En İyi Balgam Söktürücü İlaç İsimleri
En iyi balgam söktürücü ilaç ile birlikte balgamdan kurtulabilirsiniz. Solunum sistemi, havada bulunan oksijenin akciğerlerde yer alan kesecikler vasıtasıyla kan dolaşımına geçmesini sağlar.
Kan dolaşımındaki oksijen, hücreler tarafından karbonhidratlar ve diğer bazı organik moleküllerden enerji üretilmesi esnasında kullanılır.
Bu metabolik aktivite sonrasında karbondioksit adı verilen ve atılması gereken bir molekül oluşur. Oluşan karbondioksit kan dolaşımı ile akciğerlere ulaşır ve buradan dış ortama atılır.
En İyi Balgam Söktürücü İlaç Hangisidir?
Her soluk alma ile birlikte oksijene ek olarak havada bulunan birçok canlı ya da cansız madde de akciğerlere ulaşır. Balgamın yapısında bulunan mukus, akciğerler ve hava yollarının bu yabancı maddelere karşı savunma mekanizması olarak kullandığı jel yapısında akışkan bir maddedir.
Yeni doğan bebeklerde balgam sık sık gözlemlenen bir durumdur. Bebeklerin akciğeri henüz tam olarak gelişmediği için, yabancı madde, toz ve mikroplar ciğerlerin tahriş olmasına neden olur. Bu gibi durumlar balgamın öksürükle atılmasına yol açar.
#İlginizi Çekebilir: 1 Haftada 5 Kilo Nasıl Alınır? Çok Zayıfım Diyenlere Evde Kilo Alma Yöntemleri
Astım, bronşit, KOAH, zatürre, akciğer mantarı, akciğer apsesi, kistik fibrozis, konjestif kalp yetmezliği, pnömokonyoz, akciğer kanseri gibi hastalıklar balgam oluşumuna yol açabilir. Bunun dışında sigara ve tütün ürünleri kullanımı balgamı tetikleyen durumların başında gelir.
1. Bal
Aşırı balgam oluşumunu önleyen bal, özellikle çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde de kullanılır. Balın balgam söktürücü özelliğinden yararlanmak için, akşamları 1 yemek kaşığı bala limon suyu sıkarak tüketebilirsiniz. Özellikle kestane balı solunum yolu hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir.
2. Zencefil
Zencefil, antibakteriyel özelliği ile enfeksiyonlarla mücadele eder. Düzenli zencefil kullanımı, akciğer kaslarını gevşeterek tıkanıklıkları azaltacaktır. Zencefili yemeklerin içerisine katabilir, zencefil suyu hazırlayabilir veya zencefil çayı yapımında kullanabilirsiniz.
3. Sarımsak
Doğal balgam söktürücü olarak bilinen sarımsak, antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Bu özellik sayesinde balgamı söktürmekle kalmaz, azalmasına da yardımcı olur. Sarımsağı rendeleyerek veya ezerek yemeklerin içerisine ilave edebilirsiniz.
4. Nane Yağı
Nane yağı, boğaz ve burun gibi solunum yolları tıkanıklıklarına iyi gelmesiyle bilinir. Nane yağının içindeki mentol, akciğer kaslarının gevşemesine ve balgam oluşumunun parçalanmasına yardımcı olur. Nane yağının balgam söktürücü etkisinden yararlanmak için, 1 kase suyu kaynatın. İçerisine 3-4 damla nane yağı ekleyin. Başınızı havlu yardımıyla örtün ve buharı soluyun.
Böylece kısa sürede tıkanıklıkların azaldığını görebilirsiniz. Bunun dışında birkaç damla okaliptüs yağını, göğüs bölgesine sürerek de tıkanıklıkların azalmasını sağlayabilirsiniz.
5. Elma Sirkesi
Elma sirkesi, genelde tıkanıklık giderici olarak kullanılır. Antibakteriyel özelliği ile balgama neden olan bakterilere karşı mücadele eder. Elma sirkesini suyla seyrelterek gargara olarak kullanabilir, salata ve yemeklerin içerisine ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.
Reçetesiz Balgam Söktürücü İlaçlar
• Asist Cold C Toz: İlacın etken maddesi parasetamol, asetilsistein ve C vitamini olarak geçmektedir. Kişilerde görülen aşırı balgamlar yüksek ateşlenme ya da grip gibi hastalıklar ile birlikte görülebilmekte ve bahsedilen ilaç öksürük, ateşlenme ve aşırı balgamların iyileştirilmesini sağlama özelliği bulunmaktadır. Bunların yanı sıra ağrıların giderilmesi etkisine sahip olan ilaç, üst solunum enfeksiyonlarında da etkilidir.
• Dekoferin- E Şurup: Guaifenesin etken maddesini içermekte olan şurup halindeki ilaç, balgamın koyuluğunu azaltmakta ve solunum yollarındaki salgıların yapışkanlığını azaltmaktadır. Burun boşluklarında yer alan şişkinliklerin azalmasını da sağlamakta olan şurup, bunun ile birlikte daha rahat nefes almanızı da sağlamaktadır. Göğüs tıkanıklığı olan hastaların öksürük ile birlikte balgamı rahat şekilde dışarı atmalarına da imkân tanımaktadır.
• Daymol Efervesan Tablet: Asetilsistein ve parasetamol etken maddesi olan balgam söktürücü ilaç, yoğun şekilde görülmekte olan balgamın parçalanmasını ve dışarı atılabilme işleminin daha hale getirilmesine imkân tanımaktadır. Meydana gelebilecek olan soğuk algınlığı ve de grip gibi hastalıklarda da kullanılabilmektedir. Koyu balgamların, burundaki tıkanıklıkların ve ağrıların azaltılmasını da sağlamakta olan ilaçtır.
• Mucofıx 1200/400 Efervesan Tablet: Akciğer ve göğüs kaslarının gevşetilmesini sağlamakta olan ilacın etken maddeleri ise asetilsistein ve doksofilindir. Burundaki solonum yollarının genişlemesini ve buna bağlı olarak da daha rahat nefes almanızı sağlamaktadır. Daha çok KOAH hastaları ve de astım hastaları için kullanılan ilaç, yoğun balgamın dışarıda daha kolay atılmasını da sağlamaktadır.
• Alles 600 Mg Efervesan Tablet: Soğuk algınlığına ve de üşütmeye bağlı olarak meydana gelen hastalıklar için yaygın olarak kullanılmakta olan Alles 600 mg Efervesan Tabletin etken maddesi ise asetilsisteindir. Solunum yollarında meydana gelen aşırı balgamların eritilmesi ve kolayca dışarı atılmasını sağlamakta olan balgam söktürücü ilaç, kullanım sırasında öksürüğe neden olur ve balgamın daha kolay şekilde dışarı atılmasını sağlamaktadır.
• Sekrol 15 Mg Pediatrik Şurup: Ambroksol hidroklorür etken maddesi olan Sekrol 15 mg Pediatrik şurup, solunum yollarında meydana gelen aşırı yapışkan halindeki balgamların şiddetini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra orta kulak iltihabı, nefes darlığı, bronşit ve burun iltihabı gibi hastalıkların giderilmesini de sağlamakta olan etkili ilaç çeşitleri arasında yer almaktadır.
• Sudafed Ekspektoran: Solunum yollarında görülmekte olan aşırı salgıların azalmasını sağlamakta olan Sudafed Ekspektoran ilacının etken maddeleri ise guaifenesin ve psödoefedrin hidkolürdür. Üst solunum yollarını açılmasını ve de göğüsteki tıkanıklıkların açılmasını sağlamakta olan ilaç bunun yanı sıra kişilerde öksürüğün artmasını sağlar ve balgamın kolay şekilde dışarı atılmasının önüne açmaktadır. Bahsedilen balgam söktürücü ilaç yalnızca doktor tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır ve 12 yaşından küçüklerin kullanımı yasaktır.
Balgam Neden Olur?
- Balgamın üretilmesi ve temizlenmesinde normal şartlarda bir denge söz konusudur. Öksürükle birlikte balgam çıkarılması bu dengenin bozulması sonucu meydana gelir. Aynı zamanda grip, sinüzit, alerjik hadiseler ya da hava kirliliğine maruziyet gibi durumlarda da hava yollarında sekresyonların üretiminde artış meydana gelebilir.
- Sigara kullanımı ve sigaranın yapısında bulunan kimyasallar, hem sekresyonların daha fazla yapılmasını uyarır, hem de hava yollarındaki tüycüklere zarar vererek temizlenme aşamasının sekteye uğramasına neden olabilir. Bu faktörler sonucunda ise balgam oluşumu kolaylaşmış olur.
- Hava yollarındaki sekresyonların üretimi uzun süre devam ederse solunum sisteminin çeşitli seviyelerinde birikerek tıkanıklıklara yol açabilir. Hava yollarının temizliğinin sağlanamaması sonucu biriken mukus, zararlı mikroorganizmalar tarafından oluşturulacak enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir.
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım ve kistik fibrozis gibi hastalıklarda aşırı miktarda ve uzun zaman boyunca üretilen sekresyonların hava yollarında birikimi söz konusudur. Bu birikime bağlı olarak hava akımının hava yollarında ilerlemesi engellenebilir. Bu hastalar rahat nefes alıp verebilmek için sürekli balgam çıkama ihtiyacı duyarlar, ama balgam yapısı yeteri kadar akışkan olmadığı için öksürükle dahi çıkarmakta zorlanırar.
- Astımda, mukus içeriğindeki müsin maddesinin üretiminden sorumlu hücrelerde bir artış meydana gelir. Bu durum kronik obstrüktif akciğer hastalığında da gözlenebilir. İçerikteki müsin maddesinin artışı daha koyu ve yapışkan bir balgamın oluşmasına neden olur.
- Aşırı balgam üretimi ile karakterize bir diğer hastalık da kistik fibrozistir. Bu hastalık DNA’da yer alan bir gende mutasyon sonucu ortaya çıkan genetik bir hastalıktır. Kistik fibrozisin belirtileri arasında koyu kıvamda balgam çıkarmaya ilaveten şunlar da eklenebilir;
- Öksürükle akciğerlerden kan gelmesi(hemoptizi)
- Nefes darlığı
- Akciğer fonksiyonlarında hızlı bir kötüleşme
- Uzun süreli ve tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonları
Hava yollarındaki üretim ve temizleme dengesinin bozulmasını takiben oluşan belirtilerin en sık görülenleri öksürük ve nefes darlığıdır. Geniz akıntısının eşlik ettiği hastalar, boğazlarında bir şey takılmış gibi hissettiklerinden şikayet ederler. Nefes darlığının ortaya çıkma nedeni ise oluşan sekresyonların birden fazla hava yollarında tıkanıklık oluşturmasıdır. Bu tıkanıklıklar soluk alıp verme esnasında çeşitli seslerin oluşmasına neden olur ve tespit edilmeleri fizik muayene esnasında hekimin steteskopu yardımıyla akciğer seslerini dinlemesi esnasında gerçekleşebilir.
Balgam Çeşitleri Nelerdir?
Çıkarılan balgam ile ilgili renk, öksürükle birlikte olması, köpüklü olması veya sürekli olması gibi bazı özellikler altta yatan hastalığa dair ipuçları verir.
- Uzun bir süredir devam eden ve aşırı miktarda kötü kokulu balgam çıkarma şikayeti genel olarak bronşektazi durumunda rastlanılan bir bulgudur.
- Ateşli bir akciğer hastalığının seyri esnasında aniden meydana gelen ve atılan balgam genellikle akciğer apselerinde ortaya çıkar.
- Virüslere bağlı gelişen solunum sistemi hastalıklarında çok düşük miktarda balgam meydana gelebilir veya balgam hiç oluşmayabilir.
- Pas rengi ve koyu kıvamda çıkarılan bir balgam zatürre bulgusu olabilir.
- Yeşil-sarı renkte, kötü kokulu ve koyu kıvamlı balgam genellikle bakterilere bağlı oluşan akciğer hastalıklarının bulgusudur. Eğer bu tarz bir balgam tüberküloza bağlı oluştuysa bu kişilerde ateş, gece terlemesi ve vücut ağırlığında azalma gibi sistemik belirtilerin eşlik etmesi beklenir.
- Parlak kırmızı renkli ve köpüklü yapıda çıkarılan balgam mevcutsa akciğerin kötü huylu hastalıkları açısından dikkatli olunmalıdır.
- Çıkarılan balgam pembe renkli ve köpüklü yapıdaysa akciğerlerde sıvı toplanmasına dair bir işaret olarak kabul edilir.
- Balgam üzerinde çizgi şeklinde kan olması zatürre etkeni olan pnömokok bakterisi ve normalde cildimiz üzerinde yer alan bir bakteri olan stafilokok bakterilerinin akciğerlerde meydana getirdiği hastalıklarda ortaya çıkar.
- Klebsiella adı verilen bir bakteri türünün akciğerlerde hastalık oluşturması durumunda kahverenginin koyu tonlarında ve kötü kokulu bir balgam oluşur.
Balgam Nasıl Atılır?
Normal fonksiyon gösteren bir solunum sisteminde oluşan sekresyonlar, solunum yollarında bulunan tüysü yapıdaki çıkıntıların hareketi ile genize taşınır oradan da mideye geçer veya gerekli durumlarda sekresyonların öksürük refleksi ile dışarıya atılım sağlanır.
Oluşan balgamın daha kolay atılabilmesi için;
- Daha fazla sıvı tüketmek,
- Nemlendirici tuzlu su içeren burun spreyleri kullanmak hekim tarafından uygun görülmesi halinde başvurulabilecek ilaç dışı rahatlatıcı yöntemlerdir.
Aynı zamanda balgam çıkarma şikayeti olan kişiler, yaşadığı çevredeki havalandırma sistemlerindeki filtrelerin temizliği konusunda bilinçli olmalıdır.
Klimalar gibi oda sıcaklığının kontrolünü sağlayan havalandırma sistemlerinin filtrelerinde biriken toz ve çeşitli partiküller, solunum havasıyla birlikte alındığında balgam yapımını tetikleyici özellik gösterebilir.
Balgamın aşırı üretildiği ya da çeşitli nedenlerle atılamadığı durumlarda ilgili hekim tarafından uygun görüldüğü takdirde bazı ilaçların tedavide kullanımı ile balgam atılımı kolaylaştırılabilir.
Ekspektoran olarak adlandırılan ilaçlar hava yollarında biriken koyu kıvamlı balgamın içeriğindeki sıvı miktarının artmasını sağlayarak yapışkanlığını azaltıcı etki yapar. Balgam sökücüler olarak da bilinirler.
Bu ilaçların kullanımı esnasında sindirim sisteminde özellikle midede meydana gelebilecek yan etkiler konusunda dikkatli olunmalıdır.
Balgam sökücüler genel olarak hava yollarında salgı yapımını uyararak mevcut birikimin yapışkanlığını azaltıcı etki gösterirler.
Ekspektoran ilaçların içinde yer alan bir grup ilaç ise sekresyonun içerisinde yer alan mukusun kimyasal yapısını bozarak etki gösterir. Mukolitikler adı verilen bu ilaçlar özellikle mukusun içerisinde yer alan protein yapıdaki maddelerin parçalanmasını sağlar ve bunun sonucunda biriken balgamın yumuşaması sağlanır.
Not: “Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”