CAN TANRIKULU
Take a fresh look at your lifestyle.

SEO ve SEM Arasındaki Farklar Nelerdir?

SEO ve SEM arasındaki farkları iyi anlamak gerekir. Temel fark, Arama Motoru Optimizasyonunun (SEO), organik aramalar sonuçlarından ziyaretçi elde etmek için bir web sitesini optimize etmektir. Arama Motoru Pazarlamasının (SEM) amacı ise hem organik hem de ücretli aramadan trafik ve görünürlük elde etmektir.


Basit bir şekilde anlatayım;

Google’ın arama sonuçları iki ana kategoriye ayrılır: ücretli arama sonuçları ve organik arama sonuçları.

seo ve sem arasindaki farklar nelerdir
seo ve sem arasindaki farklar nelerdir

SEO’nun amacı, web sitenizi organik arama sonuçlarında sıralamaktır.

Tıklama başına ödeme (PPC) ile web sitenizi arama sonuçlarının ücretli alanına da alabilirsiniz. Bu Google Ads reklamları ile sağlanmaktadır. Reklam vererek sitenizin ücretli sonuçlarda görünmesini sağlayabiliyorsunuz.

ucretli arama
ucretli arama

SEM, SEO ve PPC’yi içeren geniş bir terimdir. Burada bahsettiğim PPC ise tıklama başına maliyet anlamına geliyor. Bunun kısaltılmışı ise TBM olarak geçmektedir. Google Ads reklamlarıyla ücretli aramalarda çıkabiliyorsunuz.

SEO ve SEM Arasındaki Farklar Nelerdir?

SEO ve SEM arasındaki farkları listeledim. Aralarındaki en önemli fark maliyet olarak gözüküyor. Fakat bununda birçok faktörü var.

SEO yani arama motoru optimizasyonu ücretsiz olarak siteleri üst sıralara çıkarabilmek için web sitesini sürekli optimize etmektir. Google algoritmasında birçok sıralama faktörü bulunur. Ayrıca İç SEO, Dış SEO gibi etkenler de bulunur.

#İlgili İçerik: Google Sıralama Faktörleri (Önemli Kriterler)

Site içi seo sitenizin kalitesini ifade eder. Bunun kaba taslak açıklaması bu şekildedir. Sitenizin hızı, görünümü, mobil uyumluluğu, metinlerin okunabilir ve düzenli olması, başlıkların dikkat çekici olması ve benzeri etkenleri içerisinde barındırır. Kaliteli bir web sitesinde tüm bu hususların bulunması gerekir.


seo ve sem arasındaki farklar nelerdir?
seo optimizasyonu baslik

Dış seo çalışması adından da anlaşılacağı üzere dışarıdan sitenize gelecek olan bağlantıları ve yararlı etkileşimleri ifade eder. Sitenizin popülerliğini yükseltmek amacıyla diğer otoriter sitelerin sitenizi önermesi de diyebiliriz. Bu çalışmayı yaparken baştan savma davranmamalısınız. Sitenize yararı olacağı gibi zararı da olabilir.

Benim dış seo çalışması yaparken dikkat ettiğim husus bağlantı alınacak sitenin kaliteli olmasıdır. Bir sitenin kaliteli olup olmadığını DA ve PA değerlerinden anlayabiliriz.

DA (Domain Authority); alan adı gücü veya imajı olarak tanımlanır. Alan adınızın;

  • Kaç senedir yayında olduğu
  • Dış kaynaklarda isminin ne kadar geçtiği
  • Alan adı niteliği ve uzunluğu gibi parametrelere göre değerlendirilmesi ile ortaya çıkan bir puanlamadır.

PA (Page Authority); bir sitenin domaini altında bulunan sayfanın gücünü ifade eder. Site domaini ile alt sayfalar aynı seviyede güçlü olmayabilir. Sayfalar için de ayrı ayrı çalışmalar yapılmalı ve sayfaların, değerleri SEO kriterleri dikkate alınarak yükseltilmelidir.

Yukarıda belirttiğim DA ve PA oranlarına dikkat ederek diğer sitelerden sitenize bağlantı alabilirsiniz. Bu çalışmalara backlink, tanıtım yazısı, sosyal imleme gibi adlar veriliyor. SEO ve SEM arasındaki farklardan biridir.

Hemen Çıkma Oranı: Kullanıcıların sitenizle etkileşim şekli, Google’ın sayfanızın birinin aramasıyla iyi bir eşleşme olup olmadığını anlamasına yardımcı olur. Örneğin, sayfanızın hemen çıkma oranı yüksekse bu, sayfanızın birisinin sorgusuna yanıt vermediğinin bir işareti olabilir. Google, sayfanızın o anahtar kelimeye uygun olmadığını düşünürse, sıralamanızı biraz aşağı çekebilir. Ya da tamamen ilk sayfanın dışında. SEO ve SEM arasındaki farklardan biridir.

hemen cikma orani dusuk
hemen cikma orani dusuk

SEM, SEO’yu içeren üst düzey bir terimdir. Yani yukarıda SEO için özetlediğim her şey SEM için de geçerli. Ancak SEO’ya ek olarak SEM, PPC’yi de içerir.


İster Google Ads ister Bing Ads kullanın, aramadaki ücretli reklamlar tamamen teklif vermekle ilgilidir . PPC ile belirli bir anahtar kelimeye teklif verirsiniz. Ve birisi o anahtar kelimeyi aradığında, reklamınız görünür.

Reklamların sıralaması genellikle birinin ne kadar teklif verdiğiyle orantılıdır. Bu nedenle, en yüksek teklifi veren sizseniz, diğer tüm reklamların üzerinde görünürsünüz.

Birisi reklamınıza tıkladığında, teklif ettiğiniz tutarı ödersiniz. Birisi reklamınızı tıkladığında ödediğiniz tutar, tıklama başına maliyet (TBM) olarak bilinir.

Kalite Puanı: Google, Kalite Puanını tıklama oranı, açılış sayfanızın kalitesi ve Google Reklam hesabınızın genel Kalite Puanının birleşimine göre hesaplar. Ve reklamınızın Kalite Puanı yüksekse, her tıklamada indirim alırsınız.

Reklam Metni: İlgi çekici reklam metni yazmak, PPC ile başarılı olmanın BÜYÜK bir parçasıdır. Neden? Harika reklam metni=yüksek TO. Ve bir TO, iyi bir Kalite Puanı anlamına gelir. Bu, aynı tıklama için daha az ödeme yaptığınız anlamına gelir.

Genel anlamda SEO ve SEM arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • SEO uzun vadeli bir çalışmadır. Yaptığınız iç ve dış SEO çalışmaları uzun vadede işe yarar.
  • SEM ise PPC içerdiği ve ücretli bir çalışma içerdiği için kısa vadede sonuç verir.
  • SEO kalıcı bir çalışmadır. Yaptığınız çalışma ile birlikte uzun vadede maliyetsiz sonuç alırsınız.
  • SEM maliyetli bir çalışma olduğundan süreklilik arz edemeyebilir.

Sonuç

SEO ve SEM arasındaki farkları detaylı bir şekilde ele aldım. Eğer daha fazla SEO odaklı bilgi arıyorsanız Googleda Üst Sıralara Çıkmanın En Etkili 5 Yolu ve SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? adlı içeriklerimi inceleyebilirsiniz.

INTERNATIONAL
Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap