve makyaj blog teması yükleyin.
-Kullanıcıların aradıkları nasıl yapılır anahtar kelimeleri hakkında anahtar kelime araştırması yapın.
-Makalelerinizi planlayın ve YouTube içeriklerinizi yayınlarınıza eklediğinizden emin olun.
-Sosyal medyada ve e-posta bültenlerinde reklam verin.
-Ayrıca video eğitimleri sağlayabilir ve abone sayınızı artırmak için güzellik ipuçlarını paylaşabilirsiniz.

9. Makyaj Blog Nasıl Açılır?

Güzellik ürünleri ve en son trendler için bir tutkunuz varsa, bir makyaj blogu başlatmak sizin için uygun olabilir. Bu blog türü en iyi bir YouTube kanalı ve Instagram hesabıyla uyum sağlar.

Bir makyaj blogunu nasıl oluşturacağınız aşağıda açıklanmıştır:

– Makyaj blogunuzda ne hakkında konuşmak istediğinizi düşünün. Yağlı mı kuru cilt mi? Açık mı koyu tenli mi? Liste sınırsızdır ve odak alanınıza karar vermek size bağlıdır.
– Blogunuzun adını seçin. Güzelliğe gelince, akılda kalıcı, unutulmaz bir isim doğru kitleyi çekebilir.
– Yine, bir wordpress hosting firması seçin ve makyaj blog teması yükleyin.
– Kullanıcıların aradıkları nasıl yapılır anahtar kelimeleri hakkında anahtar kelime araştırması yapın.
– Makalelerinizi planlayın ve YouTube içeriklerinizi yayınlarınıza eklediğinizden emin olun.
– Sosyal medyada ve e-posta bültenlerinde reklam verin.
– Ayrıca video eğitimleri sağlayabilir ve abone sayınızı artırmak için güzellik ipuçlarını paylaşabilirsiniz.

10. WordPress nedir?

WordPress, web sayfaları oluşturmanın en basit yoludur ve İnternet’in % 30’undan fazlasını oluşturur.

WordPress, web sayfaları oluşturmanıza, yayınlamanıza ve paylaşmanıza yardımcı olur. Ayrıca, blogları barındırmak için en kullanıcı dostu platformlardan biridir. Ve sadece özel alan adı ve web hosting için ödeme yapmak gerekir.

Blogcuların içerik oluşturmasına, düzenlemesine ve yayınlamasına olanak tanıyan zengin özellikli bir CMS’dir (içerik yönetim sistemi). Yayınları, medyayı, sayfaları, yorumları, eklentileri, temaları, kullanıcıları, web sitesi ayarlarını ve daha fazlasını düzenleyebileceğiniz bir kontrol paneline sahiptir.

11. WordPress.com ve WordPress.org arasındaki fark nedir?

Bunlar çok farklı iki platform.

WordPress.com , basit bir web sitesini ücretsiz açmak için uçtan uca bir çözüm sunar. Sadece kaydolmanız gerekiyor ve web sitenizi oluşturmak için hazırsınız.

WordPress.org , yalnızca ücretli bir hosting aracılığıyla kullanılabilen açık kaynaklı bir web sitesi platformudur.

12. Kişisel Blog Nedir? Blog Nasıl Açılır?

Kişisel blog kişinin kendi hobileri, hayat ve becerileriyle ilgili yazdığı bir platformdur. Daha çok kişinin kendi yaşantısını aldığı konuları kapsar.

13. Ücretsiz Blog Nasıl Açılır?

Ücretsiz blog nasıl açılır? domain ve hosting sponsoru bulabilirsiniz. Ücretsiz açılan bloglardan para kazanmak çok zordur. Tavsiye etmiyorum.

Sırada ne var?

Blog nasıl açılır? sorusunun cevabını ve blog açmak için bilmeniz gereken hemen hemen her şeyi ele aldım. Bu yazımı zamanla, en son blog teknikleri ile güncellemeye devam edeceğim. Blog açmak isteyenlere öneriler , tavsiyeler ve yol gösterici konulara sürekli yer veriyorum.

Blog açmak için ne yapmalı? kişisel blog nasıl açılır? gibi sıkça sorulan sorulara kapsamlı bir yanıt verdim. Blog açmak isteyenlere tavsiye niteliğinde birçok detayı ele aldım.

WordPress site kurma gelişen teknoloji ve araçlar sayesinde gördüğünüz gibi eskisi kadar zor bir işlem değildir. Blog nasıl açılır? yazım hakkında sormak istediklerinizi yorum alanından belirtebilirsiniz. WordPress blog açmak istiyorum diyenlerin derdine derman olmuş olduk.

Blog sayfası nasıl açılır? gibi bir sorununuz umarım kalmamıştır. Destek olmak için yazıyı sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Takipte kalın.

Şimdi senin sıran. Neden bugün bir blog oluşturmuyorsun?

Blog nasıl açılır? konusuyla yakından ilgili olan wordpress blog açtıktan sonra yapılması gereken 11 önemli ayarı anlattığım sıradaki konuyu inceleyin:

INTERNATIONAL
Bunları da beğenebilirsin
Yorumları Göster (9)