CAN TANRIKULU
Take a fresh look at your lifestyle.

Yazılım Öğrenme: Sıfırdan Programlama Öğrenin

Yazılım öğrenme hevesi içerisinde olanlar için yol gösterici bir rehber hazırladım. Sıfırdan programlama öğrenmek için atacağınız adımları ve nereden başlamanız gerektiğine dair yaratıcı fikirleri sıraladım. Burada yer verdiğim eğitimlerin çoğu ücretsiz. İster bilgisayardan ister telefondan hızlıca kodlama öğrenebilirsiniz. Yazılım öğrenmek için öncelikle ne istediğinizi iyi bilmeniz gerekiyor.


Yazılım öğrenmek isteyenler, özellikle ciddi manada yazılım konusunda kendini geliştirmek isteyenler bu yazımı dikkatle okusunlar. Çünkü bu yazım da diğer yazılarım gibi yazılım öğrenme konusunda çok güzel ve geniş kapsamlı bir rehber niteliğinde hazırlandı. Bildiğiniz gibi bir konu üzerine makale yazarsam o konuyu bütün hatları ile birlikte ele almayı seviyorum ve sizlere gayet doyurucu içerikler sunmaya gayret ediyorum.

Web programlama, masaüstü programlama, mobil uygulama geliştirme gibi farklı kulvarlar mevcuttur. Yazılım öğrenmek istiyorsanız İngilizce seviyenizin iyi olması da size çok yardımcı olacaktır. Fakat bu programlama öğrenmeye engel değildir. Teknoloji çağında olduğumuzdan dolayı otomasyon sistemleri, uygulamalar ve programlar çok hızlı bir şekilde gelişim gösteriyor.

HTML, CSS, PHP ve JS kodlama dillerine hakim olan biri olarak şunu belirtmek istiyorum!

Bu işi öğrenmek için uykusuz geceler sizi bekliyor olacak. Tutkunuz, hobiniz ve merakınız varsa bu iş sizin için çok keyifli olacaktır. Eğer böyle bir merakınız ve ilginiz yoksa üzülerek söylüyorum ki işiniz çok zor. Bilgisayarınızda sizin tarafından kodlanan bir programın çalıştığını görmek veya sizin yaptığınız bir internet sitesinin beğenildiğini görmek çok güzel bir duygudur.

Bu sebeple başladığınız işi bitirin. Parasal olarak bu işte ciddi meblağlar kazanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken kafayı çalıştırmak. Yazılım öğrenmek geleceğinizi iyi bir şekilde inşa etmenizi sağlar. Şimdi yazılım öğrenme aşamalarına geçelim.

Sıfırdan Yazılım Öğrenmek İçin Ne Yapmalıyım?

Yazı İçindekiler

1. Alan Seç

yazilim alanlari
yazilim alanlari

Yazılım öğrenme kendi başına değer ifade eden bir kavram değil. Belli bir alanda işlerimizi çözen bir hizmet ya da bir araç olarak yazılımı değerlendirebiliriz. Öncelikle karar vermen konu hangi alanda yazılım geliştireceğin.

Hangi alanda yazılım öğrenmek istediğini iki türlü belirleyebilirsin. Piyasa ihtiyaçları ya da kendi beğenine ve potansiyel fırsatları göz önüne alarak karar verebilirsin.

Şu anda piyasada web uygulamaların ve mobil uygulamaların daha revaçta olduğu söylenebilir.


Yazılım alanlarını genel bir çerçeveden başlayarak anlatıyorum.

Web Uygulama Geliştirme

Tarayıcı ile bağlandığınız uygulamalardan bahsediyorum. Web uygulamaları en popüler alanlardan birisidir. Neredeyse mahallenizdeki bakkalın bile bir web sitesi var. Web uygulaması geliştirmek için bir kaç farklı dilden anlamak gerekiyor.

Html: İngilizce açılımı, Hypertext markup language olan html web sayfaları geliştirilirken kullanılan bir dildir. Tarayıcı kendisine gelen bu dili yorumlayarak insanların anlayabileceği bir formatta gösterir.

Css: İngilizce açılımı cascaded style sheet olan css, sayfadaki elemanların görsel özelliklerini değiştirmek için kullanılır.

Javascript: Normalde statik düz bir şablon olan web sayfasının interaktif bir şekilde çalışmasını sağlayan bir programlama dilidir. Web uygulamaların bugün bu kadar yaygın olmasını sağlayan da aslında javascript dilidir.

Html, css, javascript bir web uygulamasının ön uç (frontend) diyebileceğimiz kısmını oluşturur. Bazı web uygulamaları sadece ön uçtan ibarettir. Bu tür uygulamalar statik html olarak da adlandırılır.

Pek çok web uygulamasında ise ön yüz ile birlikte arka planda bir servis çalışmaktadır. Arka planda Asp.net (C#), php, Spring Boot (Java), Express Js (Javascript, NodeJs üzerinde) ya da django (python) çalışıyor olabilir.


Bu tür uygulamalar bir web sunucu üzerinde host edilirler. Asp.net örneğin IIS üzerinde, php apache üzerinde, java uygulamaları da tomcat üzerinde çalışırlar.

#İlginizi Çekebilir: Önü Açık Bölümler (4 ve 2 Yıllık)

Hem arka uç hem ön uç (frontend & backend) segmentlerinden oluşan web uygulamaları geliştirmek daha zor ve daha çok bilgi gerektirmektedir hiç kuşkusuz.

İş ilanlarında web geliştirici aranırken bazen frontend geliştirici ya da backend geliştirici ibaresini görebilirsin. Fakat yeni başlayanlar için hem arka uç hem ön uç tarafında orta seviyede bilgi sahibi olmak büyük resmi görmek için daha faydalı olacaktır.

Bu işte tecrübe kazandıkça ön uç ya da arka uç tarafında uzmanlaşmayı seçebilirsin. Yazılım öğrenme alanlarından biridir.

Masaüstü (Desktop) Uygulamaları

Masaüstü uygulamaları, bilgisayarımızda lokalde çalışan uygulamaları ifade etmektedir.

Notepad, word, excel vs. gibi uygulamaları masaüstü uygulamalarına örnek olarak gösterebilirim.

Masaüstü uygulamalar genel olarak kullanıcı arayüzlerine sahip uygulamalardır. Windows için geliştirme yapılıyorsa, dotnet framework üzerinde çalışan uygulamalar geliştirmek daha kolay olacaktır. Özellikle Visual Studio bu konuda çok başarılı bir ide yani kod geliştirme ortamıdır.


Linux üzerinde böyle bir uygulama içinse farklı çatılar ve diller kullanmak gerekebilecektir. Çapraz bağlı uygulamalar, yani aynı kod ile hem windows üzerinde hem de linux üzerinde çalışan masaüstü uygulama geliştirme kütüphaneleri olsa da (xamarin) üretkenlik ve stabilite açısından yeterli değildir. Yazılım öğrenme alanlarından biridir.

Mobil Uygulamalar

Akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte mobil uygulamaların da yaygınlaştığını hatta platform olarak web’den daha çok kullanıldığını ve yaygınlaştığını söylememiz gerekiyor.

Google Play ve App Store üzerinde bulunan milyonlarca uygulamayı ve oyunları düşününce bu pazarın büyüklüğünü hissedebilirsin.

Android üzerinde uygulama geliştirmek için Java diliyle kod yazmanız gerekecektir. Son zamanlarda popüler olan dillerden birisi de Kotlin dilidir. Kotlin java’ya alternatif olarak kullanılabilecek ve piyasadaki en sağlam yazılım firmalarından bir tanesi olan jetbrain tarafından geliştirilmiş, syntax olarak daha kolay ve pratik olan bir dildir.

iOs üzerinde uygulama geliştirmek için de bir kaç alternatif var. Bunlar objective c ve daha basit bir dil olan swift dilidir. Yazılım öğrenme alanlarından biridir.

Gömülü Yazılımlar & Düşük Seviyeli Yazılımlar

Donanımlar ve cihazlar ile bilgisayarlar arasında iletişim sağlamak için geliştirilmiş yazılımlardır. Genel olarak c, c++ hatta assembly dili ile yazılırlar. Assembly dili düşük seviyeli dil olarak değerlendirilir. Linux çekirdeği ve sürücü yazılımları da bu tür programlama dilleri kullanılarak geliştirilmiştir. Cpu mimarisini, hafıza (memory) yapısını ve interrupt kavramlarını çok iyi bilmek gerekiyor.

En zor alanlardan birisidir. Çok tecrübe ve ayrıntılara dikkat yeteneği gerektirir. Yazılım öğrenme alanlarından biridir.

Tavsiye konum : Para kazandıran oyunlar

Güvenlik Yazılımları

Güvenlik yazılımları son dönemde ilgi çeken ve gelecekte de ilgi çekmeye devam edecek alanlardan birisidir. Sürekli çökertilen sistemlerden, dışarıya sızan verilerden, güvenlik açıklarından haberler alıyoruz.

Güvenlik açıkları insanların mahremiyetini tehdit edecek boyutlara çıkmış durumdadır. Para kaybı, zaman kaybı, iş gücü kaybı güvenlik konusunda zaaf yaşadığımız durumlarda ödememiz gereken bedeller olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu alanda uzmanlaşmak çok çalışma ve tecrübe gerektiriyor. Fakat bu işte başarılı olanların piyasada çok aranan ve para kazanan insanlar olacağını tahmin etmek için kahin olmak gerekmiyor. Siber güvenlik gelecekte daha da önem kazanacak bir alan.

Sızma (Penetration) testleri için python ve bazı kütüphaneleri kullanarak geliştirme yapabilirsin. Tersine mühendislik (Reverse engineering) disiplini sayesinde elinde kaynak kod olmadan bir exe üzerinde bilgi sahibi olabilir, hatta işleyişini mantığını değiştirebilirsin.

Exploit yazma veya engelleme konusunda çalışma yapmak için de aynı şekilde makine diline kadar uzmanlaşma gerekecektir. C bilgisine sahip olanlar bu noktada avantajlı konumda olacaklardır. Çünkü C dili assembly diline nazaran daha yüksek seviyeli bir dil olmasına rağmen, donanıma, hafızaya direkt erişme yeteneği sayesinde çok güçlü bir silah olarak kullanılabilir.

#İlginizi Çekebilir: En Çok Para Kazandıran Meslekler (+20 Kariyer Fikri)

C dili hem iyi amaçlar hem de kötü amaçlar için kullanılmaya uygun bir dil olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazılım öğrenme alanlarından biridir.

Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi Uygulamaları

Filmlere ve haberlere konu olan yapay zeka dediğimiz şey aslında çok gelişmiş matematiksel modellerden ortaya çıkarılmış bir servis. Yapay zeka ve makine öğrenmesi, çok miktarda veri ile sistemin eğitilmesiyle ortaya çıkan bir yapı.

Yapay zeka uygulamaları örneğin satranç maçlarında büyük ustaları yenebilecek duruma gelmiştir. Saniyede milyonlarca işlem yapabilme kapasitesi ve yapay zeka entegre edilmiş haliyle insanlığın geleceği konusunda düşündürücü olmaktadır.

Bu konuda yazılım bilgisi dışında istatistik ve yoğun bir şekilde matematik bilimi de işin içine girmektedir. Yazılım öğrenme alanlarından biridir.

2. Kodlama Dili Seç

Yazılım öğrenmenin en önemli hususlarından birisidir. Piyasada bazı dillerin yoğun olarak kullanıldığını görebilirsin. C, C++, C#, Java, Python ve Javascript dillerini örnek olarak sayabiliriz.

Mutlaka bu dillerde geliştirme yapmalısın diye bir şart yok. Fakat yazılım öğrenme piyasasında bu dillerin ağırlıklı olarak kullanıldığını ve en azından birisini bilmenin senin avantajına olduğu gerçeği de inkar edilemez.

Başlangıç olarak önerebileceğim dil ise C olacaktır.

Tiobe Index sitesindeki sıralamaya göz atabilirsin:

Jun 2021Jun 2020ChangeProgramming LanguageRatingsChange
11c pageC12.54%-4.65%
23changepython pagePython11.84%+3.48%
32changejava pageJava11.54%-4.56%
44C++ pageC++7.36%+1.41%
55c# pageC#4.33%-0.40%
66Visual Basic pageVisual Basic4.01%-0.68%
77javascript pageJavaScript2.33%+0.06%
88PHP pagePHP2.21%-0.05%
914changeAssembly language pageAssembly language2.05%+1.09%
1010sql pageSQL1.88%+0.15%
1119changeclassic visual basic pageClassic Visual Basic1.72%+1.07%
1231changegroovy pageGroovy1.29%+0.87%
1313Ruby pageRuby1.23%+0.25%
149changeR pageR1.20%-0.99%
1516changePerl pagePerl1.18%+0.36%
1611changeSwift pageSwift1.10%-0.35%
1737changeFortran pageFortran1.07%+0.80%
1822changeDelphi/Object Pascal pageDelphi/Object Pascal1.06%+0.47%
1915changeMATLAB pageMATLAB1.05%+0.15%
2012changeGo pageGo0.95%-0.06%
yazilim dilleri

3. O Dilde Ustalaş

yazilimci
yazilimci

Git: Versiyon Kontrol sistemi (Version Control System) yazılım ekiplerinin kullandığı temel araçlardan birisidir. Kodun tarihçesi, hangi değişikliği kim, ne zaman yapmış gibi bilgileri saklayan böylece istenildiği zaman, geçmişte istenilen versiyona dönebilmeye imkan sağlayan sistemlerdir.

Diğer bir önemli faydası da yazılım ekiplerinin ortak kod parçasında değişiklik yaptığı zaman bu kodların birleştirilmesi (merge), çakışmaların çözülmesi ya da yönetilmesi gibi işleri yapmaya imkan tanımasıdır.

Vcs araçlarından önerebileceğim yegane araç git olacaktır. Git, dağıtık (distributed) bir versiyon kontrol aracıdır. Piyasada kullanılan farklı vcs sistemleri var. Svn, mercurial bunlara örnek olarak verilebilir. Fakat git’in diğer araçlara göre kullanımı çok daha fazla. Stackoverflow sitesinin 2018 anketinde de bu durumu görebiliriz.

Git, linux işletim sistemini yazan Linus Torvalds tarafından geliştirilmiştir. Torvalds linux çekirdeğini yazarken dünya üzerindeki tüm linux geliştiricilerinin yazdığı kodları, geliştirmeleri düzgün bir şekilde yönetmek için bir araca ihtiyaç duydu. Mevcut araçları beğenmediği için kolları sıvayıp kendi vcs aracını geliştirdi. Git bu şekilde ortaya çıkmış oldu.

Geliştirme Ortamı: Hangi dil ile yazılım geliştiriyorsan, o dile uygun bir geliştirme ortamına ihtiyacın olacak.

Debug etme ihtiyacını mutlaka hissedeceksin. Bu yüzden debugger kullanımına alışman gerekecek. C# ile kodlama yapacaksan, visual studio veya visual studio code araçlarını iyice öğren.    

Java kullanacaksan, intellij idea ya da eclipse geliştirme ortamını kullanabilirsin.    

Python kullanıcıları için Pycharm idesini öneriyorum. Community sürümü ücretsiz.

4. Yazılım Öğrenme Sitelerini Kullan

Sıfırdan başlayarak yazılım öğrenmek istiyorsan bu konuda haftanın belli günlerinde eğitim için zaman ayırmalısın.

Gelişen teknolojiler ve eğitim imkanları sayesinde evinden kaliteli eğitim sitelerine üye olup, yazılım & kodlama eğitimi alabilirsin. Online eğitim siteleri içerisinde ücretli olanları olduğu gibi çok kaliteli ücretsiz sitelerde mevcuttur.

Bu sitelerden en önemlilerini sayacağım. İnternette bulunun ücretsiz kaynaklar sana çok önemli katkılarda bulunacaktır. Yazılım öğrenmek için bunları mutlaka inceleyin.

1. BTK Akedemi

BTK Akedemi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) bilimsel, teknolojik ve sürekli kendini yenileyen eğitim anlayışı ile Kurumumuza, sektöre ve Ülkemize katkı sağlayacak alanında öncü, tanınmış, güvenilir ve saygın bir eğitim merkezi oluşturmak amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Ömer Fatih Sayan’ın öncülüğünde 2017 yılında kurulmuştur.

BTK Akademi, Kurumumuzun 1983’ten bu yana elektronik haberleşme sektörü alanındaki deneyimi ve 2000 yılından itibaren sürdürdüğü düzenleyici ve denetleyici rolüyle edindiği birikimi tüm paydaşlarına aktarmayı, sertifikasyon eğitimleri ile sektörün ihtiyaç duyduğu yetkin insan kaynağının artırılmasına katkıda bulunmayı amaç edinmiştir.

BTK Akademi bünyesinde gerçekleştirilen programlar, konusunda uzman iç eğitmenlerimizin yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ile ulusal ve uluslararası diğer tüm paydaşlarımızın iş birliği ve katkılarıyla hazırlanmaktadır.

BTK AKADEMİ ana sayfasında üst menüde yer alan “Giriş” butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandaki E-Devlet ile Giriş veya 1 Milyon İstihdam ile Giriş seçeneklerinden biriyle giriş yaparak eğitimlerimize ulaşabilirsiniz.

E-devlet şifreniz olmadan 1 Milyon İstihdam İle Giriş seçeneği ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Detaylı bilgiye 1 milyon istihdam adresinden ulaşabilirsiniz. Bu hususlardan dolayı yazılım öğrenme araçlarının arasında yer almaktadır.

2. freeCodeCamp

freeCodeCamp, dünyanın en çok sevilen ve kullanılan yazılım eğitim sitesidir. Özellikle web geliştirmek isteyen geliştiriciler için, çok faydalı bir site olduğunu söyleyebilirim. Html, css, react.js ve git üzerine hazırlanmış dersler var ve tamamen ücretsiz.

Eğitim ilerledikçe, kar amacı gütmeyen dernekler için de proje yapma imkanı veriliyor. Böylece gerçek hayatta kodlama yapma, proje geliştirme tecrübesi kazanabiliyorsun.

freeCodeCamp’ın güzel bir özelliği de git kullanmayı ana hatlarıyla öğretmesi, bu konuda rehberlik yapmasıdır. Git ile birlikte github servisini de kullanıyorsunuz. Github, açık kaynak ya da özel kodlar için kullanılabilecek web tabanlı bir sürüm kontrol servisidir. Kodlarınızı oraya commit edebilirsiniz.

freecodecamp yazilim ogrenme sitesi
freecodecamp yazilim ogrenme sitesi

Yukarıdaki ders müfredatında gördüğün gibi yüzlerce saatlik eğitimleri tamamlayarak sertifika sahibi olabiliyorsun. Herhangi bir sertifikayı tamamlamak için de 5 tane proje tamamlanman gerekiyor. Böylece pratik tecrübe edinmiş olacaksın. Bu hususlardan dolayı yazılım öğrenme araçlarının arasında yer almaktadır.

3. Codecademy

Yine çok kaliteli bir içeriğe sahip bir siteden bahsediyorum. Temel olarak üç alana yönelik müfredat düzenlemişler. Birincisi yine freecodecamp’de olduğu gibi Web Geliştirme üzerine bir programları var. İkincisi programlama temellerini öğreten bir program. Sonuncu program da Veri bilimciler için hazırlanmış Data Science programı.

Codecademy sitesinde iki türlü ilerleyebilirsiniz. Ya yukarda bahsettiğim gibi kariyer bazlı gidebilirsin (Web development, Programming, Data Science) ya da kendini eksik hissettiğin alanlarla ilgili dersleri alabilirsin.

Hangi dillerde eğitim alabilirsin?

  • Python
  • Html & Css
  • Sql
  • Ruby
  • Javascript
  • Ruby
  • C++
  • Java
  • C#
  • R
  • Php

Yani yazılım üzerine aklınıza gelebilecek nerdeyse her konu hakkında dersler var. Bazı dersler pro sürümünde, fakat ücretsiz olan dersler ihtiyacını fazlasıyla karşılayacaktır. Bu hususlardan dolayı yazılım öğrenme araçlarının arasında yer almaktadır.

4. Udacity

Farklı düzeydeki geliştiriciler için hazırlanmış dersler mevcut. Ücretli dersler yanında ücretsiz dersler de var. Ücretsiz olan kısımda daha çok giriş düzeyinde dersler var.

Ücretli olan dersler size pahalı gelebilir. Örneğin Become a C++ Engineer dersinin bedeli 999$. İnternet ortamında üniversite de eğitim görür gibi dersler alacaksın. Dersi tamamlamak için proje ödevlerini başarılı bir şekilde yapman gerekecek. Projeler gerçek kişiler tarafından incelenecek bu arada. Bu hususlardan dolayı yazılım öğrenme araçlarının arasında yer almaktadır.

5. Khan Academy

Sevdiğim başka bir online eğitim sitesi de khan academy. Herkes için sonsuza kadar ücretsiz online eğitim sitesi olarak kendisini tanımlayan bir site. Kar amacı gütmeyen bir organizasyon tarafından hazırlanan bir eğitim sitesi olan khan academy, sadece yazılım değil diğer branşlar özellikle temel bilimler ile ilgili de derslere sahip.

Matematik, fizik gibi temel bilimler dışında ekonomi, finans hatta sanat tarihi hakkında da dersler var.

Khan academy sitesinin güzel bir tarafı da türkçe diline de destek vermesidir. Bu hususlardan dolayı yazılım öğrenme araçlarının arasında yer almaktadır.

6. Udemy

Genelde ücretli olan derslere sahip udemy, yazılım geliştirme konusunda faydalanabileceğiniz kaynaklardan birisidir. 100.000’nin üzerinde online kurslardan isteğinize göre seçim yapabilirsin. İçlerinde ücretsiz olan dersler de mevcut.

Udemy zaman zaman önemli indirimler ve kampanyalar yapmaktadır. 200 lira 300 lira olan kurslar bu sayede 30 lira seviyelerine düşmektedir.

Tabi her kurs çok kaliteli olmamaktadır. Puana göre, öğrenci sayısına göre ve yazılan yorumlara göre seçim yapabilirsin. Bu hususlardan dolayı yazılım öğrenme araçlarının arasında yer almaktadır.

7. LinkedIn Learning (Lynda)

Daha çok lynda olarak bilinen eğitim sitesi artık linkedin bünyesine katıldı ve derslerinin tamamı oraya taşınmış durumda. Linkedin üyeliğiniz varsa learning sitesinden de haberdar olmuş olabilirsin.

Site ücretli, fakat linkedin premium üyeliğini ücretsiz olarak deneyebilirsin. Linkedin bazen bu konuda tekliflerde bulunmaktadır. Para ödemek istemiyorsanız bu durumda ücretsiz deneme premium paketini alıp, bir süre sonra iptal edebilirsiniz. Deneme süresi bitene kadar linkedin learning sitesinden faydalanabilirsin.

Bahsettiğim sitelerden maksimum derecede faydalanarak yazılım konusunda kendini yetiştirebilirsin. Gördüğün gibi internet bize çok büyük imkanlar sunuyor. Hiç bir bahaneye sığınmadan yazılım konusunda kendini geliştirebilirsin. Bu hususlardan dolayı yazılım öğrenme araçlarının arasında yer almaktadır.

5. Proje Üretin

Eğitim seni belli bir noktaya kadar götürecektir. Fakat asıl öğrenme pratik yaparak olur. Bu sebepten dolayı kendi ihtiyacına göre veya kendi zevkine göre proje geliştirmelisin. Bu projeleri github üzerinde açık kaynak olarak geliştirebilirsin. Böylece başka insanlarla etkileşime girebilir ve onların bilgilerinden faydalanabilirsin.

Açık kaynak projeler yazılım dünyasında devrim yapmıştır. Linux bugün en çok kullanılan işletim sistemlerinden birisidir ve açık kaynak kodlu bir projedir. Dünyanın en güçlü yazılım servislerini çalıştırabilecek kadar güçlü ve stabil bir işletim sistemidir. Diğer ücretli işletim sistemleri (windows, macos) ile yarışmaktadır.

Bu yüzden açık kaynak kod projelerine destek vererek, hem kendine hem de başka geliştiricilere büyük bir iyilik yapmış olursun.

Başlangıç düzeyinde açık kaynak projelere destek vermem zor olur diye düşünebilirsin. Fakat her seviyede katkı bekleyen projeler var.

Aşağıdaki sitede bu konuda programlama dillerine göre yeni başlayanlar için uygun github projelere ulaşabilirsin.

Github

Paylaşmaktan bahsetmiştim. Dünyanın en büyük yazılım soru cevap sitesi Stackoverflow.com sitesine üye olun. Yeni soru sorun, ilgilendiğiniz sorulara cevap verin.

Quora bir başka soru cevap sitesi. Orada da sorulara cevap arayabilir, bildiğiniz soruları cevaplayabilirsiniz.

Blog yazabilir, bildiklerinizi paylaşabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça artar sözünü klişe olarak duyarız. Fakat gerçektir. El elden üstündür. Başka insanlarla etkileşime geçerek bilgini, becerini arttırırsın.

Türkiye’deki İş Arama Siteleri

Yabancı İş Arama Siteleri

  • Stackoverflow: Dünyada en çok kullanılan soru cevap sitesi olmasına rağmen iş ilanları da yayınlamaktadır.
  • Linkedin: Profesyonel çalışanlara yönelik bir platform olan linkedin üzerinde de iş ilanları olabilmektedir.
  • Github: Web tabanlı bir versiyon kontrol servisi olmasına rağmen, iş ilanları da verilmektedir.
  • Dice
  • Crunchboard

Bir yazılım firmasında tecrübe eksikliği ya da başka sebeplerden iş bulamıyorsan freelance olarak çalışabilirsin. Hem yerli hem yabancı freelance iş arama sitelerinde kendi becerilerine göre işler bulabilirsin.

Yerli Freelance İş Arama Siteleri

Yabancı Freelance İş Arama Siteleri

Bahsetmiş olduğum sitelerde kendi yeteneğine uygun bir iş bulup, elinden geldiği kadar iyi bir iş çıkar. Bu işlerde itibar çok önemlidir.

Sonuç

Yeni işe başlayan geliştiriciler olarak eğer gerçekten bu işi yapmak istiyorsan zaman ve emek harcaman gerekecektir. Fakat öğrenmek için gereken tüm araçlar aslında elinin altında. Herhangi bir bahaneye sığınmadan mevcut imkanları kullanarak hedefine ulaşabilirsin.

Dünyanın en zevkli mesleğini elde etmek tüm emeğine ve çabana mutlaka değecektir.

Kaynak: Onbirkod

INTERNATIONAL
Bunları da beğenebilirsin
Yorumları Göster (2)