CAN TANRIKULU
Take a fresh look at your lifestyle.

İlk Sayfa Garantili SEO Çalışması Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO çalışması nedir? Nasıl yapılır? hakkında devasa bir rehber hazırladım. SEO çalışması fiyatları ve maliyeti ile ilgili her noktasına kadar bilgiye doymuş olacaksınız.


SEO uzmanı olan kişiler tarafından yapılan bu çalışmalar internetteki gidişatınız açısından çok önemlidir. İnternetteki platform diyorum çünkü bu kapsama girmek için bir internet sitenizin olmasına gerek yok.

YouTube, Sosyal Medya, Trendyol, Hepsiburada gibi pazaryerleri dahil olmak üzere SEO her alanda etkili bir silahtır. Bu sebeple sektörünüz ne olursa olsun internette var olmak istiyorsanız SEO çalışması yapmanız veya yaptırmanız olmazsa olmazlardandır.

SEO çalışması ile ilgili yapmanız gerekenleri aşağıda detaylı ve ayrıntılı bir şekilde anlattım. Aşağıdaki anlattıklarımı pür dikkat okuyup uygularsanız kesinlikle verimli sonuç alacağınızın garantisini verebilirim.

SEO Nedir?

SEO’nun Türkçe açılımı ”Arama Motoru Optimizasyonu” olarak geçmektedir. SEO aynı zamanda Arama Motoru Optimizasyonu’nun İngilizce karşılığı olan ”Search Engine Optimization” kelimelerinin kısaltılmış biçimidir. SEO, internet sitelerinin Google gibi arama motorlarında üst sıralara gelmesi için yapılan çalışmalar bütünüdür.

>>> Daha Fazla Bilgi İçin: SEO Nedir?

SEO çalışması ile ilgili resimli örneklere geçmeden önce SEO kelimesinin ne anlama geldiğini ve açılımını iyi kavramanız gerektiğini düşünüyorum. Ne olduğunu bilmediğiniz bir olayın çalışmasını anlamak ve uygulamak daha güç olacaktır.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO çalışması yapabilmeniz için gereken tüm ayarlamaları ve ayrıntıları bu rehberimde bulabileceksiniz. Benim uyguladığım teknikleri, kullandığım wordpress ve seo eklentilerini, cdn servislerini ve gerekli tüm envanteri paylaşıyorum.

İşin mantığını güzelce anlayabilmeniz adına nasıl bir çalışma ortaya konulması gerektiğini iyi idrak etmek lazım. Bakın SEO çalışması sizi ekstra maliyetten kurtararak kazanca götürür. Google’da ve diğer arama motorlarında ön plana çıkmak için ya reklam vereceksiniz ya da güçlü SEO altyapınız olacak. Bunun başka bir çözümü ve alternatifi yoktur.


Bir ürün satıyor olabilirsiniz, Google Adsense üzerinden para kazanıyor olabilirsiniz, kurumsal bir firma olabilirsiniz her ne işle uğraşıyorsanız uğraşın internette görünmek istiyorsanız SEO’ya önem vermelisiniz.

Etkili bir SEO çalışmasının 2 temel bileşeni vardır;

  1. İç SEO (On-Page SEO)
  2. Dış SEO (Off-Page SEO)

SEO bu iki başlık altında gerçekleştirilir. Arama motorlarında ve diğer platformlarda üst sıralara çıkmak ve markanızın duyulmasını istiyorsanız bu iki başlığı kuralına uygun bir şekilde yerine getirmelisiniz. Bu iki başlığı aşağıda detaylı bir şekilde ele aldım. Dikkatle takip etmenizi tavsiye ediyorum.

1. İç SEO Çalışması (On-Page SEO)

Site içi seo sitenizin kalitesini ifade eder. Bunun kaba taslak açıklaması bu şekildedir. Sitenizin hızı, görünümü, mobil uyumluluğu, metinlerin okunabilir ve düzenli olması, başlıkların dikkat çekici olması ve benzeri etkenleri içerisinde barındırır. Kaliteli bir web sitesinde tüm bu hususların bulunması gerekir.

Örneğin; Google’a ”en iyi banka” yazdığımızda ilk sırada benim blogum çıkıyor.

etkili seo calismasi basliklar
etkili seo calismasi basliklar

Başlık olarak ”2024’de Türkiye’nin En İyi Bankası Hangisi?” şeklinde bir ibare kullandım. İç seo çalışması yaparken yazdığınız içeriklerin başlıkları kullanıcıların ilgisini çekebilecek şekilde olmalıdır. Bu şekilde daha fazla tıklama alma şansınız olur. Daha fazla tıklama aldığınızda ise Google algoritmasınca üst sıralara yerleşmeniz kolaylaşır.

Kullanıcının dikkatini çekmek için güzel ve etkili bir başlık kullandıktan sonra ziyaretçinizi sitenizde tutmanız gerekiyor. Ziyaretçinin sitenizde geçirdiği her saniye çok önemlidir. Google algoritması bunu analiz edebilmektedir.


Bu analize hemen çıkma oranı deniliyor. Hemen çıkma oranı, veya çıkma oranı ya da daha yoğun şekilde İngilizce olarak kullanılan adıyla bounce rate, web trafik analizinde kullanılan bir internet pazarlama terimidir.

Site içi seo çalışmasının unsurlarından biride hemen çıkma oranını düşürmekten geçer. Dikkat çekici bir başlık oluşturup kullanıcının sitenizi ziyaret etmesini başardıktan sonra onun sitede vakit geçirmesini sağlamalısınız. Sağlamalısınız ki Google sizi sıralamada üstlere taşışısın.

Ziyaretçinin sitenizde geçirdiği vakit Google tarafından analiz edilir. Google Analytics aracı ile bu analizi sizde görebilirsiniz.

hemen cikma orani ornek
hemen cikma orani ornek

Ziyaretçi sayfanıza girdiği gibi çıkıyorsa demek ki aradığı bilgiye ulaşamadı demektir. Buda sıralamada geri düşmenizi sağlar. Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi blog sitelerinde bu oran genelde %80 civarlarındadır.

Alışveriş ve kurumsal sitelerde ise bu oran farklılık gösterecektir. Alışveriş sitelerinde daha çok vakit geçirileceği için oran daha da düşük olacaktır. Fakat bu her alışveriş sitesinde aynı olacak diye bir kural yok. Çünkü alışveriş sitenizin dizaynı ve kullanım kolaylığı da önemlidir.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

1. Site Hızı: Sitenizin hem masaüstü hem de mobil taraflı hızlı açılması çok önemlidir. Şöyle düşünün bir internet sitesini ziyaret etmek istiyorsunuz fakat 10sn. geçmesine rağmen sayfa açılmadı. Ne yaparsınız? Tabi ki sayfanın açılmasını beklemeden kapatırsınız. Bu sebeple sitenizin hızlı açılması çok çok önemlidir.

Siteniz yeterli hızda değilse içeriğinizin, sitenizin görselliğinin de hiçbir hükmü yok. Ziyaretçi sayfada gezinemeyeceği için direk orayı terk edecektir. Sitenizin hızını ücretsiz olarak Google PageSpeed Insights aracından test edebilirsiniz.


2. Arama Çubuğu: Basit gelebilir ama sitenizin belirli bir bölgesinde arama bölümü olmasının hemen çıkma oranına doğrudan etkisi vardır. Ziyaretçi aradığını bulabilmek için arama yapmak ve ona ulaşmak isteyebilir. Bunu onlara sağlamak adına arama bölümü oluşturmalısınız.

arama cubugu
arama cubugu

3. Kullanılabilirlik: Gezinme ziyaretçiler için kolay ve zahmetsiz olmalıdır. Bir kullanıcı bir siteye girdiğinde, aradığı içeriğin nerede olduğunu net bir şekilde bilmelidir. Bu basit değilse ve sezgisel bir gezinti ögesi kullanım durumu varsa kullanıcı büyük olasılıkla siteden çıkacaktır.

4. Dikkat Çekici Tasarım: Ziyaretçiler, gezinmesi zor olan veya güvenmekte zorlandıkları bir siteye çok fazla zaman harcamazlar. İşlevsel, sezgisel ve gezinmesi kolay olan harika bir tasarımla başlayarak ziyaretçiler için kolay bir kullanıcı deneyimi sağlamaya çalışmalısınız.

site dizayni
site dizayni

5. Mobil Uyumluluk: Sitenizin mobil uyumlu olması çok önemlidir. Ziyaretçilerin %70’ı telefon kullanır. Bu sebeple telefondan girenler daha fazladır. Sadece masaüstü görünüm kullanırsanız ziyaretçi sıkılıp sitenizi terk edecektir.

6. Kaliteli İçerik: Sitenizde oluşturduğunuz içerik ziyaretçiyi doyuracak şekilde kaliteli olmalıdır. Oluşturduğunuz içerik içerisinde resim ve video gibi materyallere yer vermelisiniz. Paragraflarınızı çok uzun tutmamalısınız. Ziyaretçi içeriğinizi akıcı bir şekilde okuyabilmelidir. Eğer bunlara dikkat etmezseniz muhtemelen içeriğinizin ilk kısmı okunup kapatılacaktır.

kaliteli icerik
kaliteli icerik

7. Kırık Linkleri Düzeltin: Çok sayıda kırık link yalnızca kötü bir kullanıcı deneyimi yaratacaktır. Ziyaretçiler bulmak istedikleri içeriği bulamazlarsa siteyi kullanımlarından memnun kalmayacaklar ve hayal kırıklığına uğrayarak siteden ayrılacaklardır.

8. İç Link Taktiği: Bir kullanıcıyı sitede tutmak için dahili linkleri kullanmalısınız. Böylece kullanıcıların sitenizde kalma olasılığını artırmış olursunuz. Bu, kullanıcılara aradıklarını bulma konusunda yardımcı olacak ve aynı zamanda kullanıcı deneyimini daha iyi bir noktaya çıkaracaktır.

ic linkleme
ic linkleme

9. SSL Kullanın: Ziyaretçiler her zaman bir sitenin ne kadar güvenilir olduğunu düşünür. Ziyaretçiler sitenize girdiğinde içeriği inceleyerek sitenizin ne kadar güvenilir olduğunu değerlendirme yoluna giderler. Güvenilirliği artırmaya ve ziyaretçilere güven aşılamaya yardımcı olmak için sitede ürün veya hizmetlere dair olumlu eleştiriler eklemek son derece iyi bir fikirdir. Ayrıca sitenizde gezintinin güvenli olması için SSL kullanmalı, siteyi güvenli hale getirmeli ve bu sayede hemen çıkma oranını düşürmek için çaba göstermelisiniz.

10. Breadcrumbs: Breadcrumbs yani Türkçe adıyla Ekmek Kırıntısı kullanıcıların internet sitenizin hangi sayfasında olduğunu ve bu sayfanın sitenizin hiyerarşik düzeninin neresinde olduğunu gösteren bir yönlendirme navigasyonudur. Genellikle sitenizin üst kısmında yatay şekilde bulunur.

breadcrumbs nedir
breadcrumbs nedir

Sitenizde h1, h2, h3, h4, h5 etiketleri, seo dostu url gibi teknik etkenlerde kullanmak gerekir. Günümüzde artık tüm bu işlemler seo eklentileri tarafından otomatik olarak yapılmaktadır. Bunlar standart oldu diyebiliriz. Yine de siz bu tarz çalışmaların sitenizde olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

E-ticaret siteleri için iç seo çalışması yaparken yukarıdaki maddelere dikkat etmelisiniz. Bunun yanında ürünlerinizin başlık ve açıklamalarını pazaryerlerinden araştırarak girmenizde fayda vardır. Trendyol gibi milyonlarca kullanıcısı bulunan pazaryerlerindeki ürün başlıklarını inceleyerek kendi ürün başlığınızı belirleyin. Yine Google gibi arama motorlarında anahtar kelime araştırması yaparak ürün başlık ve açıklamalarını belirleyin.

Burada mantık insanların arattığı kelimeleri hedeflemek. İnsanların aratmadığı kelimeleri hedeflerseniz hiç ziyaretçiniz olmayacaktır. Genel anlamda iç seo çalışması yaparken teknik işleri yapıp mantığa dayalı hareket ederek iyi bir strateji oluşturmak gerekiyor.

2. Dış SEO Çalışması (Off-Page SEO)

Dış seo çalışması adından da anlaşılacağı üzere dışarıdan sitenize gelecek olan bağlantıları ve yararlı etkileşimleri ifade eder. Sitenizin popülerliğini yükseltmek amacıyla diğer otoriter sitelerin sitenizi önermesi de diyebiliriz. Bu çalışmayı yaparken baştan savma davranmamalısınız. Sitenize yararı olacağı gibi zararı da olabilir.

Benim dış seo çalışması yaparken dikkat ettiğim husus bağlantı alınacak sitenin kaliteli olmasıdır. Bir sitenin kaliteli olup olmadığını DA ve PA değerlerinden anlayabiliriz.

DA (Domain Authority); alan adı gücü veya imajı olarak tanımlanır. Alan adınızın;

  • Kaç senedir yayında olduğu
  • Dış kaynaklarda isminin ne kadar geçtiği
  • Alan adı niteliği ve uzunluğu gibi parametrelere göre değerlendirilmesi ile ortaya çıkan bir puanlamadır.

PA (Page Authority); bir sitenin domaini altında bulunan sayfanın gücünü ifade eder. Site domaini ile alt sayfalar aynı seviyede güçlü olmayabilir. Sayfalar için de ayrı ayrı çalışmalar yapılmalı ve sayfaların, değerleri SEO kriterleri dikkate alınarak yükseltilmelidir.

Yukarıda belirttiğim DA ve PA oranlarına dikkat ederek diğer sitelerden sitenize bağlantı alabilirsiniz. Bu çalışmalara backlink, tanıtım yazısı, sosyal imleme gibi adlar veriliyor.

Aşağıdaki resim tanıtım yazısına örnektir;

Tanıtım yazısı dış seo için biçilmiş kaftandır. Yenişafak, Sabah, Akşam, Hurriyet gibi popüler haber sitelerinin sitenizi öneren ve sitenize giden bağlantı içermesi çok faydalı bir çalışmadır. Fakat tüm bunlar epey masraflıdır. Ucuz etin yahnisi yenmez misali 5, 10 TL backlink çalışmasının hiçbir faydası olmayacaktır.

Ayrıca backlink alırken sitenizle alakalı siteleri seçmelisiniz. Ekonomi alanında bir siteniz varsa yine ekonomi alanında otoriter sitelerden backlink almaya çalışmalısınız. Bunun sitenize büyük faydası olacaktır.

Bütçeniz yoksa backlink almak için yapacağınız tek şey çok çok iyi bir içerik oluşturmaktır. Mükemmel bir içerik oluşturduğunuzda insanlar bunu paylaşmak isteyecektir. Bu şekilde hem hiç para harcamamış olursunuz hem de doğal backlink kazanmış olursunuz.

Sonuç

SEO, mağazanızı işlek bir cadde üzerine taşır. Ürün ve hizmet arayan kişileri en uygun bütçe ile sizinle buluşturur. Bunun yanında sağladığı faydaların başında; marka bilinirliği, itibar ve satış artışı gelmektedir. Yazımızda tüm hatları ile SEO nedir? Sorusuna cevap vermeye çalıştım. Tabi ki ne kadar derinlemesine de anlatsak, bu bir danışmanlık hizmetidir. Her web sitesinin, her projenin, kendine has yapısı olması nedeniyle, projeye özel çalışma yapılması önemlidir. İyi bir uzman projeyi tabi tutacağı analizler neticesinde, doğru bir çalışma planı oluşturarak, işlemlerine başlamalıdır.

INTERNATIONAL
Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap