Devlet Bankaları Hangileridir? (Kamu Bankaları)

Devlet Bankaları Hangileridir? (Kamu Bankaları)
Gönderi Tarihi: 06.02.2024

Devlet bankaları işlem yapmak isteyenler veya çeşitli ihtiyaçlardan dolayı merak ediliyor. Kamu bankaları diye de nitelendirdiğimiz bu bankalar insanların gözünde daha güvenilir.

Yapı Kredi devlet bankası mı? veya Vakıfbank devlet bankası mı? diye sorular akılları karıştırabiliyor. Bu rehberimde devlet bankalarının hangileri olduğunu, kaç tane devlet bankası olduğunu öğrenmiş olacaksınız.

Devlet bankaları her zaman için düşük oranlı faiz vererek tüketicilerin daha uygun koşullarda finans ürünlerini kullanmasını amaçlamaktadır. Vatandaşlar genel olarak kamu sermayeli mevduat bankalarını duyması ve diğer yatırım bankaları bilmemesi normal bir durumdur.

Yatırım bankalarının diğer bankalar gibi her yerde şubesi bulunmamaktadır. Aynı zamanda bu bankalar sermayelerini faaliyetlerini kamu kurum ve kuruluşları için gerçekleştirmektedir. Yine devlet bankalarının sıralamasına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Devlet Bankaları Listesi

devlet bankalari hangileridir
devlet bankalari hangileridir

Devlet bankaları, ülkemizde devlet bünyesinde hizmet veren bankalar olmakta ve halk arasında da kamu bankaları olarak tabir edilmektedir. Kamu bankaları, tam anlamıyla devlet sermayesiyle kurulmuş ve devlet tarafından yönetilen bankalar olarak faaliyet göstermektedir.

Bankalar ile ilişkisi bulunmayan kişi sayısı neredeyse yok denilecek kadar az durumda, çoğu kişi ay veya yıl içinde birçok işlemlerini banka üzerinden halletmektedir.

6 banka Türkiye devlet bankaları olarak hizmete devam etmektedir. Aşağıdaki açıklamada yer alan şekilde Ziraat Bankası; Türkiye’nin en eski kamu bankasıdır. Osmanlı Devleti döneminde hizmete başlayan banka günümüze kadar hizmetine devam etmiş köklü bankamızdır.

Ayrıca Ziraat Bankası yenilikleri de takip ederek her geçen gün müşteri potansiyelini artırmayı başarmış, geçtiğimiz yıllarda katılım bankacılığı alanında da Ziraat Katılım adı altında bankayı hizmete açmıştır. Diğer kamu bankaları ise Halkbank, Vakıfbank olarak bilinmektedir.

Devlet bankaları arasına geçtiğimiz yıllarda hizmet veren ve faaliyetlerine son verilen Emlak Bank da eklenmiştir, Emlak Bank 2019 yılında hizmete başlayarak faizsiz katılım bankacılığı alanında hizmet vermeye başlamıştır.

Devlet bankaları genel olarak aşağıdaki gibidir:

  1. Ziraat Bankası
  2. Ziraat Katılım
  3. Vakıfbank
  4. Vakıf Katılım
  5. Halkbank
  6. Birleşik Fon Bankası
  7. Türkiye Kalkınma Bankası
  8. İller Bankası
  9. Adabank

Kamu Mevduat Bankaları Hangileridir?

devlet bankalari nelerdir
devlet bankalari nelerdir

En çok bildiğimiz kamu bankaları olarak karşımıza çıkan Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank kamu katılım bankaları olarak hizmetlerine devam etmektedir. Kamu katılım bankası olan bu üç banka mevduat bankası olarak hizmetlerini sürdürürler. Diğer bankalar gibi kişi ya da kurumlara ait değil tamamen devlete ait olmaktadır.

devlete ait bankalar
devlete ait bankalar

Ziraat Bankası: Bitkisel ve Hayvansal amaçlı finansman sağlayan banka olarak bilinse de en çok işlem yapan devlet bankalarından birisi Ziraat Bankasıdır. Özel bankalara kıyasla daha düşük faiz oranlarında faiz imkanı sunan Ziraat Bankası, devlet tarafından ödenecek olan ödemelerinde gerçekleştirildiği banka olmaktadır. Özellikle son günlerde verilen destek paketleriyle adından sıkça söz ettiren Ziraat kamu bankalarının başında gelmektedir. Güncel faiz oranlarına göz atacak olursak;

  • İhtiyaç kredisi: % 1,05
  • Konut kredisi: % 0,64
  • Taşıt kredisi: % 0,49-0,69

Vakıfbank: Vakıfbank Devlet Bankası mı sorusunun yanıtı ise; Ülkemiz haricinde Amerika, Almanya, Kıbrıs, Irak, Avusturya ve Bahreyn olmak üzere toplamda 6 farklı ülkede şubesi bulunmaktadır. Özel bankalara bakıldığında kredi faiz oranları Ziraat Bankası gibi düşük olmaktadır. Devlet aile olan bankaların bir üyesi olan Vakıfbank, % 58 oranla devletin, % 25 oranı halka açık, % 17 oranında ise bazı devlet vakıflarına ait olmaktadır.

# İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin En İyi Bankası Hangisi? (Çalışılacak 5 Banka)

Halkbank: KOBİ kredilerine finansman kaynağı olarak bilinen Halkbank, hibe ve faizsiz kredi imkanları da sunmaktadır. Devlete ait birçok işlemin yürütüldüğü Halkbank’ta, Vakıfbank ve Ziraat Bankası gibi oldukça fazla tercih edilmektedir. Bu bankanın % 51 oranı devlete, %49 oranı da halk açık olmaktadır. Konut, taşıt, ihtiyaç ve farklı kredi türleriyle uygun faiz oranlarında finansman olmaktadır. Ayriyeten mevduat hesaplarına yüksek faiz oranları sunmaktadır. Taşıt kredisi faiz oranı % 0,49, konut kredisinde faizi %0,64 ve ihtiyaç kredisi faiz oranı ise %0,49 olarak kredi imkanı tanımaktadır.

kamu bankalari hangileridir
kamu bankalari hangileridir
Ziraat Bankası A.Ş.
 Tüm vatandaşlarımızın yakından takip ettiği ve devlet bankası olarak bilgiği Ziraat Bankası, faaliyetlerine 1863’den bu yana devam etmektedir. Ziraat Bankası Osmanlı döneminde kurulduğunda Memleket Sandıkları olarak hizmet veriyordu. Merkezi Ankara’da bulunan banka taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi, konut kredisi, bireysel krediler ve çiftçi kredileri ile ilgili pek çok kredide en uygun faiz oranlarını sunmaktadır. Yurt genelinde 1785 şube ve 25.156 çalışanı ile hizmet veren Ziraat Bankası, dünyanın 18 ülkesinde hizmet vermektedir. 

İnternet adresi: https://www.ziraatbank.com.tr
Şube Adeti: 1.741 adet
Müşteri Hizmetleri: 0850 220 0000
Türkiye Halk Bankası A.Ş.
 Halk Bankası olarak Türkiye’nin her yerinde hizmet veren banka, devlet bankaları arasında yer almaktadır. 1933 yılında hizmet vermeye başlayan banka günümüzde, konut kredisi, taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi ve diğer finansman ürünlerinde uygun faiz oranlarıyla kolay ödeme avantajları sunmaktadır. Kuruluşundaki amaç ise özel bankalara yol göstermek ve en uygun faizlerle kredi vererek sanayi ve ticarete katkı sağlamaktır. 

İnternet adresi: https://www.halkbank.com.tr/
Şube Adeti: 989 adet
Müşteri Hizmetleri: 0850 222 0 400
Türkiye Halk Bankası A.Ş.
Türkiye Vakıflar Bankası (Vakıfbank)
 Vakıfbank yani diğer adıyla Türkiye Vakıflar Bankası’da kamu bankaları arasında hizmet vermeye devam etmektedir. Vakıfbank, dönemin Başbakanı merhum Adnan Menderes’in önderliğinde 1954 yılında kurulan bir bankadır ve günümüzde uygun faiz oranlarıyla finansman ürünlerini sağlamaktadır.

İnternet adresi: https://www.vakifbank.com.tr/
Şube Adeti: 948  adet
Müşteri Hizmetleri: 0850 222 0 724
Türkiye Vakıflar Bankası (Vakıfbank)
İLLER BANKASI
İLBANK AŞ. De kamu bankaları arasında hizmet vermektedir. Ancak bu banka İl Özel İdareleri ve belediye gibi kamu kuruluşlarına kredi desteği sunmaktadır.
İLLER BANKASI
TÜRK EXİMBANK
Türk Eximbank yani Türkiye İhracat Kredi Bankası, 1987 yılında kurulmuştur. İhracatı artırma amacıyla kurulan banka yatırım bankası olarak Türkiye Cumhuriyeti bankaları arasında yer almaktadır. https://www.eximbank.gov.tr/ adresinden banka hakkında tüm detaylı bilgilere de ulaşmanız mümkündür.
TÜRK EXİMBANK
Türkiye Kalkınma Bankası
Kamu bankaları arasında hizmete devam eden bir diğer banka ise Türkiye Kalkınma Bankası’dır. 1975 yılında Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası olarak KHK ile kurulmuştur. Sürdürülebilir kalkınmaya destek olma amacıyla kurulan banka dış kurumlarla görüşme ve anlaşmalar yapmaktadır.
Türkiye Kalkınma Bankası