CAN TANRIKULU
Take a fresh look at your lifestyle.

Kitap Okumanın Faydaları (Günde 100 Sayfa)

Kitap okumanın faydaları nelerdir? Kitap okumanın beyne faydalarını bilerek kendinizi bu alanda geliştirmek son derece elzemdir.


Küçük yaşlardan itibaren öğretmeniniz veya aileniz size kitap okumanız gerektiğini söylemiştir. Kitap okumak beynin rahatlamasına, kelime dağarcığınızın gelişmesine, fikir üretmenize ve akıcı bir konuşma yapmanıza fayda sağlar.

Günde 100 sayfa kitap okumak kendinizi geliştirmeniz için atabileceğiniz en doğru adım olabilir.

İstatistiklere bakıldığında kitap okuyan toplumların, okuma oranı düşük olanlara göre eğitim ve kültür seviyesinde çok ileride olduğu görülmektedir.

Kavga, hırsızlık, anlaşmazlık gibi sorunların çoğu, kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş toplumlarda çok az rastlanmaktadır.

Kitap okuyarak bilginiz artacak, kelime hazneniz gelişecek dolayısı ile kendinizi daha iyi ifade etmiş olacaksınız. İletişimi gelişmiş bireyler gerek sosyal yaşamları gerekse iş yaşamlarında başarıyı çok kolay yakalayabilirler.

Aşağıda kitap okumanın faydaları hakkında bir liste oluşturdum. Bu listeyi incelemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Ayrıca fazla kitap okumanın zararları üzerine de bir kaç cümleye yer verdim. Bu durum yanlış anlaşılmasın her şeyin aşırısı zarardır.

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

1. Pratik Düşünmeyi Geliştirir

pratik dusunme kitap okumanin faydalari
pratik dusunme kitap okumanin faydalari

Olaylara pratik bir açıdan yaklaşmak her zaman için doğru hamledir. Bu nedenle devamlı beyni çalıştırmak gereklidir. Zihniniz için yapacağınız egzersizler arasında kitap okumak iyi bir tercih olabilir. Bir konuda çabuk düşünüp çabuk yorum yapmanın çözümlerinden biri kitap okumak olacaktır. Kitap okumanın faydaları arasında pratik düşünmenin gelişmesi gelişim açısından oldukça önemlidir.

2. Genel Kültürünüz Artar

Kitap okumak her zaman için sizlere yeni şeyler katar. Örneğin kişisel gelişim alanındaki kitaplar sizi yaşama daha iyi tutunmanızı sağlar. Hangi türden kitap okursanız okuyun mutlaka bilmediğiniz bir konuda bilinçlenmenizi sağlayacaktır. Genel kültürünüzün artması kitap okumanın faydaları arasında toplumsal bir etkendir.


3. Kitap Okumak Sizi Zeki Yapar

zeka
zeka

Kitap okumak sizi zeki yapar. Bilimsel olarak kanıtlanmış olan kitap okumanın faydaları arasında yer alan bu durum deneylerle ispatlanmıştır. Düzenli kitap okuyan bireylerde beyinleri yeni nöronların oluşmasına izin veriyor bu da kişiyi daha zeki biri yapıyor.

4. Kitap Okumak Uzmanlaşmanızı Sağlar

Eğitimini aldığınız alanda çok fazla kitap okumak sizin o alanda uzmanlaşmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle tercih ettiğiniz alanda uzman olmanız da iş yaşamında daha çok para kazanmanıza yardımcı olur. Kitap okumanın faydalarından biri de özellikle tek bir konuda zirveye yükselmek isteyenler için uzmanlaşmadır.

5. Yalnızlığın İlacıdır

yalnizlik
yalnizlik

Kitap okumayı hiç ilaç olarak düşündünüz mü? Evet, kitaplar yalnızlık çektiğinizde en sevimli ilacınız olacaktır. Ayrıca grip ile boğuşuyor ve yataktan çıkamıyorsanız bir kitap ile asla sıkılmadan o yatakta yatabilirsiniz. İşte bu nedenle kitap okumak etkili bir ilaçtır.

6. Kendinizi Daha İyi İfade Edersiniz

Bilginiz artacak, kelime hazneniz gelişecek dolayısı ile kendinizi daha iyi ifade etmiş olacaksınız. İletişimi gelişmiş bireyler gerek sosyal yaşamları gerekse iş yaşamlarında başarıyı çok kolay yakalayabilirler. Kitap okumanın faydaları arasında kendinizi ifade etmek yer alıyor fakat seviyeli bir şekilde..

7. Kitap Okuma Alışkanlığınız Bulaşıcıdır!

bulasici
bulasici

Anne-babaların üzerine düşen en büyük sorumluluklardan biri çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırmasıdır. Okuyan anne baba çocuklar için iyi bir örnek olur ve kitap okuma çocuklarda düzenli bir alışkanlık haline gelir.

8. Kaliteli Uykunun Temelidir

Uykuya dalamayan insanlar için bilim adamların önerdiği yöntemlerden biri olan kitap okumak bilimsel açıdan kanıtlanmış bir tekniktir. Uykudan önce okunacak birkaç sayfa ya da pasaj rahatlamanıza sebep olacaktır.

9. Yaşamı Sevmek İçin Bir Nedendir

yasami sevmek
yasami sevmek

Günlük yaşamın stresi çoğu zaman hayattan koparak hantal bir yaşam sürmemize neden olur. Özellikle edebiyat türündeki kitaplar kurguları ile size farklı bir dünya sunar. Kitap okuyan insanların umutları her daim taze kalır.


10. Hafıza Sorunlarının Çözümüdür

Kitap okumanın faydalarının başında yer almalı belki de. Özellikle yaşlanma ile ortaya çıkan hafıza sorunlarının en etkili çözümü kitap okuyarak zihinsel aktivitelerin canlı tutulmasıdır. Kitap okuyan insanlarda Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskleri %50 oranlarında düşmektedir. Zihin için en iyi egzersiz bu nedenle kitap okumaktır. Kitap okumak neden önemlidir? sorusunun en doğru cevabı bu olabilir.

11. Kelime Dağarcığınız Gelişir

kelime dagarcigi
kelime dagarcigi

Kitap okumanın en iyi faydalarından biri kelime dağarcığınızı geliştirmesidir. Kitaplarda sıklıkla kullanılan fakat bizlerin günlük konuşma dilimizde kullanmadığımız kelimeleri öğrenmiş olmak karşımızdaki insanı etkilemede oldukça başarılı bir yöntemdir. Bu sizin daha kültürlü ve kendine özgüveni olan biri olmanıza yardım eder.

12. Stresle Baş Etmenin Yoludur Kitap Okumak

Bilimsel olarak kanıtlanmış kitap okumanın faydalarından biri de stresle baş edebilmekir. Yoğun ve yorucu bir geçen günün arkasından akşam uyumadan önce 30 sayfalık bir okumanın ruhsal açıdan sizleri rahatlattığı bilinmektedir.

13. Daha Güzel Konuşmayı Sağlar

guzel konusma
guzel konusma

Düzenli kitap okuyan birisi kelimelerin doğru yazılışlarını da öğreniyor demektir. Eğer kitabı dikkatli ve özümseyerek okuyorsa, öğrendiği her kelime hafızasında yerini alır. Böylece çok daha düzgün ve muhteşem bir diksiyonla konuşabilir. Çok fazla kitap okuyan birini; seçtiği kelimeler, kullandığı üslup ve anlatımındaki akıcılık sayesinde hemen ayırt edebilirsiniz.

14. Özgüveni Artırır

Kitap okumanın faydalarını sıraladığımız bu madde, aslında genel kültürün artmasıyla paralel. Eğer bir insan söz konusu durum hakkında bilgi sahibi değilse, yorum yapmaz. Konuşmaktan ve tartışmaya girmekten çekinir. Çünkü yeterince bilgiye sahip olmadığından, karşı tarafı ekarte edemeyeceğini düşünür.

#İlginizi Çekebilir: Dünya Klasikleri Listesi (En İyi +20 Kitap)

Oysaki sürekli kitap okuyan biri, az da olsa her konuya hakimdir. Bu durum ise ona özgüven kazandırır. Kendinde her tartışmaya girebilme ve bildiklerini karşı tarafa inandırabilme potansiyelini görür.

15. Vizyonunuzu Geliştirir

vizyon
vizyon

Örneğin kırsal kesimde yaşayan, etrafında katılabileceği çok fazla aktivite olmayan iki kardeşi ele alalım. Biri sürekli okuyor, diğeri günlerini boş boş geçiriyor. Çok okuyan kardeş hayata dair birçok şeyi öğrenmiş demektir. Elbette yaşamak, gezmek, görmek en ideal öğrenme şekilleridir. Fakat elinde imkanı olmayan birisi bunu kitapları sayesinde de yapabilir. Bu sayede vizyonu gelişir, geleceğe dair daha umutla bakar, kafasında mutlaka amaçları ve planları vardır. Kısacası kitap okumak size yeni hayatlar vaat eder.


16. Konsantrasyon Gücünü Artırır

Sürekli kitap okuyan biri elbette ortamın sessiz ve sakin olmasını beklemez. Çünkü artık insanlar zamanla yarışıyorlar. Öğrenci, çalışan, ev hanımı fark etmiyor, herkes yoğun bir temponun içerisinde. Hal böyle olunca kitap okumayı seven biri, her bulduğu ortamda okumaya çalışır. Otobüste, metroda ve vapurda kitap okumaya çalışan biri dış seslerden kendini soyutlamaya ve okuduğunu anlamaya çalışır. Bu da o kişiye ciddi bir konsantrasyon ve odaklanma yeteneği kazandırır. Bu yetenek hayatınızın başka bölümlerinde de karşınıza olumlu olarak dönecektir.

17. Başarının Anahtarıdır

basari
basari

Kitap okumanın en önemli faydalarından biri de beraberinde başarıyı getirmesidir. Çünkü düzenli kitap okuyan birinin, algılama ve anlama kabiliyeti güçlüdür. Bu durum ise hem iş yaşamında hem okulda başarı olarak geri döner. Çok okuyan birisi okuduğunu çok çabuk anlar veya ona anlatılan şeyi hemen kavrayabilir. Dolayısıyla kitap okuma alışkanlığı için başarının anahtarıdır tanımlamasını çok rahat yapabiliriz.

18. Karar Vermeyi Kolaylaştırır

İnsan herhangi bir konu hakkında yeterince bilgi sahibi değilse veya daha önce emsallerini hiç görmemişse, elbette ilk duyduğunda şaşırıp kalır. Fikir yürütemez, yorum yapamaz, çekimser kalır. Bu herhangi bir seçim yaparken de böyledir, bir soru karşısında cevap ararken de.. Kitap okumak insana çabuk ve kolay karar verme alışkanlığı kazandırır. Çok okuyan biri kelimelerin denizinde daha rahat yüzüyor demektir. Şimdiye kadar birçok olay, hikaye, kurgu okumuştur. Dolayısıyla daha kolay fikir yürütüp, daha rahat karar verebilir.

Kitap okumanın en önemli ve en etkili faydalarını anlattığımız bu listeyi elbette daha da uzatabiliriz. Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar. Peki, saymakla bitiremeyeceğimiz faydaları olan kitap okuma alışkanlığının rakamsal değerlerine bakalım bir de…

2016 verilerine göre; Türkiye kitap okuma alışkanlığındadünyada 86. sırada yer alıyor. Bir diğer üzücü veri de şu; çocuklara kitap hediye edilme sıralamasında, 180 ülke arasında 140. sırada geliyoruz. Türk insanı kitap okumaya günde sadece 1 dakika ayırıyor ve ihtiyaç listesinde okumak 235. sırada yer alıyor.

19. Yaratıcılığınız ve Hayal Gücünüz Gelişir

yaraticilik
yaraticilik

Sürekli kitap okuyan birisi, aynı zamanda sürekli geziyor ve görüyor demektir. Özellikle sürükleyici bir fantastik veya bilim kurgu romanı okuduğunuzda, bambaşka yerlere yolculuk yaptığınızı hissedersiniz. Bu da gerçekte öyle yerler olmamasına rağmen, sizin düşünce gücünüzün, hayal etme ve yaratıcılık kabiliyetinizin artmasını sağlar.

Kitap Okumanın Zararları Nelerdir?

  • Duruş bozukluklarına sebebiyet verebilir: Kitap okuma, okuma esnasında uygun pozisyon alamayan insanlarda duruş bozukluklarına ve omurga eğriliklerine sebebiyet verebilir.
  • Görme kayıplarına sebebiyet verebilir: Kıvamında yapılmayan her şey insan sağlığı için çeşitli sıkıntılara sebep olabilir. Bazı veliler çocuklarına kitap okuma konusunda baskı yapmaktadır, ancak okuma işiyle uzun süre iştigal etmek gözlere zarar verebilir.
  • Okuduğu ile amel etmeyen insanları çelişkiye düşürebilir: Kuran-ı Kerimde okuduğu ile amel etmeyen insanlar için “kitap yüklü eşek” tabiri kullanılmıştır. Esas olan insanların okuduğu ve öğrendiği ile amel etmesidir. İnsanlar öğrendikleri ile amel etmiyorlarsa kendi içlerinde çelişki yaşamaları kaçınılmazdır.

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

  • İnce Kitaplarla Başlamayı Tercih Edin
  • İlgi Alanınız Doğrultusunda Kitaplar Seçin
  • Okuma Listesi Hazırlayın
  • Okuma Alanınızı Belirleyin, Günde Kaç Sayfa Okuyacağınıza Karar Verin
  • Okumak İçin Okumayın, Gerekirse Yeni Bir Kitaba Geçin
  • Bahanelere Yenik Düşmeyin
  • Ve En Önemlisi: Pes Etmeyin!

Kitap Okumanın Faydaları: Sonuç

Kitap okumanın faydaları bu kadar fazla iken, okuma alışkanlığımızın bu kadar karamsar bir tablo oluşturması ne kadar acı değil mi? Peki ya siz günde kaç saatinizi kitap okumaya ayırıyorsunuz? Lütfen okumanın size kattığı faydaları bizlerle ve etrafınızdakilerle paylaşın. Böylelikle okumanın insana kattığı özelliklerden hep birlikte faydalanalım.

INTERNATIONAL
Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap