CAN TANRIKULU
Take a fresh look at your lifestyle.

Google Ads Nedir? Google Reklam Verme

Google reklam verme hiç bir işletmenin göz ardı etmemesi gereken oldukça önemli bir konudur. Artık dijitalleşiyoruz ve her şey internet üzerinden rahatlıkla yapılabiliyor. Google Ads aracılığıyla işletmenizin reklamını kolaylıkla yayınlayabiliyorsunuz.


Bu içeriğimde Google’a reklam vermek için neler yapmanız gerektiğini çok kolay bir şekilde öğrenebileceksiniz. Google Ads reklam verme işlemlerini adım adım anlatıyorum.

Google Ads Nedir?

google ads nedir
google ads nedir

Eski adıyla Google AdWords kısaca tüm internette reklam vermenizi sağlayan bir ağdır. Google’ın bünyesinde bulunan tüm her yere reklam verebiliyorsunuz. YouTube, internet siteleri, uygulamalar gibi tüm platformlarda reklamınızı yayınlayabilirsiniz.

Google reklamları özellikle Covid-19 salgınının çıkmasıyla birlikte çok fazla prim yaptı. Özellikle e-ticaret yapan işletmeler Ads reklamlarıyla birlikte büyüme gösterdiler.

Peki neden reklam veriliyor?

E-ticaret siteniz olduğunu varsayalım. Ürünlerinizden 5.000 TL kar ediyorsunuz. 3.000 TL reklam vererek 10.000 TL kazanç elde etmek istemez misiniz? 100 TL reklam vererek 500 telefon çağrısı alabilirsiniz. Rent A Car işinde olup Google reklamları sayesinde elinde hiç araba kalmayan işletmeler mevcut.

Google Reklam Verme: Ne Tür Reklamlar Çıkabiliriz?

Google’da farklı kategorilerde reklam modelleri bulunur. Arama ağı, Görüntülü Reklam Ağı, Alışveriş, Video, Uygulama, Akıllı, Yerel ve Keşif türünde reklam kampanyası oluşturabilirsiniz.

Reklam modellerini daha iyi anlamanız açısından hepsini tek tek açıklıyorum. Hangi reklam modelinin ne işe yaradığını bilirseniz reklamınızı vermeniz daha kolay olur.


1-Arama Ağı Reklamı

Bu reklam türünü seçtiğinizde reklamlarınız aşağıdaki görselde göründüğü gibi sadece arama ağında çıkacaktır. Ben örnek olması açısından bebek maması yazıp arama yaptığımda karşıma 4 adet reklam çıktı.


google arama agi reklami
google arama agi reklami

Bu reklamların sıralaması vereceğiniz TBM (tıklama başına maliyet) oranına göre değişiklik gösterir. Kısaca teklifi en çok veren ilk sırada çıkar. Daha düşük veren daha aşağıda çıkar.


2-Görüntülü Reklam Ağı

İsminden de anlaşılacağı üzere görüntülü reklam verebileceğiniz bir modeldir. Görsel reklamlarınızı buraya yükleyerek internet sitelerinde yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Görüntülü reklam ağı kampanyaları milyonlarca web sitesinde yayınlanır. Dikkat çekici olması hasebiyle tıklanma oranı yüksektir.


3-Alışveriş Reklamları

Alışveriş reklamları e-ticaret sitelerinin kullanmış olduğu reklam türleridir. Google Merchant Center’e e-ticaret sitenizdeki ürünleri senkronize ettiğinizde bu reklam modelini kullanabilirsiniz.

alisveris reklamlari
alisveris reklamlari

4-Video Reklamları


Başta YouTube olmak üzere internet sitelerinde mevcut videolarınızın reklamlarını yayınlamanızı sağlayan reklam modelidir.


5-Uygulama Reklamları

Uygulama reklamları Google’ın ağlarında uygulamanızın daha fazla tanınmasını olanak sağlar. Uygulama kampanyasıyla iOS veya Android uygulamanızı Google Arama, YouTube, Google Play ve diğer platformlarda tanıtabilirsiniz. Google, Uygulama reklamlarınızı optimize ederek sizinkine benzer uygulamalarla en çok ilgilenen kitleye ulaşmanızı sağlar.

google uygulama reklamlari
google uygulama reklamlari

6-Akıllı Reklamlar

Google akıllı reklamlar daha çok yeni reklam vermeye başlayanların kullandığı bir modeldir. Profesyonel olmaya gerek kalmadan reklamlarınızın dönmesini kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Performans açısından pek tavsiye edilmez. Maliyetlerinizi düşürmeniz için diğer reklam türlerini kullanmanız ve ne yaptığınızı bilmeniz gerekir.


7-Yerel Reklamlar

Müşterileri fiziksel bir konuma yönlendiren reklam modelidir. Bir İşletme Profili Yöneticisi hesabını veya seçili konumlarınızı kullanarak bu reklam modelini kullanabilirsiniz.


8-Keşif Reklamları


Discovery kampanyalarından yararlanarak Google feed’lerinde 3 milyara ulaşan sayıda müşteriye erişebilir ve böylece Google Ads performans hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

Google’ın kitle ve müşteri amacı sinyalleri sayesinde bu kampanya türü, markanızı keşfedip onunla etkileşime geçmeye hazır olan kullanıcılara, görsel açıdan etkileyici ve ilham veren kişiselleştirilmiş reklam deneyimleri sunmanıza yardımcı olur. Üstelik bunu tek bir Google Ads kampanyası üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

google kesif reklamlari
google kesif reklamlari

Google Reklam Fiyatları Ne Kadar?

Google reklam verme maliyeti size bağlıdır. İsterseniz 20 TL’lik reklam bile verebilirsiniz. Fakat bu kadar düşük bir bütçe istediğiniz sonucu almanızı sağlamayacaktır.

Reklamlarınıza tıklanmadıkça sizden para alınmaz. Doğal olarak herhangi bir maliyette oluşmaz. Müşteriler reklamlarınıza tıkladıkça sizden para alınır.

Google reklam hesabınıza kredi kartı, banka kartı veya banka ödemesi ile ödeme yapabilirsiniz. Eğer kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapmayı tercih ederseniz iki farklı şekilde faturalandırılabilirsiniz.

Manuel ödeme: Google reklam hesabına tanımladığınız kartınızda istediğiniz aralıklarla belirleyeceğiniz tutarda ödeme yapmanıza olanak sağlar.

Otomatik ödeme: Bu ödeme yönteminde reklam hesabınız Google tarafından borçlandırılır. Harcamalarınız belirli sınırlara geldiğinde Google, otomatik olarak ödemeyi çeker.


Google Reklam Nasıl Verilir?

Öncelikle bir Gmail hesabınızın olması gerekir. Gmail hesabı açtıktan sonra Google Ads‘e giriş yapın.


Oturum aç düğmesine tıkladıktan sonra aşağıdaki görsel gibi sizi yönlendirecek bir sayfa açılacaktır. Buradaki ayrıntı ise hemen aşağıda bulunan Uzman Moduna Geç yazısıdır. Uzman modu sayesinde reklamlarınızı daha iyi ölçeklendirebilirsiniz. Diğer seçenekler akıllı ve hazır kurulumlardan oluşmaktadır.

google reklam verme resimli anlatim
google reklam verme resimli anlatim

Yeni bir kampanya oluşturabileceğiniz alandasınız. Yukarıda anlattığım reklam modelleri bu aşamada işinize yarayacaktır. Ben genelde reklam verirken Hedef kılavuzu olmadan bir kampanya oluşturun seçeneğini kullanıyorum.

Seçim yaptıktan sonra hangi reklam modelini kullanacaksanız ona göre ikinci sütundan bir seçim daha yapın.


Reklam modelini seçtikten sonra web sitenizin adresini yazın. Eğer telefon araması almak istiyorsanız telefon numaranızı da bu kısma ekleyebilirsiniz. Ekledikten sonra devam et butonuna tıklayın.

google ads nedir? google reklam verme
ads kampanya olusturma

Bu adımdan sonraki işlemleri aşağıdaki videoyu izleyerek yapabilirsiniz. Videoda Google reklam vermeyi nasıl gerçekleştirebileceğiniz baştan sona kadar anlatılmış.

Google Reklam vermeyi tam olarak anladıktan sonra yazının devamında teknik terimler ve püf noktalarıyla ilgili eşsiz bilgilere yer veriyorum. Videoyu izledikten sonra yazıyı okumaya devam etmenizi tavsiye ediyorum.

google reklam verme

Tıklama Başına Maliyet (TBM) Nedir?

Tıklama başına ödeme reklamları, tıpkı Google Ads gibi harcayacağınız para miktarının kontrolünü tamamen size bırakır. Google arama sonuçlarında reklamınızın görünmesi için işletmenizle alakalı anahtar kelimelere teklif verirsiniz. Müşteriler reklamınıza tıklayarak web sitenize gelir ya da size telefon açarsa teklifiniz doğrultusunda para ödersiniz.

Eğer anahtar kelimelerin Google Ads’de ne işe yaradığını merak ediyorsanız buradan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Anahtar kelimelerinizi seçtikten sonra bütçenizi yani reklam harcamanızı işletme hedeflerinize uygun olarak belirleyip teklif miktarına karar verebilirsiniz. Biraz plan ve takip ile Google Ads bütçenizi artırabilir, internetten yeni müşterilere ulaşmak için yeni stratejiler geliştirebilirsiniz.

Önce Hedeflerinizi, Sonra Bütçenizi Belirleyin

Online reklam vermenizin amacı nedir? Web sitenize daha çok trafik çekmek mi istiyorsunuz yoksa daha çok telefon araması almak mı? İşletmenizin bilinirliğini bir bölge için mi yoksa belirli bir müşteri grubu için mi artırmak istiyorsunuz?

Ulaşmak istediğiniz sonuçlar hakkında fikriniz olursa Google Ads bütçenizi verimli şekilde kullanır, hedeflediğiniz amaçlara ulaşmanızı sağlayacak bir online reklam kampanyası düzenleyebilirsiniz.

Google Ads ve Analytics Hesaplarınızı Birbirine Bağlayın

google analytics ads
google analytics ads

Google Ads ile reklamınızın aramalarda kaç kez gösterildiğini (‘gösterimler’) ve linkinize ne zaman tıklandığını öğrenebilirsiniz. fakat bu etkileşimlerin sitenizde satın alma, arama ve form doldurma gibi dönüşümler yaratıp yaratmadığını bilemezsiniz. Ancak ücretsiz bir araç olan Google Analytics sayesinde müşterilerin reklamınıza tıklayıp web sitenizi ziyaret ettikten sonra ne yaptığını görebilirsiniz.

Hem vesikalık kareler hem de etkinlik fotoğrafları çeken bir fotoğraf stüdyonuzun olduğunu düşünelim. Aynı zamanda müşteriyi tıkladığında web sitenize götüren bir reklam yayınladınız diyelim. Google Analytics verilerine baktığınızda ziyaretçilerinizin çoğunun sitenize girer girmez ‘Hizmetlerimiz’ sayfasına tıkladığını görüyorsanız ziyaretçileriniz bu sayfayı aradıkları hizmetle ve reklamınızla daha ilgili buluyor olabilir. Bu bilginin ışığında ‘Hizmetlerimiz’ sayfanızı açılış sayfanız yapabilirsiniz.

Analytics size, ziyaretçilerinizin sitenizden hemen ayrıldığını da söyleyebilir. Bu durumda, reklamınızda kullandığınız anahtar kelimelerin işinizle çok alakalı olmadığı sonucunu çıkarabilirsiniz. Farklı anahtar kelimelerle deneme yaparak bu verinin değişip değişmediğini kontrol edin. Bu sayede dönüşüm yaratmayan sözcüklere gereksiz yere para harcamamış olursunuz.

Bu bilgilerin bütçenizle ne ilgisi var? Bu tip küçük değişiklikler yaparak potansiyel müşterilerinize daha iyi hizmet verebilir, işletmeniz ve web sitenizde yaşayacakları iyi deneyimin sonucunda daha çok dönüşüm elde edebilirsiniz.

Görüntülü Reklam Ağını Sona Saklayın

Bütçeniz sınırlıysa Google Görüntülü Reklam Ağı’nda görüntülü reklam yayınlamaya başlamadan önce bir süre bekleyin. Görüntülü reklamlar arama reklamlarından daha geniş bir kitleye erişir ancak o sırada ürün ve hizmetlerinizi aramayan insanlara da ulaşır. Bu nedenle görüntülü reklamlardan elde edilen dönüşüm oranı biraz daha düşüktür.

Kampanyanızın başında görüntülü reklam kullanırsanız Google Ads bütçenizin önemli bir bölümünü, getirisi az olacak bir reklam için harcamış olursunuz. Google Görüntülü Reklam Ağı’nı denemeden önce online pazarlama stratejinizi geliştirip arama kampanyanızdan başarı elde edene dek beklemenizi öneririz.

Konum Hedefleyin

Eğer bir dükkanınız varsa ve öncelikli amacınız müşterilerin sizi ziyaret etmesi için online reklam vermekse reklamınızı bölgenizin dışındaki yerlerde göstermek bütçenizi amaçlarınıza uygun olmayan şekilde harcamanıza yol açar.

Bütçenizi verimli kullanmak için Google Ads hedefleme ayarlarını kullanarak reklamlarınızı yalnızca dükkanınıza yakın yerlerden ve işletmeniz için önemli olan bölgelerden arama yapan insanlara gösterin.

Yer hedefleme, işletme hedeflerinizi belirlememiş olsanız bile işe yarar. Ülke çapında teslimat mi yapmak istiyorsunuz? İşletmenizle alakalı olabileceğini düşündüğünüz birkaç bölgedeki ve büyük şehirlerdeki belli başlı yerlerde hedefleme yapın.

Ardından Google Ads’in ve eğer kullanıyorsanız Google Analytics’in verilerini inceleyerek hangi bölgelerden daha çok trafik çektiğinize, nerelerden daha çok dönüşüm elde ettiğinize bakın. Bu bilgi, potansiyel müşterilerinizin nerede olduğunu görmenizi ve bütçenizi işletmenize daha faydalı olacak şekilde harcamanızı sağlar.

Uzun Anahtar Kelimeler Kullanın

Daha uzun ya da üç veya daha çok sözcükten oluşan anahtar kelimeleri kullanın. Daha az popüler oldukları için bu anahtar kelimelerin rekabet oranı ve tıklama başına maliyeti daha düşüktür.

Daha uzun anahtar kelimeler özeldir; ne istediğini iyi bilen, bu yüzden arama yaptığı sırada alışveriş yapmaya ya da işletmenizi ziyaret etmeye hazır olan, yani potansiyeli daha yüksek müşterileri çeker.

Örneğin üniversite mezuniyet tarihi yaklaşan öğrencilerin stüdyonuzda portre fotoğrafları çektiğinizi bilmelerini istiyorsanız yalnızca ‘portre fotoğraf’ ya da ‘fotoğraf stüdyosu’ anahtar kelimelerini kullanmak yerine ‘özel mezuniyet portreleri’ gibi daha belirli ifadeler kullanabilirsiniz.

Google Ads’de kampanyanız için daha uzun anahtar kelimeler bulmanıza yardım eden ücretsiz bir araç bulunuyor: Google Ads Keyword Planner (Anahtar Kelime Planlayıcı).

INTERNATIONAL
Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap