SEO Nedir? Detay ve Ayrıntılarıyla SEO
SEO nedir? suali belkide her kesimin merak ettiği bir husus haline gelmeye başladı. Çünkü SEO, dijital platformda iş yapan her kesimi kapsıyor ve daha da yaygınlaşmaya başladı. Bu rehberimde ayrıntılarıyla birlikte SEO ne demek? sualine açıklık getirirken SEO nasıl yapılır? gibi çıkmazları da örneklerle açıklıyorum.
Öncelikle SEO kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenmek gerekir. Bunu hemen açıklayayım.
SEO Nedir? SEO Ne Demek?
SEO’nun Türkçe açılımı ”Arama Motoru Optimizasyonu” olarak geçmektedir. SEO aynı zamanda Arama Motoru Optimizasyonu’nun İngilizce karşılığı olan ”Search Engine Optimization” kelimelerinin kısaltılmış biçimidir. SEO, internet sitelerinin Google gibi arama motorlarında üst sıralara gelmesi için yapılan çalışmalar bütünüdür.
Adından anlaşılacağı üzere arama motorları sıralamasında web sitelerinin pozisyonunu değiştirebilmesi ve rakiplerini geçebilmesi için SEO çalışmasının düzgün ve doğru yapılması gerekir. İnternet sitesi sahipleri ve SEO uzmanı olan kişiler tarafından genellikle Google SEO çalışmaları yapılır. SEO Nedir? sorusuna birçok farklı cevap verilebilir. Bunu anlatmanın bir çok farklı yolu vardır.
Örneğin; Google’a SEO yazıp sonuçları listeleyelim.
Birinci sırada, Google’ın kendisi yer alırken diğer sıralarda ise farklı siteler yer alıyor. İşte SEO bu sitelerin üst sıralara çıkabilmesini sağlayan optimizasyon çalışmaları bütünüdür.
Sitenizin Google’da üst sıralara çıkabilmesini sağlamak amacıyla bazı kriterlere dikkat etmeniz gerekir. İç ve dış olarak iki kısma ayrılan bu kriterler oldukça önemlidir.
İç kısımdaki kriterler sitenizin düzgün kodlanmasını, yapısını ve kullanıcı odaklı olup olmadığını içerirken, dış kısımdaki kriterler ise diğer sitelerin sizin sitenizi tavsiye edip etmediğini içerir. Bu sebeple SEO nedir? kelimesini iyi anlamalısınız.
Google Sıralama Faktörleri
Google’ın sıralama faktörlerinden başlıcaları aşağıdaki listedeki gibidir;
- Telif hakkı ihlallleri.
- Zayıf içerik.
- Yinelenen içerikler.
- Otomatik üretilmiş içerikler.
- Yavaş web sitesi.
- Kırık iç bağlantılar.
- Cezalı sitelere verilen bğalantılar.
- Çok fazla dış bağlantı.
- Düşük alanadı itibarı.
- Çok fazla reklam (kullanıcı deneyimini düşürdüğü için).
- Doorway veya Gateway sayfalarının kullanımı.
- URL’lerin uzun olması ve anahtar kelimelerin URL’ler içerisinde birden fazla kullanılması, spam olarak algılanabiliyor.
- Arka plan renginin ön kısımdaki içeriğin rengiyle aynı renkte olması bir gizleme cezası sebebidir.
- Tek bir piksele saklanan bağlantılar bir gizleme cezası sebebidir.
- Boş bağlantı anchor’ları bir gizleme cezası sebebidir.
- Frame’ler ve iframe’lerin kullanımı tarama zorluğu yarattığı için olumsuz bir faktördür.
- Meta veya JavaScript yönlendirmeleri.
- JavaScript içerisinde metin kullanımı.
- Arama sonuç sayfası gibi dinamik içeriğe sahip sayfaların indekslemeye açık olması.
- Site içi mimariniz kullanılarak bulunması zor veya imkansız olan sayfalar.
- Bir sayfadaki 4XX/5XX HTTP durum kodları
Bu faktörlerden esinlenerek sitenizi SEO uyumlu hale getirmeniz gerekir.
SEO Nasıl Yapılır?
SEO çalışması yapmak bu işlerle uğraşan her kesim tarafından merak edilir. Uygulanması gereken çok fazla SEO teknikleri vardır. Fakat bunları doğru ve orantılı bir şekilde uygulamak gerekir.
İleri düzeyde profesyonel bir çalışma yapabilmek için SEO eğitimi almakta fayda vardır. Eğer bu işle ilgili hiç bir bilginiz yoksa SEO uzmanı olan kişilerden yardım almakta fayda vardır.
Ben bu işlerle uğraşamam o kadar vaktim yok bana SEO çalışması lazım diyebilirsiniz. Bunun içinse SEO hizmeti veren firmalar veya kişilerle iletişim kurulmalıdır.
SEO’nun iki çeşidi vardır. İç SEO ve Dış SEO olarak ikiye ayrılır.
İç SEO Nedir?
İç SEO çalışması bir internet sitesinin kodlama, içerik, resim, dizayn, düzen gibi unsurlarından oluşur.
İç SEO çalışması yaparken tüm bu sıraladığım maddeler dikkate alınır. Sitenize eklediğiniz yazının ve içeriklerin faktörü burada en önemli husustur.
WordPress kullanan blogcular genellikle iç SEO yapabilmek için SEO eklentilerinden destek alırlar. Bu eklentiler bir web sitesinin iç SEO unsurlarını doğru bir şekilde yapılandırabilmek için yol göstericidir.
Ben blogumda Rank Math SEO eklentisini kullanıyorum. Bu eklenti bana iç SEO ayarlarını doğru bir şekilde optimize edebilmem için yardımcı olup nerede hata yaptığıma dair bilgilendirmeler yapıyor.
Bu eklenti ile birlikte resimlerimi optimize edebiliyorum, linkleri doğru bir şekilde kullanabiliyorum, title ve meta açıklamalarını doğru bir şekilde ayarlayabiliyorum.
Bunlarla sınırlı kalmamakla birlikte bloguma yazı yazarken bana yazıyı nasıl yazmam gerektiğine dair uyarılarda bulunuyor.
SEO içerik oluşturmak isteyenler için Rank Math oldukça gelişmiş ve yararlı bir eklentidir.
Ben SEO nedir? yazısını yazarken Rank Math eklentisi bana neyi yanlış neyi doğru yaptığımı tek tek gösterip puan veriyor. Yukarıdaki resimde okla gösterdiğim turuncu alanda ki rakamlar makalenin SEO skorunu ifade ediyor.
Content is 404 words long. yazan kısımda ise yazımın 404 kelimeden oluştuğunu ifade edip 600 kelimenin üstünde olması gerekir şeklinde uyarı veriyor.
Tabi iç SEO optimizasyonu bununla sınırlı değil. Peki diğer kriterler neler?
- Sitenizin mobil uyumlu olması
- Hızlı açılması
- H1, H2, H3, H4, H5, H6 gibi başlık etiketlerini kullanması
- Resimlerin alt etiketinin bulunması
- Linklerin title, dış linklerin ise nofollow ve title etiketini içermesi
- Düzenli ve SEO içerik girilmesi
- Benzersiz başlık ve title kullanılması
- SSL sertifikası kullanılması
- Anahtar kelime yoğunluğu
- Anahtar kelimelerin biçim etiketleriyle vurgulanması
- Sayfaların url yapısı
- Hataları giderme
gibi faktörler bulunur. Listeyi daha da uzatabilirim. Çünkü SEO nedir? sualine verilecek çok cevap vardır.
Siteniz kurumsal veya farklı bir sektörü alakadar ediyor olabilir. Burada önemli olan arama motorları için optimizasyon yapılmasından ziyade ziyaretçi odaklı çalışmalar yapmaktır.
Google’ın sunduğu tüm algoritma değişiklikleri yani SEO kriterleri zaten sizi ziyaretçiye daha iyi bir içerik sunmaya zorluyor.
Alışveriş yapmak isteyen bir kişi arama yapıp bir siteye girdiğinde karşısına ürünlerden ziyade farklı bir içerik çıktığında o siteden hızlıca çıkış yapacaktır.
Buda o sitenin Google gözünde değer kaybetmesine sebebiyet verir. Alışveriş siteniz varsa uzunca makaleler yazmak size fayda sağlamaz. İnsanlar sitenizi ürün satın almak bir aksiyon gerçekleştirmek için ziyaret ederler.
İç SEO optimizasyonu yaparken kriterlere fazla takılıp ziyaretçinin kaçmasını sağlayacak işlemlerden kaçınılmalıdır.
İçerik ve sitenizin düzenini oluştururken anahtar kelime araştırması yapmak oldukça önemlidir.
# İlginizi Çekebilir: Breadcrumbs Nedir ve SEO İçin Neden Önemlidir?
Anahtar kelime analizi yapmak hakkında yazacağınız kelimenin insanlar tarafından aranıp aranmadığını, rekabetini ve diğer unsurları görmenizi sağlar.
İnsanların aramadığı bir konuda yazmak size fayda sağlamaz. Boşa kürek çekmiş olursunuz. Bu sebeple anahtar kelime araştırması yapmak oldukça önemlidir.
Anahtar kelime araştırması yapabileceğiniz SEO araçları:
Dış SEO Nedir?
Dış SEO internet sitenizin linkinin farklı sitelerde paylaşılması önerilmesi ile mümkündür. Mesela ben SEO nedir? adlı bu makaleyi yayınladım. Bu makale çok faydalı bulundu ve kullanıcı tarafından farklı bir sitede paylaşıldı diyelim.
İşte bu dış SEO çalışmasıdır. Popüler sitelerde sitenizin linki veya farklı bir makalenizin linki paylaşıldığında bu size fayda sağlayacaktır. Dış SEO’da yapılan en büyük hatalardan biride her siteden medet ummaktır. Bu büyük bir yanlıştır.
Yukarıda ifade ettiğim gibi popüler ve otoriter sitelerde sitenizin linkinin veya adının geçmesi oldukça elzemdir.
Bu tür çalışmalara backlink adı verilir.
Organik SEO dediğimiz olay tam olarak ziyaretçinin kendi isteğiyle sitenizi gerek sosyal medya hesaplarında, gerekse diğer sitelerde tavsiye etmesidir.
Eğer sitenizi üst sıralara taşımak istiyorsanız otoriter ve kaliteli sitelerden backlink hizmeti almalısınız.
Bunun kilit noktası ise tanıtım yazısından geçmektedir.
Sitenizi veya herhangi bir içeriğinizi anlatan kaliteli ve sizin sitenizi tavsiye eden 3 adet link çıkışının bulunduğu makalelerin farklı platformlarda yayınlanmasına tanıtım yazısı denilir.
Backlink almanın en güzel yoludur.
En Kritik 10 SEO Başarı Faktörü
Cyrus Shepard’a göre en kritik 10 SEO başarı faktörü:
- Anahtar kelime odaklılık
- Güncel içerik
- Benzersiz içerik
- Kullanıcı beklentisini karşılama
- Uzmanlık, otorite ve güven
- Arama motorları tarafından İndekslenebilir ve erişilebilir olma
- Hız
- Farklı cihazlar / platformlar için inşa etme
- Yüksek # tıklaması kazanma
- Kaliteli backlinler
SEO Hakkında S.S.S
SEO ile ilgili olarak sıkça sorulan soruları bir araya getirdim. Ben SEO Nedir? sualinin yanında bir çok suale cevap verdim. İncelemenizde fayda vardır.
SEO Uzmanı Ne Demek?
Kurumsal SEO Nedir?
SEO Uzmanı Ne Kadar Kazanır?
SEO Uzmanı Ne İş Yapar?
SEO Editörü Nedir?
SEO Neden Gereklidir?
SEM Nedir?
SEM Neden Önemlidir?
SEO Çalışması Nedir?
SEO Eğitimi Nedir?
SEO Hizmeti Nedir?
Black Hat SEO Nedir?
SEO Danışmanlığı Nedir?
SEO İçerik Nedir?
White Hat SEO Nedir?
Organik SEO Nedir?
On Page SEO Nedir?
Off Page SEO Nedir?
Sonuç
SEO, oldukça kapsamlı bir kavramdır ve en önemli kavram kullanıcı dostu olabilmekten geçer. Bir sürü teknik çalışma bulunabilir. Bu teknik çalışmalar yerine getirilirken ziyaretçinin ne istediği ve istediğini alabilmesini sağlamak çok önemlidir. SEO nedir? sualine çok kapsamlı yanıtlar verilebilir.
SEO ile ilgili sormak istediklerinizi yorum alanından yazabilirsiniz. Size cevap vermekten mutlu olacağımı bilmenizi isterim.
WordPress site hızlandırma, wordpress kurulum ve gereken ayarların yapılması, seo hizmetleri, site kurulumu ve site adı (alan adı-domain) satın alma işlemleri ve benzeri hizmetlerim için bana iletişim menüsünden ulaşabilirsiniz.