Geleceğin Meslekleri Nelerdir? Asla Yok Olmayacak Meslekler

Geleceğin Meslekleri Nelerdir? Asla Yok Olmayacak Meslekler
Gönderi Tarihi: 05.02.2024

Geleceğin meslekleri listesinden kendinize uygun olanı seçip eğitim hayatınızı buna göre şekillendirebilirsiniz. Türkiye’de geleceğin meslekleri dijital dünyanın gelişmesiyle doğru orantılı olarak farklılaşıyor.

Üniversite eğitiminizi tamamladıktan sonra hemen iş bulmak ve firmalardan teklif almak istiyorsanız kesinlikle seçilebilecek mesleklere yönelmeniz gerekir.

2020, 2024, 2030 yıllarına hitap eden önü açık, en iyi geleceğin mesleklerini kesinlikle incelemeniz gerekir. Geleceğin popüler mesleklerini bilmek; daha doğru bir kariyer planlamanıza ve daha çok mesleki güven duymanıza yarayacaktır. Geçmişe baktığımızda, bazı mesleklerin kaybolduğunu ve yerlerine yeni mesleklerin ortaya çıktığını görürüz.

Sayısal, sözel ve eşit ağırlık alanlarında en popüler, trend olabilecek meslekleri sizler için araştırdım. Ayrıca yurtdışında geleceğin meslekleri ile ilgili ilginç bilgilere ulaşabileceksiniz. Haydi bakalım, önü açık meslekler nelermiş görelim 🙂

Geleceğin Meslekleri Listesi

1. Uzay Turizm Rehberi

uzay turizmi gelecegin meslekleri
uzay turizmi gelecegin meslekleri

Uzay uzunca bir süredir tüm insanlığın merak ettiği ve gündeminde olan bir konu. Bundan sonra da uzayı keşfetmek adına daha büyük adımlar atılacak. Uzayda yaşam fikri hepimizi heyecanlandırsa da uzayda bir turizm rehberi abartılı geliyor olabilir ama Uzay Turizm Rehberliği geleceğin mesleklerinden biri.

2. Robotik veya Holografik Avatar Tasarımcısı

robotik avatar tasarimcisi gelecegin meslekleri

Zamanlarının çoğunu sanal dünyalarda geçiren insanlar, gerçek dünyada biraz hayal kırıklığına uğrayabilirler. VR kıyafetlerini giymek zorunda kalmadan sanal arkadaşlarıyla veya önemli diğerleriyle etkileşim kurmak isteyebilirler. Böylece, teknoloji sonunda bu sanal arkadaşların robotik bedenlerde veya 3B hologramlarda gerçek yaşam avatarları haline gelmesine izin verebilir.

Gerçek dünyada, etten kanlı insanlar kadar yaygınlaşabilirler. Ancak hayvanlar ve garip uzaylı benzeri yaratıklar da dahil olmak üzere birçok farklı form alacaklardır. Yaşadıkları sanal dünyada olduğu gibi gerçek dünyada da çekici veya yaratıcı olan özel avatarların yaratılmasına yardımcı olmak için özel tasarımcılara ihtiyaç duyulacaktır.

3. IT ve Matematik Uzmanları

gelecegin meslekleri matematik uzmani
gelecegin meslekleri matematik uzmani

Teknolojinin bu gelişimi karşısında şaşırtıcı olmayacak bir gelişme de IT ve Matematik alanında çalışacak profesyonellerin gelecekte de oldukça revaçta olacak olması. Özellikle teknolojinin farklı alanlarında yaşanan baş döndürücü gelişmeler bugün bile ihtiyacın oldukça fazla olduğu bu meslekleri vazgeçilmez kılıyor.

4. Zihin Transferi Uzmanı

zihin transferi uzmani en iyi meslekler
zihin transferi uzmani en iyi meslekler

Evet, bu işgal çok zor görünüyor. Fakat bazı uzmanlar bunun gerçekleşebileceğini düşünüyorlar. Bu yüzyılın sonundan önce, bir bilgisayara insan zihni yüklemek ve daha sonra aynı veya farklı insan beynine geri aktarmak için saklamak mümkün olabilir. Bazı insanlar zihinlerini kendi klonlarına, suni beyinli sentetik organizmalara veya bilinçlerini genişletmek için özel sibernetik robotlara aktarabilirler.

5. Sayborg Tasarımcısı

sayborg tasarimcisi secilebilecek meslekler
sayborg tasarimcisi secilebilecek meslekler

Yarı insan yarı makine yani sayborgların sayısı sürekli artıyor. Hatta gelecekte birçok zengin insanın birer sayborga dönüşeceği tahminler arasında. Durum ve sayborglara olan talebin bu ölçüde artması sayborg tasarımclığını geleceğin mesleklerinden biri haline getiriyor.

6. Beyin İmplant Uzmanı

beyin implant uzmani
beyin implant uzmani

İnsan beyni inanılmaz derecede karmaşıktır, ancak insanlığın nasıl çalıştığına dair anlayışı, çoğumuzun muhtemelen fark ettiklerinden daha hızlı büyür. Sinirbilimdeki hızlı gelişmeler bilgisayar teknolojisindeki inanılmaz ilerlemelerle birleştirilirken, bazı şaşırtıcı olanaklar bulacağız. Bir gün, sanal telepati, bellek iyileştirmesi, hastalık yönetimi, ruh hali düzenlemesi, felç tedavileri ve çok daha fazlası gibi avantajlar için insanların beyinlerine implante edilebilir.

7. Teknik Etik Uzmanı

teknik etik uzmani
teknik etik uzmani

İnsanlık, hala yapabileceğimiz şeyleri yapmamamız gerektiğini tam olarak öğrenememiştir. Çünkü elimizden geleni yapabiliyoruz. Etik uzmanlarımız, o dersi zor yoldan öğrenmemek için bize yardım etmeye çalışıyorlar. Yeni teknolojilere ve bunların potansiyel sonuçlarına ilişkin cevapsız sorularını incelememize yardımcı olurlar. Örneğin, “tasarımcı bebekler”in yaratılmasına izin vermeli miyiz? Bir insan anne rahminin dışında bir laboratuarda yaratılmış, yetiştirilmiş ve doğmuşken kimlerin ebeveyn hakları vardır? Yapay olarak akıllı robotlarla aynı haklara sahip olmalı mıyız? Başkaları hakkında ne kadar çok bilgiye ihtiyacımız var? Teknolojinin dünyamızı nasıl hızla değiştiğini göz önüne alındığında, sorular sınırsızlaşıyor.

8. Enerji Sistemleri Mühendisi

gelecegin meslekleri enerji sistemi uzmani
gelecegin meslekleri enerji sistemi uzmani

Enerji yüzyıllardır insanoğlunun gündemini en çok meşgul eden konulardan biri. Ancak muhtemelen hiç bu kadar önemli olmamıştı. Ve bu önem her geçen gün artıyor. Özellikle temiz ve yenilenebilir enerji gibi konular gelecekte oldukça önemli hale gelecek, bu alandaki profesyonellere büyük fırsatlar sunacak ve enerji sistemleri geleceğin mesleklerinde büyük öneme sahip bir konu haline gelecek.

9. Kişiye Özel Organ Üretim Uzmanı

kisiye ozel organ uretimi gelecegin meslekleri
kisiye ozel organ uretimi gelecegin meslekleri

3 boyutlu yazıcıların hayatımıza girmesiyle bir sürü ürünün üretimi hızlanmıştı. Aynı teknoloji tıp alanında kullanılmaya başlandığında organ nakli için sırada bekleme listeleri tarihe karışacak. Bilim insanları böbrek, kalp, kulak gibi organların üretimini gerçekleştirmiş olacak. Yakında bu tür olaylar daha yaygın hale gelecek.

10. Nanoteknoloji Mühendisi

nanoteknoloji muhendisi
nanoteknoloji muhendisi

Nanoteknoloji bilgisayar hatta kıyafet gibi farklı sektörlerde kullanılıyor. Yakın gelecekte kendisini kopyalamayı başaran nano robotlar vücutlarımızın içinde geziyor, virüslerle mücadele ediyor olacak. Bu robotların sağlımıza ve çevremize bir tehdit oluşturmadığını bilmemiz gerekiyor.

11. Kişisel Gizlilik Danışmanı

kisisel gizlilik danismani

Teşhircilik kültürü tüm dünyada sosyal medya ile yayıldı. Hepimiz nerede olduğumuzu, ne yediğimizi ne aldığımızı sosyal medyada paylaşmaktan zevk alıyor hatta diğer insanlar ne yapmış diye bakmaktan bir hayli keyif alıyoruz. Teknoloji aynı hızda ilerlemeye devam ederse ki öyle gözüküyor; birçok bilgimiz, medeni durumumuz, bankalarla olan durumumuz, sicil kaydı gibi detay bilgilerimiz kolayca ulaşılır olmaya başlayacak. Şu an için teşhircilik kültürü hoşumuza giderken ileride büyük sorunlara yol açacak. Bunun için kişisel gizlilik danışmanlarına danışıyor olacağız.

12. Artırılmış Gerçeklik Geliştiricisi

arttirilmis gerceklik gelistiricisi
arttirilmis gerceklik gelistiricisi

Hayat şu haliyle çok sıkıcı diyenlerin başını çektiği bir meslek olarak düşünebiliriz aslında. Apple’ın son tanıttığı telefonda geleceğinin açık olduğunu fark etmişsinizdir. Zaten yıllardır Microsoft hololens ile artırılmış gerçekliğini hayatımıza sokmak için bir hayli gayret gösteriyor. Gosth in the shell (kabuğun içindeki hayalet) filminde ise bu artırılmış gerçekliğin hayatımızda nasıl yer edeceğini daha somut şekilde görebilirsiniz.

13. Drone Pilotu

drone pilotu
drone pilotu

Hobi olarak yaygın kullanılan drone aynı zamanda birçok film, video çekiminde hali hazırda kullanıyor. Otomobil gibi drone yarışları da mevcut. Henüz bu mesleği yapan biri ile karşılaşmamış olmanız yakın gelecek çokça adını duymayacağınız anlamına gelmiyor. Bu meslek çok yeni olmasına rağmen gelecek sadece video çekimlerinde değil insan taşımak için hatta belki askeri alanlarda bile kullanılacak.

14. Dijital Rehabilitasyon Danışmanı

dijital rehabilitasyon uzmani
dijital rehabilitasyon uzmani

Şu anda bile o kadar çok bilgiye maruz kalıyoruz ki beynimiz bir yerden sonra yetişemiyor. Sosyal medyada bir çoğumuz mutluymuş gibi tonlarca fotoğraf paylaşıyoruz. Paylaşımlar sizce ne kadar doğruyu gösteriyor? Eski insanlara bir bakın, daha mutlulardı. Gelecekte teknoloji kullanımının giderek artacağını düşünürsek insanlar teknoloji detoksu yapmak isteyeceklerdir. Danışmanlık eğitimi almış olan insanlar muhtemelen bu işi yapmak için en iyi şekilde donatılmış olacaktır.

15. Endüstriyel Tasarım Mühendisi

endustriyel tasarim muhendisi
endustriyel tasarim muhendisi

Tasarım ve üretim, tarihin hiçbir döneminde bu kadar bir arada olmamıştı. Günümüzde herkes kişiselleştirilmiş ürünlere ve yeni tasarımlara odaklanıyor. Gelecekte bu durumun devam etmesi ve daha iyi tasarlanmış ürünlere olan ilginin artması endüstriyel tasarım profesyonellerine harika fırsatlar sunacaktır. Bu da endüstriyel tasarım mühendisliğini geleceğin mesleklerinden biri haline getiriyor.

16. Veri Analisti

veri analisti
veri analisti

Günümüzde oldukça önemli olan veri analistleri özellikle büyük veri konusunda yaptıkları çalışmalar ve gelişen teknolojilerle önem kazanmaya devam ediyorlar. Gelecekte internet of things (nesnelerin interneti), big data (büyük veri) gibi teknolojilerin bu uzmanlara duyulan ihtiyacı artırmasına kesin gözüyle bakılıyor!

17. İklim Mühendisi

iklim muhendisi
iklim muhendisi

İklim değişikliği ve küresel ısınma gibi konular ve ekosistemin bozulmasının insanlık için büyük sorunlar oluşturacağı fikri her geçen gün artıyor ve bu alanda yapılan çalışmalar yoğunlaşıyor. Ülkeler, iş adamları hatta girişimciler Elon Musk gibi bu konunun üzerinde çalışıyorlar. Yakın gelecekte bu sorunun derinleşeceğini ve bu alanda çalışıp çözümler üretecek profesyonellere ihtiyacın artacağını öngörmek hiç zor değil.

18. İnsan DNA Programcısı

insan dna uzmani
insan dna uzmani

Biyoteknoloji son yıllarda en köklü gelişmelerin yaşandığı alanların başında geliyor. İnsan benzeri makineler yaratma misyonu, bir yandan da insan ömrünü uzatan teknolojiler geliştirme misyonuyla besleniyor. DNA çalışmaları yaparak daha güçlü, hastalıklara daha dayanıklı hatta ölümsüz insan yaratmayı amaçlayan bu çalışmalar gelecekte daha önem kazanacak ve elbette insan DNA programcılığı geleceğin meslekleri arasında yerini alacak.

19. Yapay Zeka Eğitmeni

yapay zeka egitmeni gelecegin meslekleri
yapay zeka egitmeni gelecegin meslekleri

Teknolojinin gelişimiyle birlikte bugünlerde en çok konuştuğumuz meselelerden biri de yapay zeka. Temelde insan davranışlarının ve düşünme biçiminin makinelere öğretilmesi ve makinelerin bağımsız düşünmelerini, aksiyon almalarını amaçlıyor. Bu aksiyon, teknoloji alanında çalışacak birçok insanı da beraberinde getiriyor. Hatta fazlasıyla getirmeye başladı diyebiliriz. Yapay zeka şu an konuşulduğundan çok daha fazla konuşulacak ve belki de yapay zeka eğitmenliği geleceğin en gözde meslekleri arasında yerini alacak.

20. Robot Teknisyeni

robot teknisyeni
robot teknisyeni

Robotların teslimattan kişisel asistanlığa kadar yavaş yavaş hayatımıza dahil olduğu günümüzden bakınca, gelecekte robotların ve robotları özel görevlere programlayacak teknisyenlerin öneminin artacağını öngörmek zor değil. Robotlara alışmamız gerekecek ve robot teknisyeni de gelecekte en çok değer kazanacak mesleklerin başında gelecek gibi görünüyor.

21. 3D Üretim Mühendisi

3d uretim muhendisi
3d uretim muhendisi

3 boyutlu yazıcılar son yılların en çok dikkat çeken teknolojilerinden biri. Bu alanda kurulan girişimler ise özellikle tekstil, sağlık, yemek gibi konularda önemli değişimler vaat ediyor. 3D üretim mühendisliği gelecekte üretimi seri üretimden kurtarıp kişiselleştirebilir bir hale getirecek. Siz de gelecekte kendi ürünlerinizi kendinize özel üretmeye hazır olun. Üstelik çok daha hızlı ve ekonomik.

22. Edge Computing Uzmanı

ege computing uzmani
ege computing uzmani

‘Edge computing’ uzmanı, şu anki internet altyapısını ‘edge computing’ kullanan merkezsizleşmiş bir internet altyapısına çevirmekten sorumlu olacak. Bu da, devasa veri hacmi için daha fazla alan ve işlem kapasitesine ihtiyaç duyan kurumların işine yarayacak.

23. Siber Şehir Uzmanı

siber sehir uzmani
siber sehir uzmani

Siber şehirlerin devamlılığını sağlamak için verilerin etkili şekilde şehrin içinden ‘geçmesini’ sağlamak gerekiyor. Geleceğin şehirlerinde, milyonlarca sensörden alınan veri, elektrik ya da atık toplama sistemi gibi hizmetlerin çalışmasını sağlayacak. Ayrıca, vatandaş verileri ve kazanç verileri de toplanacak. Şehirdeki sensörlerden biri bozulursa siber şehir uzmanının sensörü tamir etmesi gerekecek.

24. Spora Bağlılık Rehberi

spora baglilik rehberi
spora baglilik rehberi

Fitbit gibi giyilebilir teknolojiler bir nebze yardımcı olsa da sağlığımızı korumak için bu teknolojiler tek başına yeterli olmuyor. Gelecekte spor yapan insanlar aktivite takipçisi teknolojiler giyerken spora bağlılık rehberleri de onların sağlıklı bir yaşam sürmesini ve motive olmasını sağlamakla yükümlü olacak.

25. Yapay Zeka Destekli Sağlık Teknisyeni

yapay zeka teknisyeni
yapay zeka teknisyeni

Gelecekte insanların doktora gitmesine gerek kalmadan yapay zeka destekli sağlık teknisyenleri kapıya gelerek yazılımları sayesinde hastalık tespiti yapabilecek.

26. Dijital Terzi

dijital terzi
dijital terzi

Bu iş, varsayımsal bir e-ticaret şirketinin üreteceği ‘Saville Rowanator sensor cubicle’ adlı bir cihazla ilişkili. Bu cihaz, müşterinin ölçülerini hatasız şekilde alarak iade oranının azaltılmasını amaçlayacak. Dijital terzi, müşterilerin ölçü verilerini kaydederek müşteriye en uygun kıyafetleri satmaya çalışacak.

En Çok Para Kazandıran Meslekler Nelerdir?

Modern dünya fırsatlarla doludur. Bireylerin sosyal statüsünü artıran meslekler aynı zamanda ekonomik refahın yüksek seviyelere çıkarılmasına da imkan verir. Yıllardan beri süre gelen ve çoğu kişinin diline pelesenk olmuş “Bu devirde ya topçu olacaksın ya da popçu.” sözü geçerliliğini hala korusa da güncel trendlere göre birçok meslek dalı öne çıkmıştır.

Dünyanın en çok kazandıran mesleklerini sizler için araştırdık. Şaşırtıcı olan şu ki dünyanın en çok kazandıran on mesleğinden sekizi tıp ve cerrahi alanındadır. Son yılların en çok kazandıran mesleklerine bir göz atalım.

  • Cerrahlar
  • CEO
  • Mühendislik Yöneticileri
  • Havayolu Pilotları
  • Diş hekimleri
  • Avukatlar
  • Hava trafik kontrolörü
  • Bilgisayar ve Bilgi Sistemleri Yöneticisi
  • Pazarlama Müdürü
  • Doğa Bilimleri Yöneticisi
  • Üniversite Profesörü
  • Yatırım Bankacısı
  • Kıdemli Yazılım Mühendisi
  • Bilgisayar Donanım Mühendisi
  • Havacılık Mühendisi
  • Kıdemli Veri Bilimcisi
  • Petrol Mühendisi
  • Eczacı
  • Ortodonti
  • Anestezist

Yukarıda bahsettiğimiz uzay hemşiresi ve uzay doktoru gibi, bir gün uzaya yapılacak gezilerde, sizi oraya götürmesi için pilotlara da ihtiyaç olacak. Bu nedenle gelecekte talep edilmeye başlanacak bu pilotlardan sayıca fazla olmasa da, önemli ve büyük bir kariyer olacağı ortada.

secilebilecek meslekler listesi
secilebilecek meslekler listesi

Yurtdışında Geleceğin Meslekleri

OECD Raporları, bugünkü işlerin %14’ünün hızla otomasyona geçeceğini
ve bu nedenle yüksek risk altında olduklarını ifade ediyor…

Geleceğin mesleklerinde STEM alanındaki bölümlerin ön plana çıkacağı gözlemleniyor. Fen (science), teknoloji (technology), mühendislik (engineering), matematik (mathematics) disiplinlerinin birbiriyle bağlantılı ele alındaığı yaklaşım olan STEM’e son dönemde bir de ‘sanat (art)’ eklenerek STEM+A akımı ortaya çıkmaktadır.

# İlginizi çekebilir: En Çok Kazandıran Meslekler

Almanya, Hollanda, İngiltere, Polonya, Çin ve Güney Kore gibi ülkelerin üniversiteleri STEM+A alanında oldukça önde gidiyorlar.

Ülkeler daha ilkokul seviyesinden başlayarak eğitim müfredatlarını geleceğe yönelik şekilde değiştirmeye başladılar. Güney Kore 2018’de bir yıl içinde 60 bin ilkokul öğretmenine yazılım eğitimi verdi. Hesaba dayalı düşünme, kodlama becerileri ve yaratıcı ifadenin geliştirilmesi bu
eğitimlerin kapsamları içinde.

yapay zekanin ekonomik etkisi
yapay zekanin ekonomik etkisi

Yapılan analizlere göre insandan makineye kayan mesleklerin listesi oluşturulmuş. Buna göre geleceğin meslekleri hakkında yine olumlu bir kanıya varabilirsiniz.

insandan makineye kayan meslekler
insandan makineye kayan meslekler

En Çok Talep Edilen 10 Meslek Ne Olacak?

Guthrie-Jensen’e göre geleceğin meslekleri şöyle
sıralanıyor:

  • Veri analistleri
  • Tıbbi teknisyenler, fiziksel terapistler ve işyeri
  • ergonomi uzmanları
  • Satış ve pazarlama uzmanları
  • İşletme analistleri
  • Yazılım ve bilgisayar geliştiricileri
  • Veterinerler
  • Ürün tasarımcısı ve yaratıcıları
  • Öğretmen ve eğitmenler
  • Muhasebeciler ve denetçiler

Sonuç olarak; önümüzdeki on yıl içerisinde, insanlar tarafından yapılan birçok iş otonom hale gelecek. Fakat bu durumun sizi korkutmasına gerek yok. Zira bu işleri devrettikten sonra, boş vaktimizi yeni ve daha yaratıcı işler ortaya çıkarmak için kullanacağımız kesin. Yukarıdaki liste de bunun bir kanıtı. Öte yandan kendinizi bu liste ile sınırlandırmanız çok da doğru bir hareket olmaz.

# İlgili içerik: En İyi İnternetten Para Kazanma Yolları

Gelecek halen şekillenmedi ve sizde ona etki edecek güç bulunuyor. Gerekli beceri ve bilgiye sahip olmak için çalışırsanız, belki de bir sonraki çığır açıcı fikir sizden çıkar. Geleceğin mesleklerini https://www.kariyer.net/ adresinde bulunan iş ilanlarından da fikir edinebilirsiniz. Burada iş verenlerin aradığı profile göre hangi mesleğin daha çok popüler ve kazançlı olduğunu anlayabilirsiniz.