WordPress SEO Trendleri (16 Ayar)
WordPress seo sitenizin ziyaretçi kazanabilmesi için asla es geçmemeniz gereken konulardan biridir. WordPress seo ayarlarını doğru bir şekilde yaptıktan sonra siteniz Google gibi birçok arama motorundan organik ziyaretçi kazanacaktır.
Google’da üst sıralara çıkmak için emin olun aşağıda sıraladığım tüm hususlara dikkat etmelisiniz. WordPress seo eklentisi kurup bu işi oldu bitti deyip kapatamazsınız. Çoğu blog sahibi iç seo tekniklerine dikkat etmediğinden dolayı ziyaretçi kazanamıyor.
Blogumda uyguladığım tüm ayarları bu içeriğe sığdırdım. Şunu garanti ediyorum. Bu içerikte uyguladığınız tüm ayarlarla birlikte kesinlikle organik ziyaretçi sayınızda artış göreceksiniz.
WordPress SEO ile Google’da Üst Sıralara Çıkmak
Şimdi içeriğin asıl can alıcı noktasına geçebiliriz. WordPress seo konusunda bilmediğiniz ve görmediğiniz birçok ayarı bu içerikte göreceğinize eminim.
Ayrıca içerikte kafanıza takılan tüm sorunları aşağıda bulunan yorum alanından belirterek dakikalar içerisinde yanıt alabileceğinizi unutmayın!
1. Doğru Anahtar Kelimeleri Kullanın
Anahtar kelime araştırması seo’nun en önemli unsurlarından biridir. Blog açmak ve para kazanmak istiyorsanız kesinlikle anahtar kelime araştırmasının nasıl yapıldığını öğrenmelisiniz.
Doğru anahtar kelimeleri hedeflemek Google’ın içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır. İnsanların aramasına yanıt olarak içeriğinizin ziyaretçi almasına olanak sağlar.
Makale başına tek bir anahtar kelimeye odaklanın. Bir anahtar kelimeye odaklanmanız konuyu dağıtmadan ne olduğunu daha iyi anlatmanıza yardımcı olacaktır.
En iyi wordpress seo eklentilerinden biri olan Rank Math SEO eklentisi size bir anahtar kelime seçmenizi ve bu anahtar kelimeye göre içeriğinizi nasıl düzenleyeceğinizi gösterir. Çoğu seo eklentisinde bu özellik mevcuttur.
Yoast SEO veya All in One SEO eklentisi de aynı görevi görmektedir.
Sadece anahtar kelime araştırması yapmak yetmiyor. Kullanıcı amacını da iyi anlamak gerekiyor.
Ziyaretçi neyi arıyor? Ne istiyor?
Örneğin; deri ceket satın almak isteyen birisi erkek deri ceket modelleri yazıp arama yapar. Arama sonuçları çıktığında ilk sayfada deri ceket satan mağazaları görebilirsiniz.
İnsanlar satın almak ve deri ceket modellerini incelemek için sayfaları ziyaret ediyor. Ziyaret edilen sayfalarda da insanların aradığı şeye uygun ürünler bulunuyor. Bunun yerine uzun uzun yazılan bir makale Google’da üst sıralara çok zor çıkacaktır.
Çünkü burada arama amacı ürün satın almaktır, bilgi değildir. İşte bu şekilde ziyaretçilerin ne aradığını iyi idrak etmeniz gerekir.
2. Rekabet Oranı Düşük Anahtar Kelimeler Seçin
Rekabet oranı düşük anahtar kelimelere odaklanmak yeni başlayanlar için en iyi seçenektir. Eğer blogunuz daha yeni ve içerik girmek için hazırlanıyorsanız öncelikle düşük rekabet oranına sahip anahtar kelimeleri tercih etmelisiniz.
Peki neden?
Otoriter ve köklü rakipleriniz olacaktır. Onları geçmeniz için tabiri caizse kırk fırın ekmek yemeniz gerekir. Haber sitelerinin yayınladığı tarzda içerikler kesinlikle girmeye çalışmayın.
Bakın hizmet verdiğim birçok kişinin blogunda bu sorunla karşılaşıyorum. Teknoloji blogu açıp webtekno tarzında, haber niteliğinde içerikler eklemek size ziyaretçi kazandırmaz.
Anahtar kelime rekabet oranını görmek için Semrush, Google Anahtar Kelime Planlayıcısı veya Ubersuggest gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.
Anahtar kelime araştırması için Semrush tercih ediyorum. Yukarıda gördüğünüz gibi aranma hacmini, anahtar kelime zorluğunu ve TBM oranlarını görebiliyorum.
Örneğin; internetten para kazanma kelimesinin rekabet oranı %84 olarak çıkıyor. Bu anahtar kelime için Google’da üst sıralara çıkmak zordur.
3. Anahtar Kelimenizi Başlık ve Alt Başlıklarda Kullanın
Belirlediğiniz anahtar kelimeyi başlık ve alt başlıklarda kullanmanız oldukça faydalı olacaktır. Bunu gelişi güzel kullanmaktan ziyade daha dikkat çekici şekilde kullanmalısınız.
Anahtar kelimenizi başlıkta kullanırken mutlaka harekete geçirici ve dikkat çekici kelimeler tercih edin. Günümüzde başlıklarda sayı kullanmak oldukça popüler ve gerçekten sıralamada işe yarıyor.
En İyi 5 WordPress SEO Eklentisi (2024) şeklinde bir başlık gerçekten işinize yaracaktır. Düz başlıklar oluşturmaktan kaçının.
Alt başlıklarınızda (h2, h3, h4) yine anahtar kelimenizi ve varyasyonlarını kullanmayı unutmayın.
4. Mobil Uyumlu Olun
Blogunuz mutlaka tüm cihazlara uyumlu olmalıdır. İphone, Android telefonlardan sitenizi ziyaret eden kullanıcılar aradığını rahatlıkla okuyabilmeli ve anlayabilmelidir. Teknolojik ve yenilikçi kodlama düzenine ayak uydurmalısınız.
Günümüzde zaten mobil uyumsuz wordpress temaları bulunmuyor. Fakat siz yine de temanızın tüm cihazlara uygun olup olmadığını kontrol edin.
5. Öne Çıkan Snippetleri Kullanın
Google’da ilk sayfada ve ilk sırada çıkmak herkesin amacı ve gayesidir. Fakat öne çıkan snippet sıfırıncı nokta demektir. Bu çok önemli ve yararlı bir uygulamadır.
Aşağıda bunun bir örneğini görebilirsiniz:
En iyi filmler kelimesinde 0. noktada çıkan bu site oldukça fazla ziyaretçi kaynağına sahiptir.
Eğer sizde blogunuzda bu şekilde bir çalışma yapmak istiyorsanız Featured Snippets Nedir? Nasıl Yapılır? adlı içeriğimi inceleyin.
6. Resimlerinizi Optimize Edin
Çoğu blog sahibinin dikkat etmediği bir ayrıntıdır. WordPress seo hususunda kendinizi bir adım daha öne çıkarmak istiyorsanız kesinlikle resimlerinizi doğru şekilde sitenize eklemelisiniz.
Tek yapmanız gereken resimlerinize alternatif metin eklemek. Bunu yapmak için resminize tıklayın ve aşağıda gösterildiği gibi alternatif metni belirtin.
WordPress blogunuza bir resim eklediğinizde resimlerinizin alternatif metin, başlık, altyazı, açıklama gibi kısımları muhtemelen boş olacaktır.
Bunları resme uygun bir şekilde doldurmak Google görseller bölümünden daha fazla ziyaretçi kazanmanızı sağlayacaktır.
Ayrıca telifsiz ve özgün resimler kullanmak size çok büyük fayda sağlayacaktır. Telifsiz ve özgün resimler bulmak için Pexels adresini kullanabilirsiniz.
7. URL’nizi Düzenleyin
Kullanıcı dostu kısa bağlantılar kullanın. Uzun ve anlamsız bağlantılar kullanmak sizi rakiplerinizden geriye doğru atacaktır. İçeriğinizi yayınlamadan önce bağlantılarınızı kontrol etmeniz büyük önem arz etmektedir.
URL’nizde asla özel karakterler veya tarih kullanmayın.
8. Hız Optimizasyonu Yapın
Sayfa yükleme hızı bir sıralama faktörüdür; bu, rakiplerinizi geride bırakmak istiyorsanız sayfalarınızın daha hızlı yüklenmesini sağlamanız gerektiği anlamına gelir.
Sayfa yükleme hızı bir sıralama faktörü olmasa bile, okuyucularınıza en iyi kaliteyi sunma konusunda ciddiyseniz, yine de önemlidir.
Sayfa hızınızı optimize etmek için Google Pagespeed Insights’a gitmeniz ve site adresinizi girmeniz gerekir.
Sitenizin masaüstü ve mobil sürümünün hızlı olması hem Google hem de kullanıcı açısından çok önemlidir. İnsanlar geç açılan siteleri hemen kapatıyorlar. Buda sayfada neredeyse 5-10 sn. vakit geçirdiğinin göstergesidir.
Bu sebeple sitenizi hız konusunda mutlaka optimize etmelisiniz. Sitenizi nasıl hızlandıracağınızı bilmiyorsanız WordPress Site Hızlandırma Teknikleri (10 Etkili Yöntem) adlı içeriğimi mutlaka inceleyin.
9. SSL Sertifikası Kurun
Blogunuzu açar açmaz SSL’ye geçmenizi şiddetle tavsiye ederim. SSL’ye geçmek sitenizi HTTP’lerde erişilebilir hale getirecektir. Aslında Google, SSL olmayan siteleri de tercih ediyor.
Sitenizde SSL yüklü değilse , tarayıcınızdaki arama çubuğunun sol tarafında bir Web sitesi güvenli değil uyarısı gösterilir.
10. Google’a Site Haritası Gönderin
Bir site haritası göndermek, Google’ın blogunuzun yapısını anlamasına yardımcı olur ve ayrıca Google’ın tüm sayfalarınızı taramasına yardımcı olur.
Site haritası göndermek sitenizin daha hızlı sıralamaya girmesine yardımcı olabilir.
Sonuç
WordPress SEO rehberimi faydalı bulduğunuzu umuyorum. Şimdi bunları elinizden geldiğince en iyi şekilde uygulamak size kaldı.
Bu ipuçlarını uygulamanın sizi bir gecede ilk sıraya götürmeyeceğini unutmayın. Blogcular için SEO söz konusu olduğunda sabırlı olmalısınız. Yaptığınız her değişikliği kaydettiğinizden ve SEO stratejinizin performansını ölçtüğünüzden emin olun.
SEO’da işler çok değişir, ancak temel bilgilere ayak uydurduğunuz sürece yine de sonuç alabilirsiniz!
Kaçırdığımı düşündüğünüz herhangi bir SEO ipucunuz varsa, aşağıdaki yorumlar bölümünde belirtin.