Cuma Mesajları; Resimli, Anlamlı, Ayetli Hayırlı Cumalar
Cuma mesajları her cuma günü Müslümanlar tarafından birbirine atılıyor. Yıl içinde ramazan ayı, geceler içinde Kadir Gecesi ne kadar önemli ise günler içinde cuma günü de o kadar önemlidir.
Çünkü cuma günü Müslümanların bir araya geldikleri ve cemaatle haftalık ibadetlerini ifa ettikleri önemli bir gündür. Bu sebeple cuma akşamı mesajları bu özel günde atılmaya başlar.
Cuma günü Müslümanların en önemli görevi haftalık ibadet olan cuma namazını kılmalarıdır. Cuma suresinde yüce Allah bütün müminlere şöyle seslenmektedir: “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma, 9)
Ayette ezana, cuma gününe, cuma namazına, cuma namazının farz oluşuna, cuma hutbesine, cuma saatinde alış veriş yapılmaması gerektiğine işaret edilmektedir.
Cuma Mesajları
Resimli cuma mesajlarını bu içerikte bulabileceğiniz gibi anlamlı, ayetli, yazılı, kısa mesajları da bulabileceksiniz. Cuma mesajları içeriği çok fazla sitede bulunduğu için bu içerik hazırlanmıştır. Yeni cuma mesajları arıyorsanız buradaki içerik sizler için oldukça yararlı olacak.
Cuma Akşamı Mesajları
“Yaptığın sana geri dönecektir, o yüzden sadece iyilik yap.” #HzAli
Avuç içinde gizlediğimiz, el açıp dilediğimiz dualarımızın; mübarek Cuma günü hürmetine kabul olması dileğiyle…
#İlginizi Çekebilir: Mevlid Kandili Mesajları; Resimli, Dualı Kısa ve Öz
Cumamız Mübarek Olsun #HayırlıCumalar
Rasûlullah efendimiz ﷺ şöyle buyurdu; Gördüğünüzde sizlere Allah’ı hatırlatan, Konuşması ilminizi artıran, İlmi, ahireti düşünmenize yarayan Zatlarla beraber olun! #HayırlıCumalar
Ezan, Ferahlık…! Bayrak, Selamlıktır…! Cuma’nın Hayrı ve Bereketi Üzerinize Olsun. Hayırlı Cumalar
“Allah’ım! Günahlarımı kar ve dolu suyu ile yıka. Beyaz elbiseyi kirden temizler gibi kalbimi hatalardan arındır.” (Buhari, Müslim)
Ey Rabbim! Bizi, Sana lâyık kul, Habibi’ne lâyık ümmet eyle. Ayaklarımızı senin yolunda sağlamlaştır. Bizlerden rahmetini, şefkatini, hidayetini, bağışlayıcılığını esirgeme. Bizlere İslam’a uygun bir şekilde ihlas ve samimiyetle yaşayabilmeyi nasip eyle. Hayırlı Cumalar
Nefret olan yere sevgi, ümitsizlik olan yere ümit, üzüntü olan yere sevinçler
dolsun taşsın inşallah. Hayırlı Cumalar.
“Allah’ım maksadım sensin ve senin rızan da arzumdur.” -Muhyiddin-i Arabi
Allah’ın Selamı, Rahmeti ve Bereketi hepimizin üzerine olsun. Hayırlı Cumalar!
De ki: “Allah’ın bizim için yazdığından başkası, bize asla isabet etmez. O, bizim Mevlâmızdır. Onun için, mü’minler yalnız Allah’a güvenip dayansınlar.” Tevbe Sûresi/51.ayet Selam ve Dua ile Hayırlı Cumalar.
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Allah’a güven. Vekîl olarak Allah yeter. [Ahzâb/3] Hayırlı Cumalar.
De ki: “Sizin kendisinden kaçtığınız ölüm, muhakkak sizi bulacaktır. Sonra görünmeyeni ve görüneni bilene döndürüleceksiniz. O size (bütün) yaptıklarınızı haber verecektir. (CUM’A/8)
En Güzel Cuma Mesajları
Eğer o yüce sevdanın Aşkı değmişse ruhuna, sevincin olsun senin, dermanın odur… Hayırlı Cumalar.
“Allah’ım; gönlümde olanı hakkımda hayırlı eyle, hakkımda hayırlı olanları da gönlüme razı eyle..” Hayırlı Cumalar.
Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerimize olsun. Birliğimiz ve dirliğimiz daim olsun. Cumamız mübarek olsun.
Resûlullah(ﷺ) şöyle buyurmuştur: “Her kim Kehf Suresini Cuma günü okursa, iki Cuma arası nur ile aydınlatılır.” [Hakim, Müstedrek 2/399]
‘Bir kuzu yüzlerce koyunun arasında kendi Annesini nasıl buluyorsa yapılan iyilik ve kötülükler de elbet bir gün sahibini bulur. Siz içinizi ferah tutun…’ ~Hz. Ömer (ra) Cuma Mesajları
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla “Kim iyilik yaparsa ona yaptığının on katı vardır; kim de kötülük
yaparsa o sadece yaptığının dengiyle cezalandırılır. Onlar haksızlığa uğratılmazlar.” (En’am:160) Cumamız mübarek olsun.
Anlamlı Cuma Mesajları
İyi insanı secdelerden değil, doğru sözünden ve emanete ihanet etmemesinden tanırsın. Hz.Ali Hayırlı Cumalar
Ya Rab! Ülkemizi ve bütün mazlumları, görünür-görünmez her türlü belâdan koru! Birliğimizi, Dirliğimizi, Kardeşliğimizi kâim ve dâim eyle! Kalbimize inşirah ver!
De ki: “Benim namazım, ibadetim, hayatım ve ölümüm, hepsi alemlerin rabbi olan Allah içindir.
(En’âm Suresi, 162. Ayet) Allah hepimize, rızasına uygun işler yapmayı nasip eylesin. Günümüz hayırlı, Cuma’mız mübarek olsun.
“Kime Dua Kapısı Açılmış İse Ona Rahmet Kapıları Açılmış Demektir.” (Hadis-i Şerif) Hayırlı Cumalar.
Rasûlüm! Kullarım sana beni sorarlarsa, şüphesiz ben onlara çok yakınım. Bana dua edenin duasına icâbet ederim. Öyleyse onlar da benim dâvetime uysunlar ve bana iman etsinler. Böyle yaparlarsa, en doğru yolu bulmuş olurlar. Bakara – 186
Rabbim; Yerin göğün mülkün ve her türlü iyiliğin Sahibi sensin Nasibimiz ne ise hayırlısını nasip eyle… Hayırlı Cumalar.
Yusuf’u öldürmek istediler, ölmedi. Onu köle olsun diye sattılar, efendi oldu. Şuna emin ol; Allah’ın iradesi her şeyin üzerindedir. Hayırlı Cumalar.
“Kalpleri mühürlenenlerden ve kalbi mühürlenmiş olmaktan sana sığınırız Allah’ım..” Hayırlı Cumalar.
“En keskin göz, hаyırı gören; en güzel işiten kulаk, nаsihаtleri dinleyip ondаn yаrаrlаnаn; ve en sаğlаm kаlp de şüphelerden аrınаndır.” Hz. Hasan (ra)
Cuma Mesajları Kısa
“ O iki doğunun ve iki batının Rabbidir. O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz? “ Rahman Suresi / 17-18
RABB’im bizi özünden iman edip gözünden düşmeyen kullarından eylesin. ALLAH’ın rahmeti ve bereketi üzerimize olsun…
“Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım dileyin. Şüphesiz Allah, sabredenlerin yanındadır.” (Bakara Suresi, 153. Ayet)
Ey gönül ses etme! “Bekle” Ya nasip de Rabbine bırak.. Tüm bekleyişlerimiz hayırlara varsın inşaAllah…
Ey Muhammed! De ki: “Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.” En’am 162
“Ölüm, mağlup olarak hayatta kalmanızdadır; hayat ise muzaffer olarak ölmenizde…” -Hz. Ali
Her kıssada, hisse vardır, alana. Hayat kıssa, ölüm hisse, bilene
“Büyük Günahlardan Kaçınıldığı Sürece, Beş Vakit Namaz ile İki Cuma ve İki Ramazan, Aralarında Geçen Günahlara Kefaret Olur.” … Müslim, Taharet-16…
Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu: “İnsanlar fenalıkları görüp de onu değiştirmeye çalışmazlarsa, çok geçmeden Allah Teâlâ onların başına umumî bir belâ verir.” (İbni Mâce, Fiten 20)
Ayetli Cuma Mesajları
Şuarâ Suresi, 68. Ayet: Şüphesiz ki senin Rabbin elbette mutlak güç sahibidir, çok merhametlidir.
Yüreğe sürülen en iyi ilaç duadır.
Belki kalbindir acıyan, belki de bedenin… Belki de ruhundur kıvranan Belki de bin bir türlü muamma… Her ne durumda olursan ol Diline yakışır bu dua… بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ “La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin…”
Bizi güzelliklerden ayırma Allah’ım. Bizlere hep daha büyük sevgiyle secdeye varabilmeyi nasip et.
i’lây-ı kelimetullah için kendini feda edenlere, can verenlere rahmet olsun…
De ki: “Allah’ın bizim için yazdığından başkası, bize asla isabet etmez. O’ bizim Mevlâmızdır. Onun için, müminler yalnız Allah’a güvenip dayansınlar.”
Güzel Cuma Mesajları
“De ki: Bizim başımıza ancak Allah’ın bizim için yazdığı şeyler gelir. O, bizim Mevla’mızdır. Öyleyse mü’minler, yalnız Allah’a güvensinler.” (Tevbe Suresi 51)
Hz. Ömer (r.a.), Resul-i Ekrem’e(s.a.)sordu: “Hangi mal hayırlıdır; söyleseniz de hayırlı mal edinsem. Resulüllah’da (s.a.v.)mal yerine, “Şükreden bir kalp, zikreden bir dil ve âhiret hususunda yardımcı olacak imanlı bir eş” edinmesini tavsiye etti. Tirmizî
Mü’minler gerçekten kurtuluşa ermişlerdir. Onlar ki, namazlarında derin saygı içindedirler. Onlar ki, faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler. Onlar ki, zekatı öderler. Onlar ki, ırzlarını korurlar.(Mü’minûn, 23/1-5)
Allah’ım! Seni anmak, sana şükretmek, sana güzelce kulluk etmekte bizlere yardım et…
Kişi muhabbet duyduğu kimsenin kaderinden pay alırmış. Güzel ahlâklı kimselerin sevgisiyle rızıklandır bizleri Allah’ım..!!!
“Allah’ım! Seni anmak, sana şükretmek, sana güzelce kulluk etmekte bana yardım et.” (Ebu Dâvud, Salât 361)
Cuma Mesajları Yazılı
“Rabbiniz, içinizde olanı en iyi bilendir. Eğer siz iyi kişiler olursanız, şunu bilin ki Allah tövbeye yönelenleri çok bağışlayandır.” (İsra Suresi 25. Ayet)
Cumanın Feyzi, Bereketi ve Rahmeti Üzerimize Olsun İnşAllah.
En iyi silgi tövbedir, samimiyse leke bırakmaz…
Musa aleyhi selam yolda rastladığı bir adama sormuş: – Ne iş yaparsın? – Sürekli ibadet yaparım. Başka da bir meşgalem yoktur. – Nasıl geçiniyorsun peki? – Kardeşim bakıyor. Yüce peygamber ayrılırken kafasını çevirip şöyle buyurmuş: – Kardeşin senden daha hayırlı.
“Şehit olmayı Yüce Allah’tan samimi olarak dileyen kimseyi, Allah, rahat yatağında vefat etse bile, şehitlerin derecesine eriştirir.” (H.Şerif | Müslim)
Rasûlullah efendimiz ﷺ şöyle buyurdu; Gördüğünüzde sizlere Allah’ı hatırlatan, konuşması ilminizi artıran, ilmi, ahireti düşünmenize yarayan zatlarla beraber olun!
“Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım dileyin. Şüphesiz Allah, sabredenlerin yanındadır.” (Bakara Suresi, 153. Ayet)
Hepimiz faniyiz, günahta insan için ama tövbe etmek var, Allah Kuran’da birçok kez akdetmez misiniz diyor, Rabbim günahlarımızı bağışlasın, günahlarımızdan tövbe edebilmeyi nasip etsin.
“Tövbe günahın yükünü alınca kul kanatlanıp uçarmış.” Yükümüzü bırakmaya niyetimiz, tövbe edecek dilimiz olsun. Sonrası zaten kuş misali kanatlanıp uçmak..
Farklı Cuma Mesajları
Her şeyin hayırlısını bekleyen kullarına güzellikler ver Allah’ım. Sen ol dersen her şey olur.
“Yerin, göğün, mülkün ve her türlü iyiliğin sahibi, Yüce Mevla’mın ümidinizi kaybettiğinizde sizin için yazdığı kaderin, hayallerinizden daha güzel olduğunu hatırlatacağı, gönlünüzce bir gün olsun inşaAllah. Hayırlı cumalar.”
Allah’ım İçimizi Sevginle, Dışımızı Şefkatinle, Rızkımızı Bereketinle, Ömrümüzü Merhametinle, Dünyamızı Rahmetinle, Ahiretimizi Nurunla Doldur…
Sağlık, sevgi, huzur ve bereketin bol olduğu, tüm dualarımızın kabul edildiği bir gün olması dileğiyle.
Göğsünün daraldığını biliyoruz. Rabbin için Sabret. Şüphesiz Rabbin sana nimetini verecek ve sende hoşnut olacaksın. Hicr/97’Müdessir/7’Duha/5 Ayet
“Bu dünya hayatı hakikatte sadece bir oyun ve eğlenceden ibarettir; âhiret yurduna gelince işte asıl hayat odur; keşke bunu bilselerdi!” (Ankebût Suresi – 64)
Hayırlı Cuma Mesajları
Her cuma bir huzur, her gün yeni bir umuttur. Huzurumuz ve umudumuz daim, dualarımız kabul olsun.
Allah Devletimizi hainlerden, milletimizi her türlü felaketlerden korusun. Allah’ın selamı rahmeti ve bereketi üzerimize olsun. Birliğimiz ve dirliğimiz daim olsun.
Rabbim birlik beraberliğimizi ve kardeşliğimizi daim, dualarımızı kabul eylesin.
Cuma Namazının Önemi
Cuma, Müslümanların haftalık bayramıdır. Bu itibarla Müslümanlar, perşembe günü akşamdan bu güne hazırlanırlar. Cumaya hazırlık için boy abdesti alırlar, temiz elbise giyerler, güzel koku sürünürler. Bunu Peygamberimizin bir tavsiyesi olarak yerine getirirler. Çünkü Peygamberimiz (s.a.s.); “Cumaya gelmek isteyen kimse boy abdesti alsın.” (Müslim, Cuma, 2) “Ergen olan her kişinin cuma günü gusletmesi, ağız ve diş temizliği yapması ve yeteri kadar güzel koku sürünmesi gerekir.” (Müslim, Cuma, 7) buyurmuştur.
Müslümanlar cuma günü Kur’an okumak, zikir ve tefekkür etmek, Peygamberimize salât ve selâm getirmek, tövbe ve istiğfar etmek, camiye gidip vaaz ve hutbe dinlemek suretiyle böyle değerli ve önemli bir günün manevî feyzinden yararlanmaya çalışırlar.
Cuma namazı; sosyal dayanışma ve kaynaşmaya, birlik ve beraberliğe, İslâmî bilgilenme ve bilinçlenmeye vesile olan bir ibadettir.
Cuma Namazı Kılmakla Yükümlü Olanlar
Bir kimsenin cuma namazı kılmakla yükümlü olabilmesi için şu şartların bulunması gerekir:
a) Müslüman, akıllı ve bulûğ çağına gelmiş olmak.
b) Sağlıklı olmak: Cuma namazına gidemeyecek kadar kötürüm, felçli, engelli, özürlü ve hasta kimseler ile bunlara zorunlu olarak bakmak durumda olanlar, cuma namazına gittiği takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından korkanlar, yürüyemeyecek derecede yaşlı kimseler cuma namazı kılmakla yükümlü değillerdir. Görme engelliler camiye gelebiliyorlarsa veya kendilerini camiye götürebilecek refakatçileri varsa cuma namazı kılmakla yükümlüdürler. (bk. Müslim, Mesâcid, 255; Ebu Dâvûd, Salât, 46)
c) Mukim olmak: Bir insana cuma namazının farz olabilmesi için, cuma namazı kılınan yerde ikamet ediyor olması gerekir. Dolayısıyla dinen yolcu sayılan kimselere (seferî) cuma namazı farz değildir. Bir insanın dinen misafir sayılabilmesi için Hanefî bilginlere göre 90 km uzaklıkta bir yere 15 günden az kalmak üzere gitmesi gerekir. Şafiîlere göre giriş ve çıkış günleri hariç üç gün kalmak üzere 90 km uzaklıkta bir yere giden kimse misafir sayılır.
d) Erkek olmak: “Cuma namazı kılmak, her Müslümana farzdır. Ancak dört grup insana; köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir.” (Ebu Dâvûd, Salât, 215) anlamındaki hadis, cuma namazı kılmakla kimlerin yükümlü olduğunu ifade etmektedir. Cuma namazının farz kılındığı zamandan günümüze kadar uygulama bu şekilde olmuştur. Müçtehit imamlar ve daha sonraki bilginler dahil bütün Müslümanlar, cuma namazının erkeklere farz olup kadınlara farz olmadığı konusunda ittifak etmişlerdir.
“Camiye gitmek istediklerinde kadınlarınıza engel olmayın.” (Müslim, Mesâcid, 135-36)
Bununla birlikte kadınlar, camiye gelip cuma namazı kılabilirler. Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil bir muafiyettir. Ancak günümüzde kadınların cuma günü camiye gitmeleri, yapılan vaazı ve okunan hutbeyi dinlemeleri ve cuma namazı kılmaları daha isabetli olur. Nitekim Peygamberimiz (s.a.s.);
“Camiye gitmek istediklerinde kadınlarınıza engel olmayın.” (Müslim, Mesâcid, 135-36) buyurmuştur. Peygamberimiz ve sahabe zamanında hanımlar, cuma namazına ve günlük namazlara katılıyorlardı.
Esaret altında bulunanlar, tutuklular ve mahkûmlar da cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ancak bulundukları yerde mescid bulunması halinde mahpuslar cuma namazı kılarlar.
Kendilerine cuma namazı farz olmayan kimseler, cuma namazı kılarlarsa namazları sahih olur ve artık o gün ayrıca öğle namazı kılmazlar.
Bazı mazeretler, kendilerine cuma namazı farz olan kimselerin cuma namazına gitmemelerini mubah kılar. Cuma namazına gitmemeyi mubah kılan belli başlı mazeretler şunlardır:
a) Cuma namazına gittiği takdirde kişinin önemli bir zarara veya sıkıntıya uğramasına yol açacak derecede şiddetli yağmur yağması,
b) Havanın çok soğuk veya çok sıcak olması,
c) Yolun aşırı çamurlu olması,
d) Çalışmak zorunda olduğu işinden izin alamaması,
e) Cuma namazına gittiği takdirde malı, canı veya namusunun tehlikeye gireceğine dair endişeler taşıması.
Cuma Namazının Geçerli Olmasının Şartları
Kendisine cuma namazı farz olan kimsenin cuma namazı kılabilmesi için şu şartların bulunması gerekir:
a) Vakit: Cuma namazı, cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. (bk. Müslim, Cuma, 28-29) Öğle namazının vaktinden önce veya sonra kılınırsa cuma namazı geçerli olmaz.
b) Cemaat: Cuma namazı cemaatle kılınır, tek başına kılınmaz. Cuma namazı kılabilmek için Ebu Yusuf’un içtihadına göre imam dahil üç cemaatin, Ebu Hanife ve Muhammed’in içtihatlarına göre imam hariç üç cemaatin bulunması şarttır. Bunlar yolcu veya hasta da olsalar bu şart yerine gelmiş sayılır.
İmam Şafiî’ye göre, bir yerde cuma namazı kılabilmek için akıllı, bulûğa ermiş, hür, erkek ve oraya yerleşmiş olan en az kırk yükümlü cemaatin bulunması şarttır. İmam Şafiî, Peygamberimizin Medine’ye gelmesinden önce burada kılınan cuma namazında kırk kişinin hazır bulunmasını esas almıştır. Ancak bu husus, kırk cemaatten aşağı sayıda kişiyle cuma namazı farz olmayacağı anlamına gelmez. Nitekim Hz. Peygamber’in emri ile Mus’ab b. Umeyr’in Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırdığı rivayet edilmektedir. (bk. Beyhakî, III, 179, No: 5407)
Cuma Namazı Geçerli Olma Şartları Nelerdir?
Ayrıca Rasûlüllah cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatin on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır. (bk. Buhârî, Cuma, 38) Öte yandan Hz. Peygamber, bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir. (bk. Beyhakî, III, 179, No: 5406, 5407; Dârekutnî, II, 8-9, No: 1-3) Bu itibarla, bir yerleşim yerinde imamla birlikte en az dört kişinin bulunması halinde cuma namazı kılınması gerekir.
c) Cami: Cuma camilerde veya namazgâhlarda kılınır. Peygamberimizin zamanında Medine’de birden fazla mescit bulunduğu halde cuma namazı sadece Mescid-i Nebevî’de kılınmıştır. Çağımızda bir şehirde yaşayan Müslümanlar bir camiye sığmadığı için cuma namazı birden fazla camide ve namazgâhlarda kılınabilir.
d) İzin: Hanefîler, cuma namazını devlet başkanı veya temsilcisinin ya da bunlar tarafından yetkili kılınan bir kişinin kıldırması gerektiğini ileri sürmüşlerdir. Hanefîlerin dışındaki diğer mezhepler cuma namazının geçerliliği için bu şartı aramazlar. Bir camide cuma namazı kıldırması için kendisine yetki verilen kimse, o camide cuma namazını kendisi kıldırabileceği gibi bir başkasına da kıldırtabilir.
Hanefîlere göre, bir yerde cuma namazı kılınabilmesi için, o yerde cuma namazı kılınmasına, yetkili kimse tarafından herkese açık olmak üzere izin verilmesi şarttır.
e) Hutbe okunması: Cuma namazının geçerli olması için namaz öncesinde hutbe okunması şarttır.