En İyi CDN Servisleri ile Sitenizi Uçuşa Hazırlayın
CDN nedir? Ne işe yarar? şeklinde bir çok soru alıyorum. CDN kullanmanın size ne faydası olacak hangi CDN servislerini kullanmalısınız oldukça detaylı bir rehber hazırladım. En iyi CDN servisi olarak bir kaç tavsiyede bulundum. Cloudflare kullanımı ve içerik dağıtım ağı firmaları hakkında birçok faydalı ve kaçırmamanız gereken bilgiler mevcut.
CDN açılımı: Content delivery network, internet üzerindeki birçok veri merkezinde bulunan dağınık ve geniş bir sunucu sistemidir.
Türkçe içerik dağıtım ağı olarak adlandırılır. Web sitenizde bulunan dosyalar İçerik dağıtım ağı servisi ile belirlediğiniz konumlara aktarılır. Türkiye’de genellikle İstanbul’da bulunur.
Sitenizi ziyaret eden kişiler İstanbul’a yakınsa o kişilere dosyalar İstanbul üzerinden gösterilir. Web sitenizin daha hızlı açılması için kullanılan bir servistir.
Sadece İstanbul ile sınırlı değildir. Dünyanın birçok ülkesinde bu tarz servislere yer verilir. Yani bir kişi Amerika’dan sitenizi ziyaret ediyorsa ona en yakın sunucudan sitenizin dosyaları yüklenir. WordPress hızlandırma konularında bu detaydan sıkça bahsedilir.
Yüksek trafikli bir web siteniz varsa, tüm kullanıcı istekleri web sitenizi yavaşlatır. Yoğun trafik saatlerinde, siteniz geçici olarak kullanım dışı kalabilir.
Strangeloop tarafından yapılan bir araştırma, web sitesi hızındaki bir saniyelik gecikmenin % 11 daha az sayfa görüntüleme ve % 7 daha az dönüşüm sağladığını tespit etti.
İçerik dağıtım ağı sunucunuzun stil sayfaları, javascript ve görüntüler gibi statik kaynaklarını önbelleğe alır.
Bir kullanıcı web sitenizi ziyaret etmek istediğinde, tüm statik kaynaklar içerik dağıtım ağı sunucuları aracılığıyla sunulur. Bu, hosting sunucunuzdaki yükü azaltır ve daha hızlı ve daha verimli hale getirir.
Statik içerik, dünyanın farklı coğrafi konumlarında bulunan bir sunucu ağı üzerinden sunulur. Her kullanıcı isteği, kullanıcının bulunduğu yere en yakın sunucu tarafından gerçekleştirilir.
Bu, sayfa yükleme hızını azaltır ve web siteniz tüm kullanıcılar için belirgin şekilde daha hızlı hale gelir.
Ücretli ve ücretsiz CDN servisleri de bulunmaktadır. Tüm bu içerik dağıtım ağı servislerini listeledim:
En İyi CDN Servisleri
1. StackPath
StackPath, WordPress web siteleri için en iyi CDN hizmetlerinden biridir. StackPath önceden MaxCDN olarak biliniyordu. Sitenizin performansını artırmak için akıllı bir önbellek sistemi, anında temizleme mekanizması ve özel önbellek kuralları vardır . StackPath, tüm kıtalarda geniş bir sunucu ağına sahiptir.
Gerçek zamanlı analitik, özel EdgeRules, segmentli indirme seçeneği ve sunucusuz komut dosyası oluşturma özelliği ile birlikte gelir. Temel plan 1 TB’a kadar aylık bant genişliğine sahip olabilir.
Fiyatı: Aylık 20 $ ‘dan başlar. İlk ay hizmeti ücretsizdir.
2. BunnyCDN
BunnyCDN olağanüstü performans sunar ve bu nedenle sitenizin içeriğini okuyuculara yıldırım hızında hızlı bir şekilde sunabilirsiniz. Teslimat kontrolünün tamamını alabilir ve 1 tıklama ile SSL’i etkinleştirebilirsiniz.
BunnyCDN’nin kontrol paneli basittir, ancak güvenlik özellikleri çevrim içi içeriğinizi korumak için mükemmeldir. Sunucular SSD teknolojisi ile desteklendiğinden, 30 ms’den daha kısa bir sürede erişilebilir.
Bunny ağı ile ölçeklendirme özellikleri ve video dağıtımı hakkında endişelenmenize gerek yok. SEO sıralamanızı artırmak ve dönüşümleri veya reklam geliri elde etmek için web sitenizi hızlandırın.
# Mutlaka İnceleyin: WordPress Site Hızlandırma Teknikleri (10 Etkili Yöntem)
Fiyat: Kullandıkça öde şeklindedir. Kotayı doldurmanız zaten mümkün değil. Bu sebeple ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Sitemde kullandığım CDN servisidir. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Aşağıdaki butona tıklayarak sitesine ulaşabilirsiniz.
3. KeyCDN
KeyCDN, dünya çapında 34 veri merkezi ile gelen en güçlü içerik dağıtım ağlarından biridir. WordPress sitenize kolayca entegre etmek için İçerik dağıtım ağı WordPress eklentisini yükleyebilirsiniz.
En güzel özelliği, İçerik dağıtım ağı Zone’un önbelleğini doğrudan WordPress yöneticinizden temizlemenize izin vermesidir. Bu, önbelleği temizlemek için kontrol paneline giriş yapmanız gerekmediği anlamına gelir.
Fiyat: Kullandıkça öde politikası ve kullanım ücretleri vardır. 30 günlük ücretsiz deneme sürümü sunuyor.
4. Sucuri
Sucuri en iyi web sitesi güvenlik , izleme ve koruma hizmetidir. Güvenlik dışında, WordPress sitenizin performans ve hız optimizasyonu için bir içerik dağıtım ağı çözümü de sunarlar . Her tür web sitesi için birden çok önbellekleme seçeneği sunar.
İçerik dağıtım ağları, sunucuların küresel dağıtımıyla Anycast ağında çalışır. Sucuri yapılandırmasının web sitesi hızını en üst düzeye çıkarmak için özel seçenekleri vardır .
Fiyat: Temel plan yıllık 199.99 dolar.
5. Cloudflare
Cloudflare mükemmel bir web performansı ve güvenlik hizmetidir. Dünyanın 180 veri merkezi ile en büyük bulut ağ platformuna sahiptir ve 16 milyondan fazla alanı güvence altına almaktadır. Web sayfalarınızı, mobil uygulamalarınızı ve API’larınızı hızlandırmak için kullanabilirsiniz.
Ücretsiz bir eklenti sunar ve minimum yapılandırma ile WordPress sitelerinin performansını önemli ölçüde artırır. Ayrıca web sitenizi DDoS saldırılarına ve kötü amaçlı içeriğe karşı korur.
Fiyat: Pro planı aylık 20 $ ‘dan başlar. Ayrıca temel özelliklere sahip ücretsiz bir hesap sunuyorlar.
6. Amazon CloudFront
Amazon CloudFront, web sitesi içeriğinizi anında ziyaretçilerinize sunan AWS entegre bir içerik dağıtım ağı hizmetidir.
AWS ağı, içerik dağıtım ağını diğer hizmetleriyle güçlendirir ve tüm dünyada yüksek aktarım hızı sunar. Geliştiriciler ve programcılar için gelişmiş bir hizmettir.
Fiyat: Kullandığın kadar öde modeli vardır ve yalnızca kullandığın hizmet için ücret alınır.
7. CacheFly
CacheFly, piyasadaki en eski içerik dağıtım ağlarından biridir. Anycast ağına bağlı olarak, web sitenizin hızını artırmanıza yardımcı olur ve içeriği hızlı bir şekilde sunar. Bu içerik dağıtım ağı hizmeti, videoları ve podcast’leri şimşek hızıyla açar.
Yardıma ihtiyacınız olduğunda, içerik dağıtım ağı ile ilgili sorularınıza cevap verebilecek mükemmel destek ekibiyle iletişime geçebilirsiniz. Tabi İngilizce biliyor olmanız gerekir.
Fiyat: Küçük işletme planları için başlangıç maliyeti her yıl ödenen aylık 245 $ ‘dır. Ön ödemede ayrıca 2 aylık ücretsiz hizmet alırsınız.
8. Rackspace
Rackspace, Akamai ağını kullanan ve dünyanın dört bir yanındaki 200 konuma kadar içerik akışı sağlayan birinci sınıf bir bulut bilişim hizmetidir.
eTicaret mağazaları, WordPress web siteleri, web uygulamaları, mobil uygulamalar ve daha fazlasını destekler. Biraz teknoloji meraklısı bir hizmettir ve kurulumu için ileri düzeyde bilgiye sahip olmanız gerekir.
Fiyat: Kullandıkça öde şeklindedir.
9. Google Cloud CDN
Google Cloud, düşük maliyetli bir içerik dağıtım ağı hizmetidir. Dünya genelinde 90 sunucuyla, kullanıcılarınıza her yerde en hızlı içerik dağıtımına sahiptir. Hızlı sayfa yüklemeleri ile birlikte gelir ve web sitenize kullanıcı katılımını artırır. Google Cloud, tüm kullanıcılarınıza tek bir IP adresi sağlar ve bölgesel DNS’ye ihtiyaç duymaz.
Web sitenizi güvenli hale getirmek için ücretsiz SSL hizmeti sunar. Google Cloud Platform ile entegredir ve içerik dağıtım ağını tek bir onay kutusuyla etkinleştirebilirsiniz.
Fiyat: İçerik dağıtım ağını kullanabilmek için Google Cloud Platform’a kaydolmanız gerekir. Google Cloud Platform maliyeti kullanımınıza bağlıdır.
10. Microsoft Azure
Güvenli ve güvenilir bir içerik dağıtım ağı arıyorsanız, Microsoft Azure mükemmel bir seçimdir. İçerik sağlama için küresel kapsama alanına ve büyük ölçeklenebilirliğe sahiptir. İçerik dağıtım ağı çözümünü daha kullanışlı hale getiren tüm Azure hizmetleriyle bütünleşir.
Azure sayfa yükleme süresini azaltır, bant genişliğini azaltır ve web sayfalarını hızlandırır. Web siteleri, uygulamalar ve oyun yazılımlarıyla harika çalışır.
Fiyat: Kullandıkça öde modelinde çalışır.
Cloudflare Kullanımı
CloudFlare en genel anlatımla, ücretli ve ücretsiz planları bulunan hem CDN hem de güvenlik servisidir. Diğer içerik dağıtım ağı ve güvenlik servislerine göre artısı, ücretsiz planlarının dahil ortalama düzeydeki siteler için üst düzey hizmet sunmasıdır.
Cloudflare kullanımı için öncelikle aşağıdaki bağlantıya tıklayarak, üyelik işlemleri yapmamız gerekecektir.
Üyelik işlemini tamamladıktan sonra, tekrardan oturum açmamızı isteyecek, giriş bilgilerinizi tekrardan yazdıktan sonra giriş yapınız.
Üyelik işlemini tamamladıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bölüm çıkacaktır. Buraya site adresinizi yazın ve add site butonuna basın.
Tarama tamamlandıktan sonra alan adınızın DNS bilgilerini göreceksiniz. Bu aşamada CloudFlare’i belirli alt alan adları için etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Seçtiğiniz DNS kaydı için Turuncu Bulut CloudFlare’i etkinleştirir, Gri Bulut ise CloudFlare’i devre dışı bırakır.
CloudFlare’i çıplak alan adınız ve www alt alan adınız için etkinleştirmeniz tavsiye edilir. Bu şekilde CloudFlare sitenizin hem www, hem de www olmayan versiyonlarında çalışacaktır. İşiniz bittikten sonra Continue tuşuna basarak bir daha ki adıma geçin.
CloudFlare kurulumu işlemindeki bu aşamada, CloudFlare planınızı seçmeniz istenecek. Ücretsiz planı seçin ve yine Continue tuşuna basın.
Size CloudFlare nameserverları verilecektir. Alan adı sağlayıcınızın kontrol paneline giriş yapın ve alan adı nameserverlarınızı CloudFlare nameserverlarıyla değiştirin.
Eğer bu işlemi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız domain aldığınız firma ile iletişime geçin yardımcı olurlar.
Daha sonra CloudFlare WordPress eklentisini yükleyin. Eklentinin ayarlar kısmına geldiğinizde sizden Cloudflare API key isteyecektir.
Get your API Key from here tuşuna tıklayın. Bu tuşa tıkladıktan sonra CloudFlare hesabınız açılacak ve daha sonra ise API Key kısmı altından API anahtarınızı bulabileceksiniz.
API anahtarınızı aldıktan sonra WordPress web sitenizde eposta adresini ve API anahtarını girin ve SAVE API Credentials tuşuna basın.
CloudFlare ayarları sayfanıza transfer edildikten sonra Apply Default Settings kısmında Apply tuşuna tıklayın. WordPress web siteleri için varsayılan CloudFlare ayarlarını kullanabilirsiniz.
İçerik Dağıtım Ağı Hakkında S.S.S
İçerik dağıtım ağı servislerinin kullanımıyla alakalı sıkça sorulan soruları yanıtladım. Sizde aşağıdaki soruların cevaplarını inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.
CDN Nedir?
CDN Ne İşe Yarar?
Content Delivery Network Nedir?
Ücretsiz CDN servisleri hangileridir?
1. Cloudflare CDN
2. BunnyCDN
CDN Kullanılmalı mı?
Sonuç
CDN nedir? sualine kapsamlı bir cevap verdim. Yeni açılan web siteleri için Cloudflare kullanımı yeterli olacaktır.
Bunun haricinde Bunnycdn servisini de tavsiye ediyorum. Diğer ücretli servisleri ilk etapta kullanmanıza gerek yok. Blogunuz çok fazla hit almaya başladığı zaman ücretli servisleri kullanmayı düşünebilirsiniz.
# Blog siteniz ile ilgili çok daha detaylı ve önemli ayarlar hakkında bilginiz yoksa Blog Açtıktan Sonra Yapılacaklar (11 Önemli Ayar) adlı yazımı inceleyebilirsiniz.
Bana destek olmak için yazıyı sosyal medya hesaplarınızda paylaşmayı unutmayın lütfen.
Sorularınızı yorum alanından sorabilirsiniz. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağımı bilmenizi isterim.