Basit İnovasyon Örnekleri Listesi
Ürün İnovasyon örnekleri ile hayat kolaylaşabiliyor. Evde yapılabilecek inovasyon örneklerinden, pazarlama inavasyon örneklerine kadar bu rehberimde bir çok örneği inceleyebileceksiniz. Türkiye’de inovasyon örneği olarak bir çok ürün bulunuyor.
İnovasyon ile birlikte e-ticaret sektörüne giriş yapmakta mümkün. Bu yazıda ürün inavasyon örnekleri bulacaksınız.
Bu içerikte 8. sınıf teknoloji tasarım pazarlama inovasyon örnekleri konusu ile ilgilide ilginç tasarımlara şahitlik etmeniz mümkün. Bu çalışmalar var olan bir ürün ya da hizmet için yapılabildiği gibi, yeni çıkan ürünlerin geliştirilmesinde de kullanılıyor. İnovasyona iş dünyasının gelişme ve büyüme dönemlerinde önem verdiği bir gerçek.
Yaratıcı inovasyon örnekleri, iş kurmak veya işini geliştirmek isteyenlerin ufkunu genişletiyor. Dünyadaki trendleri takip edebilmek ve yeni fikirler geliştirebilmek için bu örnekleri incelemek büyük önem taşıyor. Gelin, birlikte en yeni inovasyon örneklerine göz atalım.
Ürün İnovasyon Örnekleri
1. Bank
Dışarıda duran banklara özellikle kış ve ilkbahar gibi yağışlı mevsimlerde oturma şansınız yok. Bu konuda harika bir inovasyon örneği görülebilir. Bankların köşesine iliştirilen kollar sayesinde banklardaki oturmalık alan döndürülebiliyor ve böylece kuru tarafı çevirip dilediğiniz gibi oturabilirsiniz. Bu husustan inovasyon örnekleri arasında yer alıyor.
2. Priz
Akıllı telefonların yayılması ile birlikte sizde priz köşelerinde heba mı olmaya başladınız. Artık yatağınızda dilediğiniz gibi dönerken cep telefonunuz şarj almaya devam edecek. Yada ayaklarınızı ısıtan sobayı dilediğiniz her köşeye çekebileceksiniz. Uzatma kablolu prizler henüz tam anlamıyla raflardaki yerini almadı, ancak 5 metrelik olanlarının fiyatı ortalama 120 lira. Bu husustan inovasyon örnekleri arasında yer alıyor.
3. USB Priz
Akıllı cep telefonlarının şarj ucundaki parçayı taşımak genellikle zahmetli ve sıkıntılı oluyor. Çünkü bu parçayı cebinize koyma şansınız pek olmuyor. Bu sorun için artık USB girişli prizler var! Yalnız fiyatı biraz pahalı. Henüz Türkiye’de satılmayan bu ürünlerin ABD’deki fiyatı 23 dolar. Yani 60 lira civarında. Bu husustan inovasyon örnekleri arasında yer alıyor.
4. Fırça
Saçlarımızı tararken mutlaka saç fırçasında kılların kaldığını fark eder ve bunları temizlemek için dakikalarca uğraşırız. Bu basit ürün ise bu sorunu birkaç saniyede hallediyor. Fırçanın altındaki kısmı çekin ve tertemiz fırçanız hazır. Bu husustan inovasyon örnekleri arasında yer alıyor.
5. Tercüman
No more Woof firması, hayvanların düşüncelerini, insanların diline çeviren ilk tercüme makinesini geliştiren firma olarak biliniyor. Hala, geliştirme aşamasında olmasına rağmen firma, fonlama için gereken finansal desteğe ulaşmış bulunuyor. Kulaklıktan ibaret olan alette, EEG kaydedici, küçük bir Raspberry Pi bilgisayar ve hoparlör bulunuyor. Bu cihazların birleşiminden oluşan alet, köpeklerin beynindeki ‘iyonik akım debisini’ okuyarak İngilizceye tercüme ediyor.
Tasarımcılara göre, daha az pahalı olan bir modelde üç düşünceyi okuyabilirsiniz. Bunlar açlık, yorgunluk ve merak. Daha pahalı olan model, size geniş yelpazede iletişim imkanı sağlayacaktır. Halihazırda yalnızca İngilizce’ye tercüme yapabilen ilginç inovasyon, İspanyolca, Fransızca ve Mandarin dillerinde geliştirilmeye devam ediyor.
6. Kendini Temizleyen Tişört
The Silic, hidrofobik (su geçirmez) tşört, herhangi bir sıvıyı geri püskürtme özelliğine sahipken, rahat ve stil sahibi olmanızı da sağlıyor. Ayrıca inovasyon harikası olan ürün kanserojen madde içermiyor.Halihazırda, hala finansal anlamda kendine yetmeye çabalayan firma, fon aramaya devam ediyor. Silic, NeverWet ve Ultra Ever Dry ürünlerinden ilham alınarak, 20 yaşında genç bir tasarımcı olan Aamir Patel tarafından geliştirildi.
Sıvı ve kumaş arasında mikroskobik bir hava tabakasına form veren, silica denilen milyonlarca çakmaktaşı elementinden meydana getirildi. Bu sayede, su bazlı maddeler kıyafet tarafından emilmek yerine üzerinden akıp gidiyor. Güzel bir inovasyon örneği olan tişört ayrıca yıkanabiliyor ve 30 derecede hala hidrofobik özelliklerini koruyabiliyor. Bu husustan inovasyon örnekleri arasında yer alıyor.
7. DelFly Flapping
Helikopter böceğinden esinlenen araştırmacılar, dünyanın ilk kanat çırpan, akıllı mikro hava aracı ultra hafif DelFly Explorer’ ı geliştirdiler. DelFly’daki anahtar teknoloji, aracın yörüngesini düzenlemesini ve alışık olmadığı çevrede otomatik olarak seyir izlemesini sağlayan hafif steryovizyon kamera ve işlemciye sahip olması.
20 gramlık bu küçük araç, ayrıca özerk olarak kalkış yapabiliyor ve 1 gramlık, işlemci, parametre, hız ölçer ve cayronun bulunduğu oto-pilottan yardım alarak yüksekliğini ayarlayabiliyor. Akıllı mikro helikopter teknolojik inovasyonlar için harika bir örnek. Bu husustan inovasyon örnekleri arasında yer alıyor.
8. Kablosuz Şarj
The iQi Mobile, birçok iPnone’un yazılımsal kasasına yerleştirdikleri cihazla, kullanıcıların kablosuz olarak ve çok para harcamaya gerek kalmadan telefonlarını şarj edebilmelerine imkan veriyor.
Halihazırda, geliştirdiği bu sistemle firma ihtiyacı olan fona ulaşmış bulunuyor. Kredi kartı boyutlarına sahip olan iQi Mobile, bir alıcı gibi işlev görüyor ve esnek bir fiş sayesinde standart cihaz kasasına kolayca eklenebiliyor. Bir kere yüklendiğinde cihaz, herhangi bir iQi uyumlu pad ile, USB bağlantısına göre daha hızlı olarak şarj edebiliyor. Bu husustan inovasyon örnekleri arasında yer alıyor.
9. Valkyrie Kurtarıcı Robot
Valkyrie, robot teknolojisinin ulaştığı son noktayı bize gösteren bir inovasyon. Nasa’nın yeni robotu Valkyrie, kurtarıcı bir robot geliştirmenin bir paçası olarak ortaya çıktı ve çok hoş prezantabl bir görüntüsü de var.
Uluslararası uzunluk ölçüsü birimlerine göre 6 ayak uzunluğunda ve 275 pound ağırlığında olan bu robotta bir dizi kamera, sonar ve vücudunun birçok yerinde sensorlardan oluşan bir ağ var ki bu da etrafındaki nesnelere çarpmasını engelliyor. Robot harika bir hareket kabiliyetine sahip, ve 3 parmaklı elleri hassas nesneleri insanlar gibi tutmasını sağlıyor.
The Valkyrie, ayrıca uluslararası arenada görücüye çıkacağı için de arkadaş canlısı görüntüye sahip ve yaklaşılabilir. Yumuşak, katlanılabilir, harici kumaştan yapılmış köpükten zırhtan oluşuyor. Size yaklaşmasından dolayı rahatsızlık duymayacağınız bir robot bu. Bu husustan inovasyon örnekleri arasında yer alıyor.
10. NeuroOn Uyku Maskesi
En yaratıcı iş fikirlerinden biri olan NeuroOn uyku maskesi, geleneksel maskeleri farklı bir yönde yeniden piyasaya sunuyor. Kullanıcının çok safhalı uyku modelini, yatakta daha az geçirilen vakit ile daha etkili bir uyku avantajına çeviriyor. Çok safhalı uyku modeli, gün içinde kısa uyku periyotlarıyla uzun süreli uykudan alınan faydalara sahip olmayı sağlıyor.
NeuroOn uyku maskesi, beyin dalgaları, kas gerilimi ve göz hareketleri gibi biyolojik sinyalleri görüntülüyor ve sonrasında bu sinyalleri Low Energy Bluetooth ile akıllı telefondaki uygulamaya gönderiyor. Toplu bilgileri kullanarak NeuroOn, dinlenme hissi ve enerji kazanmış olarak, kişiyi en son REM uyku safhasından uyandırıyor.
Toplanan bilgi, kullanıcılar için en iyi uyku stilinin ne olduğunu anlamalarını sağlayarak onları kendi uyku alışkanlıklarına dair eğitiyor da. Bu özellikleriyle, NeuroOn inovasyonu, ürünün geliştirilmesi için gerekli finansal hedefe ulaşmış bulunuyor. Bu husustan inovasyon örnekleri arasında yer alıyor.
11. K5 Robotlu Güvenlik Alarmı
Güvenlik için geliştirilen inovasyon harikası bu robot, belirlenen bir güzergahtaki hareketi görüntülerken, eğer şüpheli bir durum tespit ederse çıkardığı sesle tepki veriyor.
Knightscope tarafından geliştirilen güvenlik robotu, özel olarak ‘emir veren ancak arkadaş canlısı bir görünüme sahip’ şekilde tasarlandı. Birimler, kızılötesi, 360 derece kamera, radar ve yüksek kalite mikrofonların olduğu bir dizi sensor içeriyor.
Robot, belirlenen bölgede gezinirken bilgileri topluyor ve yasa uygulayıcıları tarafından gerçek zamanlı olarak erişimin sağlandığı bilgi merkezine gönderiyor. Böylece memurlar olay yerine daha fazla bilgiyle ve doğal olarak hazırlıklı geliyorlar. Bu husustan inovasyon örnekleri arasında yer alıyor.
12. Copenhagen Wheel
Bağımsız bir aksam olan Copenhagen Wheel, elektrik gücü elde etmek için bisikletin arka tekerleklerine yerleştirilebilir, üstelik halihazırda tüketicilerin kolay erişebileceği şekilde piyasada.
MIT’den bir takımın tasarladığı ve Mayor of Copenhagen’ın sponsor olduğu tekerleğin lansmanı, ilk olarak 2009’da COP15 İklim Değişikliği Konferansında yapıldı. Bütünleşik elektronik sistem, sürücünün ne kadar sert şekilde pedala bastığını algılıyor ve motoru tetikliyor.
Elbette yine akıllı telefonlardaki uygulamaları kullanarak, sürücü parkuru izlemenin yanında ne kadar yardıma ihtiyacı olduğunu da programlayabiliyor. Güvenlik tedbiri olarak eklenen özellik ise kullanıcının telefonu Bluetooth bölgesi dışına çıktığında tekerlek kendini otomatik olarak kilitlemesi. Tekerlek Superpedestrian tarafından üretildi ve ürün ön sipariş için hazır durumda. Bu husustan inovasyon örnekleri arasında yer alıyor.
13. Akıllı Cüzdan
Volterman adlı bu sıra dışı cüzdan, içerisinde pek çok teknolojiyi barındırıyor. Cüzdanda unutkanlığa ve hırsızlığa karşı önlemler yer alıyor. Global GPS özelliği ile cüzdanı unuttuğunuz zaman anında yerini belirleyebiliyorsunuz. Akıllı telefonlarla da entegre olan cüzdan, kablosuz şarjı da destekliyor. Bu husustan inovasyon örnekleri arasında yer alıyor.
14. Elektrik Üreten Güneş Panjurları
Yeni geliştirilen bu fikir, güneşten koruyan panjurlar sayesinde elektrik üretiyor. Girişimci Yevgen Erik tarafından üretilen bu panjurlar, küçük bir ofisin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Bu husustan inovasyon örnekleri arasında yer alıyor.
15. Havaalanı Konseptli Restoran
Sadece 5-10 dakikada ne istersen alabileceğin harika havaalanı konseptli, restoran kesinlikle dikkat çekici. Bu restoran Londra’da gayet popüler oldu ve son 2 yılda iş hacmini 14 kat artırmayı başardı.
İnovasyon Nedir?
Ekip işidir. İnovasyon yapabilmek için genelde birden fazla insanın bir araya gelmesi ve aynı amaç için çaba sarf etmesi gerekir. Tek başınıza sonuç alamayacağınız birçok süreci, ekip çalışması ile daha kolay çözebilirsiniz. İnovatif ürün ve hizmetleri incelediğinizde arkasında odaklanmış ekipler görüyorsunuz.
Cesaret ister. Konfor alanı gelişimin önündeki en önemli engellerden biridir. İnovasyon yapabilmek, sürüden ayrılmak, farklı düşünebilmek ile mümkündür. Fakat bu sizi bazı risklerle de baş başa bırakır. Cesaret etmez, sınırların dışına çıkmazsanız, sonuç almanız, fark yaratmanız mümkün olmaz.
Vazgeçebilmenizi de içerir. Steve Jobs” Bizim başarılı olmamızı sağlayan, 1000 tane iyi fikre hayır diyebilmemizdir.” diyor. İnovasyon yapabilmek için, akla yatan, iyi fikirlere de hayır demeniz gerekebilir. İnovasyon yapabilmek için, ortalama fikirlerden fazlasına ihtiyaç vardır. Ortalama fikirlerden vazgeçemezseniz, daha iyilerini bulamazsınız. Vazgeçebilme becerisine sahip olmayan şirketler, sıradan ve etkisiz işlere mahkum oluyorlar.
İnovasyon yapabilmek için çoğu zaman uzun süre disiplinli bir faaliyet yürütme gerekmeniz gerekir Disiplinli olmaz ve gerekli odaklanmayı sağlamazsanız, kısa vadede sonuç alacak gibi görünürken, uzun vadede kaybeden olursunuz.
İnovasyon için tutarlı olmanız gerekir. Yaratıcılık ile marjinallik arasında hassas bir çizgi vardır. Yaratıcı olup, inovatif bir fikri hayata geçirmeniz için, fikrinizi inşa ettiğiniz bir zemine ihtiyaç vardır. Bunu yapabilmek için tutarlı olmanız, fikirlerinizi sürekli test etmeniz gerekir. Ayakları yere basmayan fikirler, tutarlı bir bütünlüğe sahip olmayan konseptler, başarısızlığa mahkum olurlar.
İnovasyon, sadelik ister. İnovasyon yapabilmek için gereksiz detaylardan uzaklaşabilmeniz gerekir. İnovasyon, basitlik değil sadeliktir. Gereksiz tüm detaylardan arınmak, anlamlı her şeyi içermekle mümkündür.
İnovasyon Çeşitleri Nelerdir?
1. Ürün inovasyonu: Ürün inovasyonuna en güzel örneklerden biri, İphonedur. Apple, İphone ile ürün inovasyonu gerçekleştirmiş ve rakiplere fark atarak dünyanın en başarılı şirketlerinden biri haline gelmiştir
İphone, telefondan ötesidir. Jobs, İphone lansmanında ‘telefonu yeniden icat ettik’ sözünü kullanmıştır. İphone , akıllı telefon kavramını ortaya çıkarmıştır. Dokunmaktik ekranı, kullanıcı kolaylığı, uygulama servisleri ile müşterisinin beklentilerinin ötesine geçmiştir. İnternet kullanımını kolaylaştırmış, dünyanın değişmesine katkı sağlamıştır. Apple’ın reklamcısı Ken Seagal İphone için ” İphone bir telefon değildir, telefon özelliği olan bir bilgisayardır” diyor.
Apple, İphone’u 2007’de piyasa sürmüştür. 2006 Telefon piyasasının hakimi %36 pazar payı ile Nokia idi. İphone inovatif bir ürünle, oyunun kurallarını değiştirdiğinde, Nokia, bir kaybedene dönüştü. Ve pazardan silindi. Daha ilginci, Apple, Nokia’nın rakipleri arasında görünmüyordu. Rakip olarak görünmeyen bir şirketin, sektörün dinamiklerini değiştirmesi ancak inovasyonla mümkündür.
2. Pazarlama inovasyonu: Pazarlama inovasyonu için Starbucks, önemli bir örnektir. Starbucks Ceo su Howard Schultz” Amacımız, insanların ev ve işlerinden sonra 3. Noktası olmak” diyor. Starbucks, kendinini kahve satan bir yer olarak sunmuyor.
Mesela, Starbucks duvarlarında, “Starbucks paylaşım gezegenidir. Siz ve Starbucks, kahveden fazlasıdır. “ yazar. Çünkü Starbucks’taki tüm süreçler, başarıyla kurgulanmış pazarlama harikalarıdır.
Baristalar, kahve yapanları daha değerli ve uzman haline getirmiş. İnsanların kahve yapım sürecine ilgisini arttırmış, kahve sunumunu standardın dışına çıkarmıştır.
Ayrıca logosu da oldukça ilgi çekicidir. Hikayesini aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.
Bardağınızın üstüne adınızın yazılması, kişiselleştirme ve müşteriyi özel hissettirmeye ait, önemli bir ritüeldir. Rahat koltuklar, fondaki müzikler, duvarlardaki görsellerin hepsi, bir kültürün parçasıdır. Ve özünde Starbucks’ı rakiplerinden ayıran, onu farklı bir yere koymanızı sağlayan pazarlama unsurlarıdır. Pazarlama inovasyonu yaparak, markayı farklı bir yere taşımıştır.
3. Deneyim inovasyonu: Deneyim inovasyonu için ilk örneğimiz, Disney olacak. Disney, çocukların deneyim yaşamaları için Disneylandlar inşa etmiştir. Bu yapı baştan aşağıya çocuklara deneyim yaşatmak üzerinedir. Her yıl milyonlarca insan ziyaret eder, keyifli vakit geçirirler. İnsanlara sunulan, Disneyland deneyimidir. Standardın ötesine geçerek, ciddi fark yaratmıştır.
Netflix, deneyim inovasyonu için başarılı örneklerden biridir. Netflix, üyelik sistemi ile çalışır. Belirli bir aylık ücret ödeyerek, filmler, diziler, belgeseller izleyebilirsiniz. Netflix, 50 milyar doların üstünde bir değere sahip, 150 milyondan fazla üyeye sahip bir şirkettir.
Özünde, insanların televizyon izleme deneyimini değiştirmiştir. Televizyon izliyorum sözü, yerini Netflix izliyoruma bırakmaktadır. Her yıl 10 milyardan fazla parayı kendi içerikleri için harcayan Netflix, sadece televizyon değil sinema endüstrisini de değiştiren önemli bir inovasyon örneğidir.
Netflix yaptığı inovasyon sayesinde en yakın rakibi Blockbuster’ı geçmeyi başarmıştır. Blockbuster iflas ederken, Netflix yıllık yaklaşık 16 milyar dolarlık bir gelire ulaşarak önemli bir başarıya imza atmıştır.
4. İş modeli inovasyonu: Uber, iş modeli inovasyonu için ilginç bir örnektir. Bir uygulama sayesinde, insanları ulaşım hizmeti veren bir yapıya dönüştürmüştür. Standart kalıpları yıkarak, taksicileri ve ulaşım sektörünü önemli ölçüde etkilemiştir.
Uber, standart ulaşım sistemine yenilik getirmiştir. Aradan aracıları çıkarmış ve insanların hayatını kolaylaştıran bir yenilik sunmuştur. Mesela New york da Uber ‘den sonra taksi plaka ücretleri %50 ye yakın bir düşüş göstermiştir. Taksicilerin tekeli yıkılmaya başlanmıştır.
Uber, ulaşım için kendi araçlarını kullanmaz. Başkalarının araçlarının, ihtiyacı olan insanlara ulaşmasını sağlar. Ve yarattığı katma değer ile iş modeline yeni bir soluk getirir.
Uber’in kuruluş yılı 2009’dur. Fakat Google’daki arama hacminden de görebileceğimiz gibi özellikle 2015 yılından itibaren güçlü bir ivmeye ulaşmıştır. Birçok ülkede ulaşım sektörüyle ilgili ciddi değişimler sağlamıştır.
Airbnb, otellerin karşısındaki en önemli alternatiflerden biridir. İnsanların uygulama üzerinden başka insanlara evlerini kiralama imkanı sunar. Bu şekilde otel fiyatına veya daha azına farklı bir deneyim imkanı sağlar.
Airbnb, oda satmaz, konaklama hizmeti sunmaz. İhtiyacı karşılar, insanların sorunlarını çözerek fark yaratır. İş modelinde klasiğin dışına çıkar. Mekan ve zamandan uzaklaşarak, sektöre yeni bir dinamik getirmiştir.
Amazon, iş modeli inovasyonuna verilebilecek en önemli örneklerden biridir. Günümüz dünyasını şekillendiren en önemli şirketlerden biridir. Ticaretin yapısını değiştirmiş, ticaretin önüne 3 harfini getirerek e-ticaret kavramını ortaya çıkarmıştır. Özellikle Amerika’da perakende sektörünün sonunu getireceği söylenmektedir. 7/24 alışveriş imkanı sağlaması, zaman ve mekan kavramını ortadan kaldırmasıyla Amazon, alışverişe başka bir boyut getirmiştir.
5. Hizmet inovasyonu: Yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş hizmetlerin sunumunda yeni teknolojilerin kullanımı; hizmet, dağıtım veya sunum sisteminde farklılıkların yapıldığı inovasyon türü hizmet inovasyonudur. Hizmet inovasyonuna internet üzerinden yemek satışı yapan yemeksepeti sitesi örnek olarak gösterilebilir.
İnovasyon Neden Önemlidir?
Oyunun şeklini değiştirir. Markalar aynı şeyleri yaparak, farklı sonuçlar alamazlar. Burada inovasyon devreye girer. Oyunun şeklini değiştirir. Bazen birçok oyuncunun saf dışı kalmasını sağlar. İnovatif ürün veya hizmet geliştiren şirketler, önemli bir güç elde ederler. Hakimiyetleri artar.
Karlılığı arttırır. İnovasyon nedir? İnovasyonun özünde katma değer yaratmak vardır. Katma değer üretebilen şirketler rakiplerine göre daha vantajlı hale gelirler. İnsanlar inovatif ürünlere daha fazla parayı daha kolay öderler. O ürünün bunu hak ettiğine inanırlar. Bu durum şirketin, inovatif olmayan rakiplerine oranla daha fazla kazanmasını sağlar. Şirketin kar miktarını arttırır.
İnovasyonun karlılığa etkisi konusunda Apple önemli bir örnektir. 2018 yılında net gelirinin 60 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. 2005 net geliri ise 1.33 milyar dolar olarak görünüyor. Apple’ın karının artmasında iPhone’un önemli bir belirleyici olmuştur. 2007 yılında piyasa sürülen İphone 2010’dan itibaren ciddi satış rakamlarına ulaşmıştır. Ve bu durum karlılığı etkilemiştir.
# İlginizi Çekebilir: En İyi DNS Adresleri
Verimliliği arttırır. İnovasyon yapıp, değer ürettiğinizde daha az çabayla daha fazla sonuç üretirsiniz. Zaten insanlar size bunun için para öderler. İnovasyon nedir? İnovasyonun temelinde ‘kolaylaştırma’ vardır. Bu kolaylaştırma etkisi için şirketinizin verimliliğine pozitif katkı sağlar.
Saygınlık kazandırır. Bir şirket inovatif bir çalışma yaptığında rakiplerinin önüne geçen bir hamle yapmış olur. Bu onun yaratıcı ve yenilikçi olduğunu gösteren önemli bir göstergedir. Bu durum bu şirketin başka insanlarca benimsenmesini kolaylaştırır. İnsanların o şirkete duyduğu saygı artar.
Sonuç
İnovasyon örneklerini listeledim. Bu konuda görüş ve önerilerinizi aşağıda bulunan yorum alanından belirtebilirsiniz.