CAN TANRIKULU
Take a fresh look at your lifestyle.

Girişimcilik Fikirleri Nelerdir?

Girişimcilik fikirlerine her girişimcinin ve girişimci olmak isteyenlerin göz atması gerekir. Fikir edinmek ve iş kurmak için bu elzem bir durumdur. Yaratıcı fikirlerin üstüne sizde kendi görüşünüzü katarak ortaya bambaşka bir şey çıkarabilirsiniz.


Girişimcilerin amacı toplumun ihtiyaç duyduğu ürün veya hizmeti sunarak toplumun ihtiyaçlarını karşılayıp kazanç elde etmektir.

Kendi işini kurmak isteyen girişimcilere pek çok destek verilmektedir. Bu destekler teşvik, hibeler ve kredilerdir. Girişimciler için iş fikri bulmak oldukça zorlu bir süreçtir. Bu süreçte girişimciye çevresindeki insanların eleştirileri olacaktır.

Bu nedenle girişimcilerin kendi motivasyonlarını sağlaması, iş fikrine inanması, zorlukları aşabilmesi gibi sahip olması gereken nitelikler vardır.

Girişimcilik Fikirleri

1. Gübre Üretimi

gubre uretimi girisimcilik fikirleri
gubre uretimi girisimcilik fikirleri

Tarımı geliştirmek ve doğal ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla son zamanlarda gübre üretimine ağırlık verilmeye başlandı. Girişimcilik fikirleri arasında gübre yetiştirmede trendimiz ise solucan gübresi. Solucan gübresi oldukça kazandıran girişimcilik fikirlerinden biri. Üstelik KOSGEB desteği alarak kuruluş giderleri, makine giderleri ve işletme giderleri olarak 30 bin ya da 50 Bin TL‘ye kadar kredi desteği verebiliyor.

Ayrıca sabit yatırım desteği adı altında da 100 bin TL’ye kadar geri ödemeli destek alınabilir. Şirketinizi kurup, kredi desteği ve gereken ekipmanları da aldıktan sonra yapacağınız üretimle, iyi bir kazanç elde etmeniz mümkün. Bu sektör bu sebeple en iyi girişimcilik fikirleri arasında yer alıyor.

2. Turizm

Türkiye, turizm açısından cennet ülkelerden biri. Doğa turizmi, kış turizmi, eğlence turizmi, kültür turizmi ve tarih turizmi gibi turizmin pek çok alanında da girişimcilere hizmet imkânı sağlıyor. Girişimcilik fikirleri arasında turizm oldukça önemlidir.

Otel, motel ve pansiyon işletmeciliği, seyahat acentesi kurmak, yöresel gıda ürünleri üretimi yapıp satmak, yüzme havuzu işletmek, Aqua park işletmeciliği, ucuz bilet arama web sitesi açmak, kişiye özel tur rehberliği yapmak, yat gezileri düzenlemek, tekne partileri yapmak ve tarihi yerlere turlar düzenlemek gibi pek çok iş, turizm sektöründe farklı seçenekler sunmaktadır.

Ayrıca maceraperestlerin vazgeçemediği rafting turları da hem yerli hem de yabancı turistlerin gözde eğlencesi olduğundan, rafting tur şirketi açabilirsiniz.


Bu fikir de yurt dışından. Bu girişimcilik ile farklı bir uygulamayı geliştirebilir ve diğer işletmelere de örnek olabilirsiniz. Diyelim ki bir otel işletiyorsunuz. Otel odalarında mini bir gardırop hazır edip, müşteriler için yeni kıyafet ve aksesuar deneyip satın alabilecekleri bir alan oluşturabilirsiniz. Ya da giyim firmanız var ise, oteller ile anlaşıp böyle bir uygulama başlatabilirsiniz. Böylece hem siz, hem otel hem de otel misafiri kazançlı çıkmış olmaktadır.

Bir iş fikri de turizm-internet bağlantılı bir hizmet. Bir internet sitesi hazırlayarak, hangi bölgede nerede kalınır, ne yenir ne içilir? Hangi restoran hem kalite hem de fiyatları bakımından daha uygun? İşte tüm bu karşılaştırmaların olduğu bir web sitesi size iyi kazandıracaktır. Bu sektör bu sebeple en iyi girişimcilik fikirleri arasında yer alıyor.

3. Yazılım Hizmetleri

yazilim girisimcilik fikirleri
yazilim girisimcilik fikirleri

Teknolojinin hayatımıza iyice yerleşmesi ile birlikte, internet ve yazılım sektörlerinde de farklı fikirler hayata geçirilmeye başlandı. Özellikle yapay zekâ ve kodlama programları yapmak, logo ve amblem tasarlamak, blog açmak, mobil uygulamalar geliştirerek ya da görsel tasarımlar yaparak internet, teknoloji ve yazılım hizmetlerinde siz de söz sahibi olabilirsiniz. Girişimcilik fikirleri arasında teknoloji bulunmaz bir nimettir.

Ayrıca yazı yazma konusunda yeteneğiniz varsa e-kitap yazarak, platformlara yükleyebilir ve kendi satışınızı kendiniz yapabilirsiniz. Özellikle çocuk kitapları büyük ilgi görmekte. Neden siz de bir Harry Potter yaratmayasınız?

Teknolojiden biraz daha fazla anlıyorsanız, işletmelerin ürünlerini tanıtmak için videolar oluşturabilirsiniz. Ürün tanıtımları son zamanlarda özellikle sosyal medyada büyük ilgi gördüğünden, işletmeler video işlerini yapanlara daha çok rağbet gösteriyor. Bu sektör bu sebeple en iyi girişimcilik fikirleri arasında yer alıyor.

4. Tasarımcılık

Tasarımcılık son zamanların gözde ve trend mesleklerinden. Görsel sanatlara ilgi duyuyor ve tasarım konusunda yeteneğiniz varsa, bu işten iyi gelir elde etmeniz mümkün. En büyük sermayeniz bilginiz. Yani sanatınızı satarak girişimci ruhunuzu da ön plana çıkartabilirsiniz. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız doğa ve düğün fotoğrafçılığı yapabilirsiniz. Bunun için bir fotoğraf stüdyosu açabilir ya da bir fotoğrafçı ile teknik cihazları kullanmak için anlaşabilirsiniz.

Kuyumculuk faaliyetleri artık insanların el sanatlarına olan ilgisinin artması ile yine seçilen meslekler arasına girmeye başladı. Özelikle bir hikâyesi, bir ruhu olan mücevherler herkesin gözdesi. Kişiye özel takı tasarımı ya da mücevher tasarımı yapabilirsiniz. Girişimcilik fikirlerini bu şekilde genişletebilirsiniz.


Logo ve marka tasarımları, işletmelerin kurumsal kimliğinin bir parçası. İşletmeleri yansıtacak logo tasarımı ve marka oluşturma işleri ile oldukça iyi kazanmanız mümkün.

İç mekân ve peyzaj tasarımları alanları, girişimciler için iyi kazanç oluşturacak seçenekler arasında. Dekorasyondan ve tasarım işinden anlıyorsanız, iç mekân tasarımları, ofis tasarımları ve peyzaj çalışmaları yapmak için bir şirket kurabilirsiniz.

Küratörlük yani sanat tüccarlığı, dikkat çeken sanatsal ürünleri alıp satma işidir. yeterli finansmanınız varsa ve geniş bir kitleye ulaştığınızda, harcadığınız sermayenin kat kat fazlasını kazanabilirsiniz.

Kişisel Stilistlik yapmak; Bazı insanlar, bir kıyafetin sadece kendilerinde olmasını isterler yani onlara özel tasarım olmalıdır. Kıyafet tasarlamayı seviyorsanız ve dikiş yeteneğiniz de varsa, evinizin bir odasını atölyeye çevirerek, kişiye özel kıyafetler tasarlayıp dikerek iyi bir kazanç elde edebilirsiniz. Bunun için çizim araçları ve bir dikiş makinesi yeterli.

Sanatçı fotoğrafçısı olmak için iyi kalite bir fotoğraf makinesi ve bir ünlü sanatçı bulmanız yeterli. Sanatçıların özel fotoğrafçıları, sanatçıların konserleri ve özel günlerinde çektikleri fotoğrafları rötuşlayıp basına servis eden fotoğrafçılar. Her konser çekimi başına 1500–2000 TL arası ücret alan fotoğrafçılar ayda 10 konser veren sanatçıdan 15-20 bin TL gibi iyi paralar kazanıyor. Bu fiyat artışı yaz aylarında katlanarak artıyor. Hem eğlenmek hem de para kazanmak isteyen girişimciler için ideal bir iş. Bu sektör bu sebeple en iyi girişimcilik fikirleri arasında yer alıyor.

5. Gıda ve Tarım Sektöründen Girişimcilik Fikirleri

gida sektoru
gida sektoru

Gıda sektöründe en iyi girişimcilik faaliyeti bir işletmenin bayiliğini almak. Hem daha az maliyetle bir iş kurmuş olup hem de iyi bir marka adı almış oluyorsunuz. Girişimcilik fikirleri arasında mantar yetiştiriciliği son zamanlarda önem kazandı. Özellikle istiridye mantar yetiştiriciliği büyük talep görüyor. 24–30 yaş arası genç çiftçilerin destekten yararlanması için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmanız gerekli. Genç Çiftçiler Projesi kapsamında girişim yaparak mantar yetiştiriciliği de dâhil olmak üzere pek çok imkândan yararlanabilirsiniz.

Gıda sektöründe bayilik almakta bir diğer girişim yöntemi. Çiğ köfteci, köfteci, dürümcü, yöresel ürünler, kahve ürünleri, tatlıcı, süt ve süt ürünleri ve kebapçı gibi pek çok sektörde bayilik alabilirsiniz. Bayilik sistemi pek çok avantajlarını da beraberinde getirmekte. Bu sektör bu sebeple en iyi girişimcilik fikirleri arasında yer alıyor.

6. Otomotiv Sektöründen Girişimcilik Fikirleri

Otomotiv sektörü de girişimcilik için ideal sektörlerden. Oto ekspertiz, oto yıkama, oto galerisi ve oto yedek parça alanlarında bir iş kurabilirsiniz. Otomotiv sektöründe bir girişimcilik örneği de mobil hizmetler. Mobil araç yıkama, araçlarını iş yoğunluğundan dolayı yıkamaya götüremeyenler için büyük kolaylık sağlıyor. Bunun için panelvan bir araç ve maliyetler için 40 Bin TL’lik bir sermaye yeterli.


İkinci el araç satışı da bir diğer pazar. Bir aracın kullanım ömrü boyunca birkaç kez satıldığını ve son zamanlarda ikinci el araçlara rağbet olduğunu da biliyoruz. Bu da iyi bir kazanç elde etmek anlamına gelmektedir. Bunun için amortisman değerlendirmesini bilmek ve araçlar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Girişimcilik fikirleri arasında bu sektör oldukça gözde.

Girişimcilere Hibe ve Teşvik Veren Kuruluşlar Nelerdir?

İş fikrinizi hayata geçirebilmek için sermayenizin olması gerekir. Bazen sermaye yetersizliği nedeniyle girişimciler iş fikirlerini hayata geçiremezler. Bu nedenle girişimcilere hibe ve teşvik veren kuruluşları bilmeniz, başvuranlarınızı gerçekleştirmeniz sizin için önemli bir sorunu ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. Girişimcilik fikirleri arasından seçim yaptıktan sonra bu hususa kesinlikle dikkat etmelisiniz.

TÜBİTAK

TÜBİTAK teknolojik alanlara ve AR-GE çalışmalarına önemli derece teşvik ve hibe sağlamaktadır.

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV)

TTGV pek çok özel ve kamu şirketinin, gerçek kişilerin bir araya gelmesiyle oluşan bir vakıftır. AR-GE faaliyetlerini ve çevre projelerini destekleme gibi konuları desteklemektedir.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkezi Birliği (TESKOMB)

TESKOMB işletme kredisi, tesis kredisi, istihdam desteklemek için kredi gibi destekler verir.

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bakanlığın sunduğu pek çok konuda destek vardır. Tarım destekleri, hayvancılık destekleri, toprak analizi gibi destekleri bakanlıktan sağlayabilmeniz mümkündür.

Ekonomi Bakanlığı

Ekonomi bakanlığının sunduğu ihracat ve hizmet sektörü destekleri gibi destekleri almanız mümkündür.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)

KOSGEB’den hibe ve teşvik alabileceğiniz pek çok alan vardır.

Girişimcilik Türleri Nelerdir?

Girişimcilik pek çok alanda yapılabilir olduğu için türlere ayrılmıştır. Buna göre girişimcilik fikirleri çeşitlenmektedir.

İç girişimcilik

İç girişimcilik, bir firmanın içinde bir fikir ile bazı yenilikler yapmak ve risk alınarak kâr elde etmek amacıyla girişimde bulunmaktır. Böylece firma yeni bir ürün veya hizmete sahip olarak yeni bir pazar bulur. Bu girişimden elde edilecek kâr firmaya aittir. Özellikle büyük firmalar iç girişimciliğe önem verirler. Buda girişimcilik fikirleri listesine koyulabilir farklı bir koldur.

Ticari girişimcilik

Ticari girişimcilik, kâr amacı güderek üretim faktörlerini (emek, sermaye, hammadde, girişimci) bir araya getirerek ürün veya hizmet üretmesidir. Ticari girişimciliğin bir diğer adı özel sektör girişimciliğidir. Ticari amaçla yapılan her girişim ticari girişimciliktir. Girişimcilik fikirlerini bu türlere göre kendinizde genişletebilirsiniz.

Sosyal girişimcilik

Sosyal girişimcilik, fayda sağlamak amacıyla toplumun gelişmesi için yapılır. Kâr amacı yoktur veya ön planda olan kâr elde etmek değildir. Sosyal girişimcilik ile toplum faydası sağlanır. Buda başka girişimcilik fırsatlarını ortaya çıkarmaya yardımcı olur.

Kamu girişimciliği

Kamu girişimciliğinde bir girişimci bulunmaz. Sermaye sahibi devlettir. Devlet ürün veya hizmeti kendisi üretir.

Sanal girişimcilik

İnternetin yayılmasıyla beraber sanal girişimcilik ortaya çıkmıştır. Bu nedenle internet üzerinden yapılan tüm girişimler sanal girişimcilik adını alır.

Girişimcilerin Başarılarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Girişimcilerin başarılı olması etkileyen pek çok faktör vardır. Bir girişimcinin başarı için öncelikle kendine inanması gerekir. Girişimcilik fikirlerini bulmak ilk aşamadır.

  • Doğru zamanlama
  • Doğru yerde bulunma
  • Yönetim becerileri
  • Yeterli sermaye ve kredi olanakları
  • Riske karşı işini sağlama alabilme
  • Kuruluş yerini doğru seçmek
  • Doğru ekibi kurmak
  • Küresel düşünebilmek
  • Girişimcinin kendini sürekli olarak geliştirmesi

Bir girişimcinin başarılı olabilmesi için doğru yerde doğru zamanda bulunması lazımdır. Buna fırsatta denebilir. Önünüze gelen fırsatları görebilmeniz başarı faktörünüzü etkiler.

Girişimcilik Süreci Nelerdir?

Girişimcilerin geçmesi gereken bir süreç vardır. Girişimcilik fikirleri ile harmanlanmak için süreci iyi tamamlamalısınız. Bu süreç şu şekildedir;

Girişimcinin Motivasyonunu Sağlaması

Motivasyon girişimcinin sağlaması gereken önemli bir özelliktir. Çünkü girişimci iş fikri bulma aşamasından işi geliştirme aşamasına kadar motivasyonunu sağlamalıdır. Bu süreçte pek çok zorluk ve sorunla karşılaşabilecek olan girişimcinin ilk adımda motivasyonunu sağlaması gerekir.

İş Fikrini Bulmak

Girişimcilerin motivasyonunu sağladıktan sonra toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak başarı potansiyeline sahip bir iş fikri bulması gerekir. Potansiyel bir iş fikri için girişimcinin deneyimlerini, uzmanlık alanlarını göz önünde bulundurması gerekir. Bir girişimcinin fırsatları görebilmesi ve fırsatlardan yararlanabilmesi gerekir. Girişimcilik fikirleri de bu husustan dolayı önemlidir.

Çalışma Programını Hazırlamak

Çalışma programı girişimcilerin hedeflerine ulaşabilmesi için hazırlaması gereken bir programdır. Girişimciler yeni bir iş kurmak için yoğun bir çalışma programına sahip olmalıdır. Çalışma programı hazırlayarak önceden planlanmış işleri yerine getirmeleri kolaylaşacaktır.

Ön değerlendirme Yapmak

Başarılı bir iş için ön değerlendirme aşamasını yeterli bir seviyede yapmanız gerekir. Bu aşamada iş fikrinizin ne kadar yapılabilir olduğunu görebilirsiniz. İş fikrinizin başarı olasılığı, gelir potansiyeli araştırılması bu aşamada yapılır. Bu aşamada uzun süreli bir araştırma yapılması gerekir. İş fikrinizin değerlendirilmesi ve eğer başarı olasılığı olmayan bir iş ise vazgeçmenizi ve daha ileriye gitmesini engeller.

Yapılabilirlik Araştırması Yapmak

Ön değerlendirme aşamasından sonraki aşamanız yapılabilirlik araştırması yapma aşamasıdır. Girişimcinin bu aşamada pek çok konuda araştırma yapması gerekir. Ürün veya hizmete olan arz ve talep belirlenmeli, rekabet incelenmeli, müşterilerin demografik özellikleri, işletme kurmak için gerekenleri öğrenmek ve finansal analiz yapmak gerekir.

İş Planı Oluşturmak

İş planını oluşturmak detaylı bir süreçtir. Raporların doğru şekilde hazırlanması ve iş fikrinin başarı potansiyeline sahip olduğunu kanıtlamak gerekir. Kurulacak olan işletmenin hedeflerini, iş fikrini hayata geçirirken hangi adımların nerede ve nasıl yapılacağının planlanmasını içerir.

İşi Kurmak

İş planını oluşturan girişimci, işi için gerekli olan bilgileri elde etmiş olur. İş planında belirtilen kuruluş yerini iş kurma aşamasında hayata geçirir. Girişimci bir ofis, dükkân yada işi için gerekli olan herhangi bir iş yerini hayata geçirir. İşletme faaliyetlerine başlar. Girişimcilik fikirlerinden herhangi birini hayata geçirmekle aynı kategoridedir.

İşi Geliştirmek

Girişimci işini kurmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. İşi geliştirme aşamasında işinin büyümesi, gelişmesi ve işletme kapasitesini geliştirme gibi amaçlarını yerine getirmeye çalışır.

Girişimcinin Özellikleri Nelerdir?

Her insanın farklı özellikleri vardır. Girişimci olmak isteyen birinin ise bazı özellikleri olmalı veya kendine bu özellikleri katabilmek adına geliştirmelidir. Girişimci, girişimcilik süreci boyunca tecrübe ile pek çok özellik kazanacaktır ancak daha işini kurmadan belli özelliklere sahip olması girişimciye fayda sağlayacaktır.

İleri görüşlü olmak

Bir girişimcinin ileri görüşlü olup geleceği kestirebilmesi önemlidir. Bu sayede gelecekte oluşabilecek talepleri tahmin edebilir. Henüz ihtiyaç duyulmayan bir ürün veya hizmeti şimdiden hazırlamak gelecekte oldukça fayda kazandıracak bir harekettir.

Motivasyon sağlayabilme

Her insanın kendine özel motivasyon sağlama yöntemleri vardır. Bir iş yerinde çalışırken işarkadaşlarınızla motivasyonunuzu sağlayabilirsiniz. Bir girişimcinin ise motivasyonunu kendisinin sağlaması gerekmektedir.

Özgüvenli olmak

Girişimciler risk alabilen kişilerdir. Kendine özgüveni olmayan bir girişimcinin risk alması muhtemel değildir. Özgüvenli olarak fırsatları yakalayabilmek için risk alabilmelisiniz.

Zaman yönetimini doğru planlayabilmek

Yeni bir iş kuruyorsanız çok çalışmanız gerekebilir. Zamanınızı doğru şekilde yöneterek çalışmalısınız. Bu sayede daha fazla verim elde edebilirsiniz.

Finansal bilgilere sahip olmak

Finansal bilgilere sahip olmak önemli bir konudur. Ürün veya hizmetiniz için belirlediğiniz fiyatı doğru şekilde hesaplamalısınız. Nakit akışı, işletmenizin maliyetleri, ham madde maliyetleri gibi hesaplamaları yaparak kâr mı yoksa zarar mı edeceğinizi hesaplamalısınız.

Planlama yeteneğine sahip olmak

Planlama yeteneği size işlerinizi doğru şekilde yapabilme fırsatı vericektir. İşlerinizi küçük parçalara bölerek detaylandırmanız halinde daha kolay şekilde işlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yönetim sürecini yürütebilmek

Eğer bir ekip ile çalışıyorsanız sahip olduğunuz ekibi iyi yönetebilmeniz önemlidir. Ekibinizi mutlu, motivasyonlu ve verimli tutmanız gerekir.

İletişim becerilerine sahip olmak

İletişim becerileri bir girişimcinin sahip olması gereken en önemli özelliklerden biridir. Müşterilerinizle, ekibinizle ve yatırımcınızla kuracağınız iletişimde etkili olmak zorundasınız.

  • Yaratıcı olmak
  • Kararlı olmak
  • Esnek davranabilmek

Esnek davranabilmek işlerin planladığınız gibi gitmemesi halinde ne karar vereceğinizi düşünmenizi sağlar.

Kendini eleştirebilmek

Özeleştiri yapmak, her girişimci için olmazsa olmaz bir durumdur. Sadece at gözlüğüyle ilerlemek sizi çok fazla başarıya ulaştırmaz. Girişimcilik sürecinizin her aşamasında hem çevrenizin fikirlerine saygı duyun hem de yapmış olduğunuz hatalardan ders çıkarıp, kendinizi eleştirmeyi bilin.

Girişimciler Nasıl İş Fikri Bulurlar?

Girişimci olmak istiyorsanız öncelikle bir iş fikrine sahip olmanız gerekir. İnsanların pek çoğu fikir üretmekte zorlanırlar, girişimcilerin ürettiği fikirlerle sorunlarını çözmesi halinde bunu ben nasıl düşünemedim derler. Bunun önüne geçmek fikir üretebilmeniz için sizi rahatsız eden bir konuyu düşünün. Aslında şu ürün şöyle olsa daha iyi olurdu, şu hizmet başka türlü sağlansa daha tatmin edici olurdu diye düşündüğünüz ürün ve hizmetleri bulun. Bu alanda yapacağınız değişimler sizin girişimcilik fikrinizi oluşturur. Bir girişim yapmak için asla geç kaldığınızı düşünmeyin.

Bir iş fikri bulabilmeniz için hayatın içine karışmanız gerekir. Çevrenizde neler olduğunu gözlemlemeniz ve insanların davranışlarını incelemeni gerekir. İnsanların sorunlarını nasıl çözdüklerini incelemeniz iş fikri bulmanız için farklı bakış açısı kazanmanızı sağlar. Bir girişimci aklına gelen fikri denemekten çekinmemeli ve risk alabilmelidir.

Ülkemizde hemen her dönem iş yapabilecek cazip iş modelleri arasında birçok seçenek yer almaktadır. Lakin yeni bir iş kurma sürecinizde sizin de önerilere ihtiyacınız var ise; Türkiye’nin en büyük iş fikirleri deposu olan Can Tanrıkulu’nun örnek iş modellerini de incelemenizi öneriyoruz.

INTERNATIONAL
Bunları da beğenebilirsin
Yorumları Göster (1)